Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Прем’єр Шмигаль: вже через 15 років пенсій може не бути

Прем'єр припускає, що «заслужений відпочинок» може тільки снитись майбутнім поколінням.

Фото kmu.gov.ua.

Прем’єр Шмигаль: вже через 15 років пенсій може не бути

Це означає, що пенсійних виплат не матимуть ті, хто зараз утримує людей похилого віку

Така нерадісна картина вимальовується із заяви прем’єр–міністра Дениса Шмигаля. Він пояснив сумну перспективу тим, що кількість працездатних в країні постійно зменшується. «Нація старіє. Є проблема з людським капіталом. Україна як частина старої Європи не відтворює своє населення… Це звичайна математика і економічна демографія», — сказав Шмигаль. Тому, на думку прем’єра, потрібно вводити накопичувальну пенсійну систему на додаток до існуючої солідарної.

Як відомо, зараз Пенсійний фонд наповнюють ті, хто офіційно працює і сплачує зі своєї зарплати 22% Єдиного соціального внеску. У майбутньому таких буде мало і вони нібито не зможуть виділяти достатньо коштів для пенсіонерів. Тому молоді люди вже зараз мають починати відкладати собі на пенсію, хоч ніхто не знає, як ці кошти зберегти, щоб їх не з’їла інфляція.

Реклама Google

Заяву Дениса Шмигаля та його прогноз різко розкритикувала народний депутат із фракції «Європейська Солідарність» Ніна Южаніна. На її думку, прем’єр-міністр фактично каже нинішнім працівникам, які сплачують ЄСВ для наповнення Пенсійного фонду: не платіть нічого, бо вам пенсії все одно не світять.

До речі, народна депутатка від фракції Зеленського Галина Янченко фактично погодилась із заявою Шмигаля: «Якщо сучасним пенсіонерам важко вижити на пенсію, то поколінню українців, яким зараз близько 30 років, взагалі не світять пенсії, на які можна себе утримувати», — впевнена вона.

Тим часом заяву Дениса Шмигаля та його прогноз різко розкритикувала народний депутат із фракції «Європейська Солідарність» Ніна Южаніна. На її думку, прем’єр–міністр фактично каже нинішнім працівникам, які сплачують ЄСВ для наповнення Пенсійного фонду: не платіть нічого, бо вам пенсії все одно не світять. Южаніна обурена таким підходом.

Читайте також: Коли й наші пенсіонери танцюватимуть краков’як? Погляд Алли Лісової.

Вона вважає, що навіть зараз уряд не використовує усі можливості для наповнення Пенсійного фонду, адже влада має заохотити людей платити податки. «Якщо в нас 18 мільйонів працездатного населення, і тільки 13,2 є застрахованими особами — де 5 мільйонів, які не є застрахованими і не сплачують зовсім ЄСВ, навіть мінімальних внесків? — зауважує вона. — Згідно зі звітом Пенсійного фонду на 2019 рік, десь 3,5 мільйона громадян України працюють без оформлення трудових відносин, а 1,5 млн — це, можливо, ті люди, які трудяться не в Україні. Зараз я б хотіла, щоб і уряд, і ми сконцентрувалися, — нам потрібно все зробити, щоб 3,5 млн осіб почали платити податки», — каже Южаніна.

Не вважає панацеєю депутатка і введення накопичувальної системи. На її думку, має бути багаторівнева система, але базовою повинна залишатись теперішня солідарна, коли всі працюючі наповнюють пенсійну скарбничку. Так є у розвинутих країнах Європи. «Про Німеччину тільки що говорили. А ви знаєте, що у них солідарна система — така, як у нас, — це забезпечення мінімального розміру пенсій, а потім все пішло наростати. Але солідарна система — це принцип забезпечення найменших виплат пенсіонерам. Решта залежить від того, як побудує держава всі наступні програми, щоб пенсіонер міг себе утримувати. Бо пенсійні системи — це і частина страхової медицини. Так, як це є в Ізраїлі, в Німеччині. Тому у нас Пенсійний фонд має стати таким мегаорганом, який запропонує насправді багато кроків для втілення в життя цього завдання», — вважає Южаніна.

На думку депутатки від «Європейської Солідарності», замість того, щоб розповсюджувати страшилки і безсило розводити руками, владі та усім нам разом треба шукати інструменти для вирішення цієї проблеми. І починати вже.

Петро МАКАРУК.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel