Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Закусив такими грибочками – ​і до чарки більше не тягне…

Бальзам Валентини Криволапової з гриба веселка допомагає при підвищеному тиску, серцево-судинних недугах, проблемах із кишково-шлунковим трактом.

Фото volyn.com.ua.

Закусив такими грибочками – ​і до чарки більше не тягне…

Позбутися алкогольної залежності, звільнити організм від глистів, запобігти розвитку пухлин, оздоровитися, поліпшити діяльність різних органів — ​усе це під силу фунготерапії (лікуванню грибами). Лучанка Валентина Денисівна Криволапова у цьому пересвідчилася багато років тому

Бабуся казала: «Нащо пити таблетки, якщо є лисички…»

Із Валентиною Денисівною ми познайомилися давно. Їй, уродженці гомельського Полісся, Волинь стала рідною ще й тому, що це — ​край лісів.
— Тут, як і на моїй малій батьківщині у Білорусі, привілля для любителів «тихого полювання». Люди знаються на грибах, збирають їх, але, на жаль, тепер використовують лише для приготування страв. Про лікувальні властивості цих дарів лісу відомо не всім. А в моєму дитинстві, пригадую, в селах ніхто не біг до аптеки при найменшому нездужанні. Моя бабуся лікувала мене малу, коли болів живіт і був поганий апетит, лисичками. Влітку й восени в хід ішли свіжі, а взимку — ​сушені. Наливала в кухлик окропу, як трохи схолоне — ​всипала чайну ложку потовчених на порошок грибів. Треба було випити з осадом натщесерце. І так 2–3 рази на день. Глисти, які є у більшості дітей, таких ліків на дух не переносять. Також ці гриби поліпшують роботу лімфатичної системи і діяльність печінки. Бабуся казала: «Нащо пити таблетки, якщо є лисички…».

Те, що живило душу й тіло змалку, не забувається ніколи. Любов до природи, до лісу жила у серці пані Валентини завжди. Цікавилася народною медициною, читала спеціальну літературу про секрети лікування грибами.

Реклама Google

Ліки за кілька місяців зменшують алкогольну залежність, не викликаючи симптомів отруєння.

Потім навчалася на спеціальних курсах у Харкові й Києві, стала дипломованим фунготерапевтом. Відвідуючи родичів у Гомелі, зав’язала тісні стосунки з білоруським центром, що займається цією проблемою.

Про ефективність усіх тих ароматних трунків, які пахли лісом і його таємницями, свідчить вигляд і стан моєї співрозмовниці. З часу нашого знайомства минуло майже 15 років, а жінка нітрохи не змінилася, випромінює енергію, сяє усмішкою, горить інтересом до улюбленої справи.

Пані Валентина розповідала, що сушить гриби особливим способом за невисокої температури. Рідня у Білорусі сконструювала спеціальний пристрій для цього. Потім їх подрібнює на порошок, який слід вживати у вигляді настою. Температура води має бути такою, щоб не втратилися цілющі властивості грибів і організм отримав корисні речовини. Чай із висушених боровиків, наприклад, знижує ризик тромбоутворення, розріджує кров, стимулює імунітет, має бактерицидні властивості. Тож якщо вдасться ще принести з лісу в козубочку білих, не поспішайте класти їх у сковорідку чи варити з них юшку. Скористайтеся порадою Валентини Денисівни і запасіться сировиною для цілющого грибного чаю.

Опеньки помічні при пухлинах, а «гнойовик» відвертає від спиртного

— Кожен гриб цінний по-своєму. Наприклад, зараз — ​пора опеньків, які є джерелом білка і вітамінів, абсолютно не навантажують організм зайвими калоріями, містять багато мінеральних солей заліза, міді, цинку, магнію, благотворно впливають на процеси кровотворення. Тому при анемії корисно вживати страви з них. Також ці гриби мають антимікробну і протипухлинну дію, а ще вони допомагають нормалізувати роботу щитоподібної залози, добре гоять ерозії.
Своїм досвідом і знаннями Валентина Криволапова охоче ділиться з людьми. Упродовж багатьох років вона активно друкувала свої поради, рецепти у багатьох виданнях, які популяризують народну медицину. До неї часто звертаються по допомогу. Зізнається, що самотужки назбирати стільки грибів, щоб приготувати ліки не тільки для себе, а й для інших, неможливо. Тому співпрацює із багатьма заядлими любителями «тихого полювання», що, як і вона сама, є фанатами цієї справи. Про гриби жінка може говорити годинами.

Реклама Google

— Строчок має знеболювальну дію, застосовується при захворюваннях підшлункової і проблемах із суглобами. Чага нормалізує роботу шлунка, гоїть виразки… Ще цікавіше для мене поєднувати різні гриби, готувати збори з них. Так, наприклад, я експериментувала з копринусом, відомим у народі під назвою «гнойовик», який відвертає від спиртного любителів міцних напоїв, — ​заінтригувала нас пані Валентина. — ​Відомо, що смажені шапочки гнойовиків дуже смачні, приємно пахнуть. Але якщо під таку смаженину перехилити чарку, то почуватимешся так, наче поласував отруйними грибами.

Подібним способом відучувати п’яниць від чарки непросто. Хто ж добровільно погодиться страждати? Тому Валентина Денисівна і розробила грибний збір, до якого, окрім порошку гнойовика, входять й інші складники. Каже, що її ліки за кілька місяців зменшують алкогольну залежність, не викликаючи симптомів отруєння.
Після того, як Валентина Денисівна 13 років тому розповіла у газеті «Волинь» про цілющі властивості веселки (соромітника), зацікавилися цим дивовижним грибом сотні людей з різних куточків України.

— У нас веселка не росте, тому я звернулася до Денисівни, почала пити чай з порошку, який вона мені надіслала. Мала кисту на печінці, а тепер зробили ультразвукове дослідження — ​і її не виявили. Я стала бадьорішою, менше вегетосудинна дистонія про себе нагадує. І сусідці, яка мучилася через фіброміому, стало легше, — ​ділилася тоді враженнями про результати фунготерапії Катерина Гіря з Євпаторії.

Нині веселка стала дуже популярною. З неї переважно готують настоянки. А пані Валентина вдосконалила відомий рецепт і пропонує готувати ще й чудо-бальзам із цілющого гриба. У трилітрову банку кладемо 10–12 яєць веселки, додаємо кілька гілочок чебрецю і гілочку Божої трави (полину лікарського). Усе це заливаємо 40-градусною горілкою і, щільно закривши, ставимо у темне прохолодне місце на два місяці. Час від часу ліки треба збовтувати, не відкриваючи банки. Через два місяці настойку зливаємо. Гриби подрібнюємо, перетираємо в блендері чи вручну, додаємо три столові ложки меду і знову все змішуємо. Одержаний бальзам має ще сім діб настоюватись. Вживати його треба по столовій ложці два-три рази на день при підвищеному артеріальному тиску, серцевих недугах, проблемах з шлунково-кишковим трактом. При застуді, кашлі столову ложку бальзаму додають у склянку теплого кип’яченого молока, пити його треба два-три рази на день.

Як наші журналісти шукали гриб веселку, читайте за цим посиланням.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel