Закусив такими грибочками – ​і до чарки більше не тягне… - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 28.44 € 33.85
Закусив такими грибочками – ​і до чарки більше не тягне…

Бальзам Валентини Криволапової з гриба веселка допомагає при підвищеному тиску, серцево-судинних недугах, проблемах із кишково-шлунковим трактом.

Фото volyn.com.ua.

Закусив такими грибочками – ​і до чарки більше не тягне…

Позбутися алкогольної залежності, звільнити організм від глистів, запобігти розвитку пухлин, оздоровитися, поліпшити діяльність різних органів — ​усе це під силу фунготерапії (лікуванню грибами). Лучанка Валентина Денисівна Криволапова у цьому пересвідчилася багато років тому

Бабуся казала: «Нащо пити таблетки, якщо є лисички…»

Із Валентиною Денисівною ми познайомилися давно. Їй, уродженці гомельського Полісся, Волинь стала рідною ще й тому, що це — ​край лісів.
— Тут, як і на моїй малій батьківщині у Білорусі, привілля для любителів «тихого полювання». Люди знаються на грибах, збирають їх, але, на жаль, тепер використовують лише для приготування страв. Про лікувальні властивості цих дарів лісу відомо не всім. А в моєму дитинстві, пригадую, в селах ніхто не біг до аптеки при найменшому нездужанні. Моя бабуся лікувала мене малу, коли болів живіт і був поганий апетит, лисичками. Влітку й восени в хід ішли свіжі, а взимку — ​сушені. Наливала в кухлик окропу, як трохи схолоне — ​всипала чайну ложку потовчених на порошок грибів. Треба було випити з осадом натщесерце. І так 2–3 рази на день. Глисти, які є у більшості дітей, таких ліків на дух не переносять. Також ці гриби поліпшують роботу лімфатичної системи і діяльність печінки. Бабуся казала: «Нащо пити таблетки, якщо є лисички…».

Те, що живило душу й тіло змалку, не забувається ніколи. Любов до природи, до лісу жила у серці пані Валентини завжди. Цікавилася народною медициною, читала спеціальну літературу про секрети лікування грибами.

Ліки за кілька місяців зменшують алкогольну залежність, не викликаючи симптомів отруєння.

Потім навчалася на спеціальних курсах у Харкові й Києві, стала дипломованим фунготерапевтом. Відвідуючи родичів у Гомелі, зав’язала тісні стосунки з білоруським центром, що займається цією проблемою.

Про ефективність усіх тих ароматних трунків, які пахли лісом і його таємницями, свідчить вигляд і стан моєї співрозмовниці. З часу нашого знайомства минуло майже 15 років, а жінка нітрохи не змінилася, випромінює енергію, сяє усмішкою, горить інтересом до улюбленої справи.

Пані Валентина розповідала, що сушить гриби особливим способом за невисокої температури. Рідня у Білорусі сконструювала спеціальний пристрій для цього. Потім їх подрібнює на порошок, який слід вживати у вигляді настою. Температура води має бути такою, щоб не втратилися цілющі властивості грибів і організм отримав корисні речовини. Чай із висушених боровиків, наприклад, знижує ризик тромбоутворення, розріджує кров, стимулює імунітет, має бактерицидні властивості. Тож якщо вдасться ще принести з лісу в козубочку білих, не поспішайте класти їх у сковорідку чи варити з них юшку. Скористайтеся порадою Валентини Денисівни і запасіться сировиною для цілющого грибного чаю.

Опеньки помічні при пухлинах, а «гнойовик» відвертає від спиртного

— Кожен гриб цінний по-своєму. Наприклад, зараз — ​пора опеньків, які є джерелом білка і вітамінів, абсолютно не навантажують організм зайвими калоріями, містять багато мінеральних солей заліза, міді, цинку, магнію, благотворно впливають на процеси кровотворення. Тому при анемії корисно вживати страви з них. Також ці гриби мають антимікробну і протипухлинну дію, а ще вони допомагають нормалізувати роботу щитоподібної залози, добре гоять ерозії.
Своїм досвідом і знаннями Валентина Криволапова охоче ділиться з людьми. Упродовж багатьох років вона активно друкувала свої поради, рецепти у багатьох виданнях, які популяризують народну медицину. До неї часто звертаються по допомогу. Зізнається, що самотужки назбирати стільки грибів, щоб приготувати ліки не тільки для себе, а й для інших, неможливо. Тому співпрацює із багатьма заядлими любителями «тихого полювання», що, як і вона сама, є фанатами цієї справи. Про гриби жінка може говорити годинами.

— Строчок має знеболювальну дію, застосовується при захворюваннях підшлункової і проблемах із суглобами. Чага нормалізує роботу шлунка, гоїть виразки… Ще цікавіше для мене поєднувати різні гриби, готувати збори з них. Так, наприклад, я експериментувала з копринусом, відомим у народі під назвою «гнойовик», який відвертає від спиртного любителів міцних напоїв, — ​заінтригувала нас пані Валентина. — ​Відомо, що смажені шапочки гнойовиків дуже смачні, приємно пахнуть. Але якщо під таку смаженину перехилити чарку, то почуватимешся так, наче поласував отруйними грибами.

Подібним способом відучувати п’яниць від чарки непросто. Хто ж добровільно погодиться страждати? Тому Валентина Денисівна і розробила грибний збір, до якого, окрім порошку гнойовика, входять й інші складники. Каже, що її ліки за кілька місяців зменшують алкогольну залежність, не викликаючи симптомів отруєння.
Після того, як Валентина Денисівна 13 років тому розповіла у газеті «Волинь» про цілющі властивості веселки (соромітника), зацікавилися цим дивовижним грибом сотні людей з різних куточків України.

— У нас веселка не росте, тому я звернулася до Денисівни, почала пити чай з порошку, який вона мені надіслала. Мала кисту на печінці, а тепер зробили ультразвукове дослідження — ​і її не виявили. Я стала бадьорішою, менше вегетосудинна дистонія про себе нагадує. І сусідці, яка мучилася через фіброміому, стало легше, — ​ділилася тоді враженнями про результати фунготерапії Катерина Гіря з Євпаторії.

Нині веселка стала дуже популярною. З неї переважно готують настоянки. А пані Валентина вдосконалила відомий рецепт і пропонує готувати ще й чудо-бальзам із цілющого гриба. У трилітрову банку кладемо 10–12 яєць веселки, додаємо кілька гілочок чебрецю і гілочку Божої трави (полину лікарського). Усе це заливаємо 40-градусною горілкою і, щільно закривши, ставимо у темне прохолодне місце на два місяці. Час від часу ліки треба збовтувати, не відкриваючи банки. Через два місяці настойку зливаємо. Гриби подрібнюємо, перетираємо в блендері чи вручну, додаємо три столові ложки меду і знову все змішуємо. Одержаний бальзам має ще сім діб настоюватись. Вживати його треба по столовій ложці два-три рази на день при підвищеному артеріальному тиску, серцевих недугах, проблемах з шлунково-кишковим трактом. При застуді, кашлі столову ложку бальзаму додають у склянку теплого кип’яченого молока, пити його треба два-три рази на день.

Як наші журналісти шукали гриб веселку, читайте за цим посиланням.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.