Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Понад сто пар «одружив»… 500-річний дуб (Фото)

Любовні послання для дерева в Німеччині приходять з усього світу.

Фото news.myseldon.com.

Понад сто пар «одружив»… 500-річний дуб (Фото)

Мрієте про справжнє кохання? Давно зареєстровані на сайтах знайомств, завантажили купу додатків, спілкуєтеся у десятках груп знайомств у соцмережах, а свою другу половинку так і не знайшли? Не засмучуйтеся! Є оригінальна ідея! Варто лише придбати конверт, поштову марку та написати лист на найнезвичнішу і найромантичнішу поштову скриньку у світі. Вона знаходиться на висоті 3 м над землею і всього 30 см у ширину. Адже це дупло 500–річного дуба, який уже понад століття допомагає людям знайти кохання. Росте він у лісі Додауер Форст поблизу Ойтіна у Німеччині. Це єдине дерево у світі зі своєю поштовою адресою. Шість днів на тиждень поштар привозить листи і кладе їх у дупло. Це відкрита скринька: кожен може дістати, прочитати і дати відповідь. Єдине правило: якщо ви відкриваєте послання, на яке не хочете відповідати, треба покласти його назад у дупло, щоб хтось інший знайшов

А почалося все зі зворушливої історії кохання. У 1890 році донька місцевого лісничого Орта — Мінна зустрілася із сином лейпцизького виробника шоколаду Шютте–Фельше — Вільгельмом. Вони закохалися до безтями. Але батько Мінни не схвалював цих стосунків і заборонив їм бачитися. На жаль, відстань була занадто великою для таємних зустрічей. Тому вони почали обмінюватися листами, залишаючи їх у дуплі дуба. Після місяців листування батьки таки дали своє благословення. Мінна і Вільгельм одружилися під дубом 2 червня 1891 року. З того часу дерево стало відоме на весь світ як Дуб Нареченого (Bräutigamseiche).

Реклама Google

Для тих, хто вже закоханий і давно мріє про весілля, є легенда: якщо у повню дівчина тричі обійде навколо цього дуба, думаючи про свого
коханого, не розмовляючи та не сміючись, вона вийде заміж протягом року.

Дізнавшись казкову історію пари, десятки людей почали писати сюди в надії знайти кохання. З роками Дуб Нареченого став настільки популярним, що в 1927–му німецька поштова служба Deutsche Bundespost присвоїла йому власний індекс та виділила поштаря. І навіть поставили 10-футову драбину, щоб будь-хто міг покласти чи дістати листи.

Для тих, хто вже закоханий і давно мріє про весілля, є легенда: якщо у повню дівчина тричі обійде навколо цього дуба, думаючи про свого коханого, не розмовляючи та не сміючись, вона вийде заміж протягом року.

Із часом десятки закоханих, яких об’єднало дерево, вирізали свої ініціали на гілках. Дуб носить ці шрами як доказ своєї сили. Серед цих щасливих пар — і американська дівчина та офіцер британської армії, з яким вона познайомилася, написавши сюди.

«У цьому є щось таке чарівне і романтичне. В інтернеті факти та питання зближують людей, але тут, під деревом, це прекрасний збіг обставин — як доля», — каже Карл–Хайнц Мартенс. Хоч він давно на пенсії, його досі називають «посланцем кохання». Адже саме Мартенс протягом двох десятиліть, починаючи з 1984–го, доставляв дубу листи з шести континентів. За весь цей час було лише 10 днів, коли ніхто не писав. Інколи поштар клав у дупло до 50 листів.

Загалом завдяки Дубові Нареченого укладено понад 100 шлюбів. Ось лише кілька історій. Одна з них — про листоношу Мартенса, який, хоч мав найромантичнішу роботу в Європі, сам не вірив у долю і вважав десятки стосунків, які він допоміг створити, «просто щасливою випадковістю». Однак, це було до того, як чарівне дерево змінило і його життя.

У 1958–му молодий німецький солдат Петер Помпа заліз на дуб, намацав кілька листів і витягнув аркуш, на якому було лише ім’я та адреса. З цікавості він вирішив відповісти «міс Маріті». Насправді записку написали її друзі, знаючи, що дівчина занадто сором’язлива. Петер і Маріта листувались цілий рік, перш ніж він наважився зустрітися з нею. У 1961–му вони одружилися.

Зараз дерево «отримує» близько 1000 листів на рік. Щороку до дуба приїздять 200 000 – 300 000 людей, які шукають свою другу половинку.

У 1988 році західнонімецький фермер Фрідріх Крістіансен знайшов лист від 19–річної східнонімецької дівчини на ім’я Клавдія, яка шукала друга. Він відписав їй. Один лист перетворився на 40. Пара закохалася. Не маючи можливості зустрітися, вони майже два роки обмінювалися листами через кордон. Одного разу хлопець вирішив дізнатися, де живе Клавдія. На блокпосту він збрехав охоронцям, що відвідує кузена… Приблизно в сто милях від Франкфурта вони вперше зустрілися з Клавдією. І нарешті обійнялися. Це була їхня єдина коротка зустріч. Вдруге Фрідріх і Клавдія побачилися лише після того, як упала Стіна. Вони одружились у травні 1990 року.

У 1989–му німецький телеканал знімав фільм про Дуб Нареченого. Журналісти запитали листоношу Мартенса, чи він сам коли–небудь знаходив там кохання. Той відповів, що ні. Через кілька днів, коли Мартенс піднімався сходами, щоб покласти пошту у дупло, він побачив записку від жінки на ім’я Рената, адресовану «дубовому листоноші»: «Я б хотіла познайомитися з вами. Ви — мій тип. Зараз я також одна». Поштар зателефонував Ренаті. Незабаром вони зустрілися. А 1994–му — одружилися. Звісно ж, під дубом Нареченого.

Зараз дерево «отримує» близько 1000 листів на рік. Щороку до дуба приїздять 200 000–300 000 людей, які шукають свою другу половинку. Інколи потрібно помандрувати в далеку далечінь, щоб знайти своє щастя, яке насправді було зовсім близько. Так один чоловік приїхав на курорт у Шлезвіг–Гольштейн і натрапив у дуплі на лист від жінки, яка жила за 20 кілометрів від нього. Звичайно ж, усе закінчилося шлюбом.

Тож, якщо ви самотні, чому б не спробувати знайти своє кохання у такий незвичний спосіб? Киньте виклик долі — напишіть листа просто зараз і надішліть його на адресу: Bräutigamseiche, Dodauer Forst, 23701 Eutin, Germany. Доставка гарантована! Хто знає, можливо, ваш принц чи принцеса незабаром надішле вам повідомлення! Буде цікаво!..

Читайте також: «Тільки кохання»: відомий артист з Луцька поділився романтичним знімком.

Легендарне дерево отримує щодня кілька листів.
Легендарне дерево отримує щодня кілька листів. 
«У цьому є щось магічне», — каже колишній поштар Карл Хайнс Мартенс, який носив листи до дуба 20 років.
«У цьому є щось магічне», — каже колишній поштар Карл Хайнс Мартенс, який носив листи до дуба 20 років. 

За матеріалами bbc.com,  theatlantic.com.

Ольга ВЕКЕРИК.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel