Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Стратегію лікування пацієнтів з туберкульозом змінюють на Рівненщині

Лікарі первинної медичної допомоги будуть виявляти пацієнтів з підозрою на туберкульоз та направляти їх на обстеження.

Фото hromadske.ua.

Стратегію лікування пацієнтів з туберкульозом змінюють на Рівненщині

Два місцеві санаторії укрупнюють і приєднують до фізіопульмологічного центру

Про трансформацію протитуберкульозної служби на Рівненщині розповів начальник управління охорони здоров’я ОДА Олег Вівсянник під час прямого ефіру на телеканалі «Рівне 1». Про це йдеться на сайті Рівненської облдержадміністрації.

Так, за його словами, зміни на регіональному рівні дадуть змогу правильно перерозподілити кошти, що раніше використовувались більше на утримання закладів, а не на якісне лікування пацієнтів з туберкульозом.

«На Рівненщині було два санаторних заклади протитуберкульозного профілю – Костопільський та Новоставський дитячий, - зазначає Олег Вівсянник. - Медреформою не передбачено фінансування санаторно-профілактичних закладів через НСЗУ. Більше того, через застарілу матеріально-технічну бази роботу таких закладів визначено неефективною. Тому ці два санаторії реорганізовано шляхом укрупнення, вони приєднані своїм ліжковим фондом до Рівненського обласного фізіопульмологічного центру».

«На Рівненщині було два санаторних заклади протитуберкульозного профілю – Костопільський та Новоставський дитячий, - зазначає Олег Вівсянник. - Ці два санаторії реорганізовано шляхом укрупнення, вони приєднані своїм ліжковим фондом до Рівненського обласного фізіопульмологічного центру».

За словами Олега Вівсянника, працівникам пропонують альтернативну роботу в інших закладах охорони здоров’я, або ж повністю компенсують усі виплати. Щодо вільних приміщень – то управління вивчає перспективу оренди для приватної практики.

Загалом реформа медицини передбачає зміну стратегії надання допомоги пацієнтам з туберкульозом, розповідає Олег Вівсянник. Вона складається з декількох етапів. Перший – лікувально-діагностичний. Лікарі первинної медичної допомоги будуть виявляти пацієнтів з підозрою на туберкульоз та направляти їх на обстеження у співпраці з лікарями-фтизіатрами. Далі вони разом визначатимуть, яка форма лікування та у якому закладі краще підходить для пацієнта. Потому, при знезараженні хворого, відбуватиметься перехід на амбулаторне лікування.

Етапність визначається безпосередньо для кожного пацієнта та контролюватиметься сімейним лікарем. Він складає весь алгоритм надання медичної допомоги спільно із вузькопрофільним спеціалістом. За потреби, медичні препарати будуть доставляти соціальні працівники, які контролюватимуть прийом ліків.

«Наприклад, на Рівненщині хворим на бронхолегеневу систему надають допомогу в обласному фізіопульмологічному центрі. Заклад забезпечений усім необхідним діагностичним та лікувальним обладнанням та штатом працівників. Алгоритм надання медичної допомоги пацієнтам, хворим на туберкульоз, побудований так, щоб уникнути перехресного інфікування. Активні хворі доставляються спеціальним транспортом до лікувального закладу. Якщо хворий соціально безпечний, то самостійно», - розповів Олег Вівсянник.

Окрім того, санаторно-профілактичне лікування можна отримати у відомчих санаторіях МОЗ. 

Окрім того, санаторно-профілактичне лікування можна отримати у відомчих санаторіях МОЗ. Більшість їх розташована на півдні України, адже важливу роль при таких захворюваннях відіграє кліматотерапія.

Telegram Channel