Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
На Рівненщині немає ліків для онкохворих дітей

Вже вересень, а централізованої поставки медикаментів у лікарні досі не отримали.

Фото Суспільне.

На Рівненщині немає ліків для онкохворих дітей

В Рівненській обласній дитячій лікарні відсутні основні препарати хіміотерапії для лікування дітей з гострими лейкозами. А препаратів для хіміотерапії пацієнтам з іншими видами онкології залишилося орієнтовно на два-три місяці

Також у лікарні критично мала кількість життєво необхідних препаратів для пацієнтів з іншими тяжкими хворобами. Про це заявили керівниці благодійних фондів, які опікуються такими дітьми – Мар'яна Рева і Марина Кузмічова. І додали, що потреби обласної дитячої лікарні у медикаментах сформували і передали у міністерство охорони здоров'я ще в січні. Проте, вже вересень, а централізованої поставки медикаментів у лікарні досі не отримали.

Мар'яна Рева і Марина Кузмічова опікуються тяжкохворими дітьми Рівненщини і входять до Наглядової ради обласної дитячої лікарні. Вони зазначають, що заявки на централізовану закупівлю життєво необхідних медпрепаратів для пацієнтів обласної дитячої лікарні на 2020 рік сформували ще в січні. Але ліків і досі не отримали.

Потреби обласної дитячої лікарні у медикаментах сформували і передали у міністерство охорони здоров'я ще в січні. Проте, вже вересень, а централізованої поставки медикаментів у лікарні досі не отримали.

«Протягом перших місяців року надходили ліки за попередні роки і тому такої критичної ситуації в лікарні не було. Також надходили ліки за кошти обласного бюджету, майже 3 мільйьони гривень було профінансовано медикаменти. Це все надходило і дітей було чим лікувати. Зараз ситуація просто критична», – каже Мар'яна Рева.

«Деякі батьки настільки в шоковому стані знаходяться, що навіть не можуть усвідомити, що це вже наступило», – додає Марина Кузмічова.

Історія пацієнтки

Нині в стаціонарі обласної дитячої лікарні перебуває 12-річна донька Валентини Крекот з Колоденки.

«Четвертий рік пішов, як ми лікуємося, два роки поспіль ми приймаємо «Актемру». В місяць маємо отримувати 480 міліграм. А отримуємо вже скільки часу по 200, а цього разу було 240. Це така крапля, не для лікування, а для підтримки дитини. Але ж уже надалі сказали, що вже все і невідомо, коли вони будуть і чи будуть взагалі», – каже мама.

Реклама Google

Лікування – дороговартісне, щомісяця на дитину доводиться витрачати по кілька десятків тисяч гривень, – кажуть у благодійному фонді.

Наразі ж Мар'яна Рева і Марина Кузмічова підготували звернення до Міністерства охорони здоров'я, народних депутатів від Рівненщини і профільного комітету Верховної ради.

«І якщо на наші звернення не відреагують, якщо постачання не піде, то ми виходимо на акцію протесту. У Рівному це буде в цю п'ятницю, 25 вересня. А всеукраїнська – у жовтні», – каже Марина Кузмічова.

Суспільне у прямому ефірі програми «Сьогодні. Головне» вийшло на зв'язок із заступницею міністра охорони здоров'я Світланою Шаталовою.

«Абсолютно погоджуюсь із тезою про прогнозованість і відсутність моніторингу, який за цими ліками мав здійснювати керівник структурного підрозділу ОДА. Я вже мала розмову з губернатором. Завтра викликала цього керівника структурного підрозділу. З моєї точки зору – спущено «на самотьок», навіть в минулому році, планування цих закупівель», – каже урядовиця.

Світлана Шаталова зазначила, що з цього приводу проведуть детальне розслідування і проведуть перерозподіл ліків.

Telegram Channel