Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Затята трактористка з волинського села: «Коли їхала, чоловіки переді мною шапки знімали» (Відео)

Поки коханий на заробітках, пані Наталії доводиться самій справлятися з чоловічою роботою.

Фото Олександра ПІЛЮКА.

Затята трактористка з волинського села: «Коли їхала, чоловіки переді мною шапки знімали» (Відео)

Сьогодні у Малій Глуші, що на Любешівщині, панянки легко справляються не лише зі звичними домашніми клопотами, а й із важкою технікою на колесах

Місцеві жителі настільки звикли до жінок-трактористок, що щиро дивуються волинянкам, які цього робити не вміють: дізнавшись, що я такою машиною керувати ніколи й не намагалася, тутешній мешканець Валерій Дяк, не приховуючи подиву, вигукнув:

— Як не вмієш? Ти ж із села! У нас тут дівчата і на мотоциклах, і на тракторах «печуть»!

Щоправда, багато волинянок, хоча й хапаються завзято за кермо, кажуть, що займатися подібним змусило життя.
Чоловік Наталії Лесик нині за кордоном на заробітках, тому і доводиться жінці давати лад усьому самій. До речі, саме коханий навчив її керувати важкою технікою.

Я ще за чоловіків краще працювала. Мені 80, але навіть тепер хочеться проїхатись: від цього, здається, здорова стала б… 

— Якось по тюки поїхали з чоловіком і він сказав: «Якщо мавпа ровером навчилася їздити, то і ти трактором зможеш…». Після цього я сіла й поїхала. Тепер він гроші заробляє на чужині, а син на навчанні, то коли доводиться — практикуюся. На початку важко було, бо це не жіноча робота…. Направду, я не по тракторах, а по випіканню тортів, — ділиться наша співрозмовниця.

А от її односельчанки Іванна Дяк та Людмила Михальчук водити важку техніку вчилися самі. Жінки переконані, що приборкати величезну машину може будь–хто, аби бажання було. Тим більше, що у селі таке вміння точно не завадить.

— Перший раз, коли сіла за кермо, трохи злякалася, але чоловік сказав: «Як захочеш, то поїдеш». Якось одразу все і вийшло. Орати мені поки не дозволяють, але так хочеться! — ділиться Іванна.

Трактористка Іванна мріє сама зорати поле, але чоловік поки не дозволяє.
Трактористка Іванна мріє сама зорати поле, але чоловік поки не дозволяє.

 — На мотоциклі їздити вчили діти, бо довго боялася, а на тракторі було легко, то без допомоги впоралася. Техніку треба відчувати, бо як більше газу даси, то вже «рветься»… Я тепер куди хочу, туди їду: по дині чи по тюки.., — розповідає Людмила.

Волинянка переконана, що трактор водити може кожен, головне, щоб бажання було.
Волинянка переконана, що трактор водити може кожен, головне, щоб бажання було.

 Дехто з жінок поле орати чи скородити поки не наважується. Одні кажуть, що мало досвіду, а інші не мають наміру забирати роботу у чоловіків. Проте знайшлася одна затята трактористка Марія Мозгова, яка своєю любов’ю до цього ремесла поламала всі стереотипи про прекрасну половину людства.

— 20 років трактористкою працювала. Картоплю садила, копала, кукурудзу сіяла, скирдувала, бувало і мотор ремонтувала. Коли їхала, бригадири переді мною шапки знімали, — ділиться жінка.

Марія з усмішкою пригадує минуле. Каже, попри пекельний труд, свою роботу обожнювала. А от коли довелося вручну з жінками на городі працювати, то вирішила, що має повернутися до свого покликання.

— Важко було: йду о 5–й ранку — всі ще сплять, повертаюся додому — всі вже сплять. Але коли з жінками льон полола, то зрозуміла: мені ж кортить на той трактор! Пішла до голови і сказала, що трактористкою хочу бути. Пам’ятаю, запитав, чи вдасться, а я кажу: «Чом ні!». То я ще за чоловіків краще працювала. Мені 80, але навіть тепер хочеться проїхатись: від цього, здається, здорова стала б… 

Нагадаємо, волинський Бандера зняв сережку з вуха, обрізав волосся і сам виховує синів (Фото, відео).


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel