Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
А міністр усе звітує про коронавірусні рекорди: тільки на Волині підступна «корона» забрала 10 життів за 2 дні

...будь-який із них вчепиться до вас, якщо не носитимете маски і не митимете руки.

Карикатура Володимира КРЕМЛЬОВА.

А міністр усе звітує про коронавірусні рекорди: тільки на Волині підступна «корона» забрала 10 життів за 2 дні

За попередню добу в Україні на COVID-19 захворіло 4753 особи, одужало 2569, також було здійснено понад 32 тисячі тестувань методом ПЛР на коронавірус. Усі ці показники є найвищими за весь час пандемії, повідомив на брифінгу очільник МОЗ Максим Степанов. На жаль, нічим іншим похвалитися не можна, ситуація з кожним днем ускладнюється

За два дні COVID-19 убив 10 волинян

Станом ранок понеділка загалом 4 597 українців померли від ускладнень коронавірусної інфекції. Зростає рівень захворюваності й смертності від цієї недуги і на Волині. За попередню добу 5 людей врятувати не вдалося (стільки ж, як і напередодні). Як розповіла під час брифінгу головний державний санітарний лікар області Наталія Янко, волинян із пневмоніями минулого тижня стало більше у півтора раза, у вересні (порівняно з серпнем) кількість летальних випадків серед хворих на коронавірус зросла на 26% . Вік нещодавно померлих становив 36—80 років, майже у всіх були серйозні супутні недуги.

Волинян із пневмоніями минулого тижня стало більше у півтора раза, у вересні (порівняно з серпнем).

За попередню добу на Волині було зареєстровано 157 інфікованих, найбільше у Луцьку — 42, Володимирі-Волинському — 19, Нововолинську — 17, у Ківерцівському районі — 13, Ковельському і Горохівському — по 12, Іваничівському, Маневицькому і Луцькому — по 7. На Рівненщині додалося 158 випадків зараження, на Львівщині — 202. Однак сусіди–галичани позавчора зробили 1370 ПЛР–тестів, у той час як на Волині їх провели 590. До речі, директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА повідомив, що в них фіксують повторні прояви коронавірусної інфекції у тих, хто вже переніс цю недугу. При цьому вдруге вірусне захворювання протікає не легше, а іноді навіть важче, ніж першого разу.

Станом на 7 жовтня на Волині у стаціонарах перебувало 558 пацієнтів із коронавірусом, із них 31 — у реанімації, зайнято понад 48% усіх ліжок, відведених для цієї категорії хворих.

Хворіють лікарі, вчителі, школярі, депутати…

За словами Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, зараз на лікарняному перебувають 22 народні обранці, в яких підтвердили коронавірус. А за весь час пандемії було виявлено 52 випадки COVID-19 серед депутатів. Пояснити це можна просто: парламентарям пройти ПЛР–тестування легше, ніж нам, звичайним людям. Більше шансів у них також і подолати недугу. Бо хоча, за офіційною інформацією, на лікування одного хворого з важкою формою коронавірусної інфекцією держава витрачає в середньому 45 тисяч гривень, можливість одержати повноцінну допомогу вчасно і в повному обсязі не у всіх однакова.

Спеціалісти прогнозують, що вже у листопаді коронавірусом заражатимуться по 12 тисяч українців на добу.

— Лікарка порадила мені придбати пульсоксиметр, щоб стежити за рівнем насичення крові киснем. Каже, що цей прилад допоможе не пропустити моменту, коли починаються ускладнення. Я спочатку хотіла купити, але згадала, що скоро за квартиру платити й чоботи вже порвалися, та й передумала, — зізналася знайома пенсіонерка.

Страх захворіти нині отруює життя багатьом людям із групи ризику — літнім, тим, хто має хронічні захворювання. Увага лікарів досі була зосереджена на порятунку пацієнтів, які важко переносять COVID-19, але фахівці дедалі частіше говорять про довгострокові наслідки недуги — так званий «тривалий ковід». Його найпоширенішою особливістю є постійна й виснажлива втома, задишка, біль у суглобах та м’язах, проблеми з серцем, нирками та кишківником, погіршення зору й слуху. До цього нерідко додаються депресія, психічні розлади, які допікають упродовж багатьох місяців після виписки з лікарні.

Уникнути таких сумних перспектив стає щораз складніше. Спеціалісти прогнозують, що вже у листопаді коронавірусом заражатимуться по 12 тисяч українців на добу. Тієї кількості тестувань, які проводяться сьогодні, замало. Потрібно відстежити кожного, хто контактував з інфікованим, і або відправити його на самоізоляцію на 2 тижні, або лабораторно обстежити.

— Як мені дитину «ізолювати» в однокімнатній квартирі? Дочка — школярка, дружина — домогосподарка, та ще й лежачу бабусю з села забрали. Легко давати настанови, а як їх виконати? — обурювався у дитячій поліклініці один із батьків.

...будь-який із них вчепиться до вас, якщо не носитимете маски і не митимете руки.
...будь-який із них вчепиться до вас, якщо не носитимете маски і не митимете руки.

 Як повідомили учора під час брифінгу, щотижневий ріст захворюваності на коронавірус серед маленьких волинян становить близько 20 %. Всього з початку навчального року випадки інфікування реєстрували у 144 закладах загальної середньої освіти. Зокрема, захворіли 237 працівників та 89 учнів. За попередню добу додалося ще 11 осіб із числа персоналу та 5 школярів. На самоізоляції буцімто перебуває понад 5 тисяч учнів та понад 370 працівників шкіл. На дистанційне навчання перейшли 12 закладів середньої освіти.

Щодо дитсадків, то тут зареєстровано 37 випадків хвороби серед персоналу у 27 закладах.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel