Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Україна готова видати Польщі дозволи на ексгумації, але є умова

Голоско, Збоїща і Гута Пеняцька – це місця, про які просить Польща.

Фото news.24tv.ua.

Україна готова видати Польщі дозволи на ексгумації, але є умова

Відбулася зустріч голів Інститутів національної пам'яті України та Польщі Антона Дробовича та Ярослава Шарека

Попередня українська влада ввела заборону на ексгумації та пошуки останків польських жертв на території України. Це було відповіддю на знесення пам'ятника УПА у Грушовичах на Підкарпатті. Однак зараз Український інститут національної пам'яті таки погодився видати Польщі дозволи на ексгумаційно-пошукові роботи в Україні. Щоправда, є одна умова.

Напередодні відбулася зустріч голів Інститутів національної пам'яті України та Польщі Антона Дробовича та Ярослава Шарека. Вони домовилися про видачу дозволів на ексгумації та узгодили умови. Про це повідомляє 24 канал з посиланням на «Польське радіо».

Реклама Google

За словами Дробовича, українська сторона очікує на відновлення пам'ятної плити на горі Монастир у первинному вигляді. Мовиться передусім про список полеглих у боротьбі з НКВС воїнів УПА. Якщо це станеться, Україна та Польща обміняються дозволами щодо трьох місць, де можна буде проводити пошукові роботи.

Українська сторона очікує на відновлення пам'ятної плити на горі Монастир у первинному вигляді. Мовиться передусім про список полеглих у боротьбі з НКВС воїнів УПА.

– Голоско, Збоїща і Гута Пеняцька – це місця, про які просить Польща. Як тільки таблиця у Монастирі буде відновлена у її початковому вигляді, відповідно до польського та міжнародного законодавства, тоді відбудеться обмін, – пояснив Дробович.

Він додав, що Український інститут національної пам'яті вже готує відповідні дозволи на рівні міністерств культури, інститутів національної пам'яті та міжвідомчих комітетів.

Telegram Channel