Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Лікар-інфекціоніст пояснила, чому діти хворіють на COVID-19 рідше та легше

Діти переносять легше.

Фото з відкритих джерел.

Лікар-інфекціоніст пояснила, чому діти хворіють на COVID-19 рідше та легше

Діти долають коронавірус простіше завдяки своїй фізіології

Згідно зі статистикою, діти значно менше інфікуються коронавірусом і переносять хворобу в легшій формі, ніж дорослі. Цьому сприяють рецептори в дихальних шляхах і ще несформований імунітет.

Про це ТСН розповіла дитяча інфекціоністка із Кривого Рогу, лікарка вищої категорії із 40-річним досвідом роботи Світлана Куніцина

За словами медички, коронавірус не оминає дітей, хоча, за статистикою, маленькі українці хворіють удвічі рідше, ніж дорослі.

Причин того, що діти рідше хворіють і легше переносять коронавірус, кілька. 

«На початку пандемії ще взимку говорили, що діти взагалі не хворіють на COVID-19, і дуже раділи: «Ура, діти не хворіють, ура, діти не вмирають». Так, вони дійсно хворіють менше. Населення в Україні — близько 42 мільйонів, а дитяче населення до 4 років становить близько 6 мільйонів, виходить, що діти в складі всього населення України займають 15%. Але заразилося на цей момент дітей приблизно 6% від усіх тих, хто захворів. Ми бачимо, якщо частка дітей від усього населення 15%, а серед усіх хворих їх — 6%, то діти порівняно з дорослими хворіють удвічі менше, та все-таки вони хворіють. Є й зафіксовані летальні випадки серед дітей, причому, як серед малюків, так і серед підлітків», — розповідає Світлана Куніцина.

Інфекціоністка каже, що причин того, що діти рідше хворіють і легше переносять коронавірус, кілька. Серед них — рецептори в дихальних шляхах, точніше, їхня відсутність, відсутність такої кількості хронічних захворювань, як у дорослих, і несформований імунітет.

«Тут різні спроби пояснень. Перше, у дітей звичайно немає такої кількості хронічних захворювань. Друге, вважається, що для проникнення коронавірусу в дихальні шляхи потрібні спеціальні рецептори на слизових оболонках дихальних шляхів, які нібито у дітей ще недорозвинені. Тобто, якщо їх, цих рецепторів, ще немає, або вони є, але у невеликій кількості, тож у вірусу немає можливості «причепитися» і далі проникнути в дихальні шляхи. Тому в дітей і рідше трапляються важкі форми, саме через дефіцит цих рецепторів», — говорить Світлана Куніцина.

Вона також пояснює меншу кількість випадків інфікування коронавірусом серед дітей несформованістю імунної системи у дітей.

«Якщо ми говоримо про стан імунної системи, то, з одного боку, імунітет у них не такий слабкий, як у старих людей, але з іншого — у них ще імунітет в стадії формування. Дитина народжується із закладеними й готовими органами, у неї є і печінка, і серце, і легені й усе інше, зокрема імунна система, але функціонально ці органи незрілі. Приблизно до 6-річного віку триває формування і дозрівання, й імунної системи теж, це дає з одного боку ніби слабкість імунітету, а з іншого — ці важкі форми коронавирусної інфекції найчастіше можуть бути пов'язані з гіперімунною відповіддю. Тобто, коли у молодої людини міцний і хороший імунітет, він активно починає боротися з небезпечними інфекціями, які потрапили в його організм, і виробляти надто багато протесту до цієї інфекції, тоді розвивається такий стан. як гіперімунна відповідь і надмірне вироблення захисних імунних тіл сприяє важчому перебігу хвороби. Це характерно не тільки для коронавірусних інфекцій, це й вірусних гепатитів тощо. А у дітей такої гіпервідповіді зазвичай не буває, бо у них ще імунітет не сформований, тому вони хворіють рідше і хворіють все-таки легше, і летальних випадків у них значно менше, ніж у дорослих»,  — розповіла лікарка. 

Джерело: ТСН.
Telegram Channel