Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Неймовірні композиції волинської майстрині: й буряк має право побути трояндою! (Фото, відео)

Отримати подарунок на свято від Ольги Гончарук — сюрприз ще той!

Фото з фейсбук-сторінки Ольги ГОНЧАРУК.

Неймовірні композиції волинської майстрині: й буряк має право побути трояндою! (Фото, відео)

Лучанка Ольга Гончарук дарує овочам друге, «квіткове» життя. Таїландське мистецтво художньої кулінарної різьби жінка вміло адаптувала до української сировини і тепер дивує всіх дивовижної краси творами

Тут один неточний рух — ​і виріб може просто тріснути

Морква, гарбуз чи кавун недовго залишаються безликими овочами у руках цієї талановитої майстрині. Ось із них пелюстка за пелюсткою розквітає троянда, а ось з’являється пурпуровий піон, трохи часу — ​і вже тішить око цілий гарбузовий букет. Спеціальними ножами міліметр за міліметром Ольга Гончарук відвойовує право плодів бути шедеврами.

То тільки з першого погляду здається, що взяв овоч, раз-раз — ​та й маєш квітку. Болять напружені пальці, один неточний рух — ​і виріб може просто тріснути. Зараз уже з усмішкою майстриня розповідає, як одного разу на весілля вирізала з величезного 12-кілограмового кавуна серце. Отут і трапився той неприємний сюрприз. На міліметр глибший поріз, тихеньке трісь — ​і кількагодинна робота зведена нанівець. Швидко побігла по нового аналогічного гіганта і за ніч таки встигла виконати замовлення. Тепер уже має хороших знайомих, які продають кавуни, і вони знають, якого саме порадити для карвінгу. Незважаючи на ризикованість різьби на смугастиках, найбільше Ольга Гончарук любить працювати якраз із ними: «Там є і білий, і зелений, і рожевий кольори, тому малюнок виходить виразним і глибоким, можна відтінити всі деталі. Але з ними і найважче. Можуть зовсім несподівано репнути».

Паралельно зі знаннями щільності та специфіки продуктів експериментаторка вивчила й добру частину ботаніки. Щоб троянда з буряка вийшла, як жива, потрібно знати будову квітки, форму бутона, пропорції. А в масштабних роботах у хід іде навіть геометрія! Без циркуля і вимірювань не обійтися, коли плануєш об’ємну композицію на кулястому соковитому «полотні».

Овочеві квіти розквітають уночі

І вже точно з такою роботою не впоратися без художнього смаку. Ще школяркою пані Ольга навчалася і в художній, і в музичній школах, тому навіть до запозичених в інтернеті ідей завжди додає свою родзинку. Каже, найбільш «ходові» теми — ​квіти. Популярні також серця, елементи мережива, коли оформляють весільний стіл. А ще часто замовляють вирізати логотип компанії чи щось індивідуальне, дороге та важливе замовникові.

Реклама Google

Щоб троянда з буряка вийшла, як жива, потрібно знати будову квітки, форму бутона, пропорції.

Заради досконалого виробу талановита жінка жертвує навіть сном, адже делікатний «матеріал» для різьби сам диктує час, коли починати над ним працювати. Яблука можуть окислитися, картопля — ​почорніти, буряк — ​обвітритися. Тому коли просять оформити святковий стіл, то працює безпосередньо вночі перед подією.

Майже всю сировину для карвінгу Ольга Гончарук вирощує на своєму городі. Купує хіба вже геть якісь екзоти, як-от двоколірну біло-рожеву маргеланську редьку чи ті ж кавуни. Каже, любить працювати біля землі і спостерігати, як ростуть плоди її роботи. А ще навчилася поратися біля бджіл і тепер частує домашніх медом із власної пасіки.

Полотном для творчості стало і печиво

Не менше захоплення викликає ще один талант майстрині. Вона випікає та розмальовує подарункове печиво: «Починала я з розпису айсингом (білково-цукрова суміш). Зараз це дуже популярне заняття, багато хто робить такі пряники. Але потім захотілося якраз мальованого печива. Для початку покриваю його заливкою, потім роблю з тієї ж суміші об’ємне зображення, і вже коли все застигне, розмальовую композицію. Це дуже делікатна робота, грає роль навіть вологість у кімнаті, бо від цього залежить швидкість застигання глазурі».

Аматорством тут навіть і не пахне. Кожен смаколик — ​довершена картина, з відтінками, напівтонами, об’ємним зображенням. Всі емоції персонажів продумані до дрібниць, їхні цукрові глазурні деталі притягують погляд і викликають щире захоплення.

Зважаючи на велику кількість нюансів у цій роботі, жінка наголошує, що коли ви хочете замовити або ж власноруч виготовити печиво, ніколи не треба робити це сьогодні на сьогодні. Тісто для такої випічки обов’язково має вилежатися в холодильнику. Завдяки натуральним інгредієнтам воно довго не псується ані в сирому вигляді, ані готове. А ще пані Ольга відкрила секрет: аби повернути медовому печиву м’якість, достатньо покласти до нього в торбинку шматочок сирого яблука.

Роботи жінки вже впізнають за неповторним творчим почерком, тому завжди є охочі придбати таку красу. В лідерах — ​замовлення на професійні свята. Спочатку географія обмежувалася друзями з Луцька, а тепер розширилася. Ольга Гончарук уже відсилала свої роботи в різні куточки України, і навіть у Німеччину та Об’єднані Арабські Емірати.

На звичайній кухні завдяки таланту пані Ольги народжуються фруктові та тістечкові шедеври.
На звичайній кухні завдяки таланту пані Ольги народжуються фруктові та тістечкові шедеври. 
Маргеланська редька завдяки двоколірності м’якоті користується попитом у майстрів карвінгу.
Маргеланська редька завдяки двоколірності м’якоті користується попитом у майстрів карвінгу. 
Вправність, терпіння, фантазія — і кавун розквітне трояндою.
Вправність, терпіння, фантазія — і кавун розквітне трояндою. 
Порода — їжак фруктовий, їстівний.
Порода — їжак фруктовий, їстівний.
Вироби з об’ємним зображенням можна сміливо називати випічкою з технологією 3 Д.
Вироби з об’ємним зображенням можна сміливо називати випічкою з технологією 3 Д. 
Таке «музичне» подарункове печиво і їсти шкода.
Таке «музичне» подарункове печиво і їсти шкода. 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel