Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Відкрили виставку про засновницю польської Солідарності

Анна Валентинович – польська громадська діячка, засновниця незалежної профспілки "Солідарність".

Фото istpravda.com.ua.

Відкрили виставку про засновницю польської Солідарності

Виставку відкрили у селі, де народилася Анна Валентинович

«Анна Валентинович – героїня двох народів». Виставку під такою назвою відкрили в селі Садове Гощанського району на Рівненщині, де вона народилася. Організували її Польський Інститут у Києві спільно з Національним музеєм Революції Гідності. Про це повідомляє «Історична правда» з посиланням на «Суспільне».

Анна Валентинович – польська громадська діячка, засновниця незалежної профспілки «Солідарність». Вона загинула в авіакатастрофі разом з Президентом Польщі Лехом Качинським та іншими членами офіційної польської делегації 10 квітня 2010 року під російським Смоленськом.

Анатолій Вертелецький – племінник Анни Валентинович. Розповідає, що під час Другої світової війни її до Польщі забрала родина, у якої тоді 13-річна дівчина працювала. Рідні втратили з нею зв'язок, а розшукали у 1996 році. 

«Це було щось неймовірне, коли я зустрічав її на автовокзалі. Зразу впізнали, по зовнішньому вигляду, як моя мама, вони всі маленькі зростом. Емоції переповнювали», – розповідає племінник Анатолій Вертелецький.

Під час Другої світової війни її до Польщі забрала родина, у якої тоді 13-річна дівчина працювала. Рідні втратили з нею зв'язок, а розшукали у 1996 році. 

«Для нас, поляків, «Солідарність» – це початок розпаду «совєцкого союзу», 40 років тому у нас розпочалися страйки. Анну Валентинович називають матір'ю «Солідарності». В цілому світі знають Леха Валенсу, але з самого початку Анна Валентинович була важливіша», – розповідає директор Польського інституту у Києві Роберт Чижевський.


Роберт Чижевський та сестра Анни Валентинович - Катерина.
 

Спершу виставку, присвячену Анні Валентинович, показали у Києві. Після Садового її планують презентувати і в інших населених пунктах, зокрема, Рівному, Острозі та Дубні.

– Історія України і Польщі має дуже багато спільного. Приклад Польщі може брати Україна, і навпаки, – прокоментував генеральний консул республіки Польща в Луцьку Славомір Місяк.

Telegram Channel