Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
На Маневиччині скасували карантин

Ушкоджені рослини недорозвинені, відстають у рості, нижні листки починають жовтіти, всихати, і це поширюється на весь кущ.

Фото voldpss.gov.ua.

На Маневиччині скасували карантин

На території району скасовують карантинний режим щодо золотистої картопляної нематоди

При проведенні ревізій старих вогнищ поширення шкідників встановлено, що золотиста картопляна нематода там відсутня. Тому скасовано карантинний режим на  65 присадибних ділянках загальною площею 40,94 га у селах Велика Яблунька та Довжиця та на 31 присадибній ділянці загальною площею 10 га у селах Прилісне  та Карасин,  Рудники, Мар’янівка, Куликовичі та Велика Осниця.

Про це інформує Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

Золотиста картопляна цистоутворююча нематода – Globodera rostochiensis  становить потенційну небезпеку пасльоновим культурам. Особливо великої шкоди нематода завдає на присадибних ділянках та полях, де картоплю вирощують із порушенням сівозмін і повертають на попереднє місце вже на другий–третій рік. Якщо в 1 грамі ґрунту є 20 яєць нематоди, то втрачається до 2 тонн картоплі з гектара. Розповсюджується картопляна нематода в основному в стадії цист, які прилипають до предметів, що стикаються із зараженим ґрунтом і переносяться на будь-які відстані. Зазвичай цисти переносяться із садивним матеріалом, перед усім бульбами картоплі, із ґрунтом, що є на бульбах, коренеплодах, цибулинах, а також сільгоспінвентарем, транспортними засобами, дощовими водами та вітром.

Особливо великої шкоди нематода завдає на присадибних ділянках та полях, де картоплю вирощують із порушенням сівозмін і повертають на попереднє місце вже на другий–третій рік.

Ушкоджені рослини недорозвинені, відстають у рості, нижні листки починають жовтіти, всихати, і це поширюється на весь кущ. Ці ознаки проявляються у фазу бутонізації–цвітіння, й рослини не цвітуть. Уражені бульби дрібні, на коренях можна побачити маленькі кульки (цисти), і сама коренева система набуває «бородатого» вигляду. У зараженої рослини знижується рівень фотосинтезу, і, як наслідок цього, — зменшується її біомаса. Бульб утворюється мало, вони дрібні, а іноді зовсім відсутні.

Реклама Google

Для обмеження поширення картопляної нематоди доцільно комплексно застосовувати карантинні, профілактичні, агротехнічні, біологічні та хімічні методи. Обов’язково потрібно дотримуватись сівозмін — картопля не повинна повертатися на попереднє місце раніше, ніж через чотири роки, попередньо вирощувати невразливі культури (бобові, злакові, олійні, зернові), посадку картоплі проводити тільки нематодостійкими сортами (Пролісок, Доброчин, Слов’янка, Синевір, Водограй та ін.).На заражених площах слід вносити підвищені дози мінеральних добрив, своєчасно проводити знищення бур’янів, утримувати у відповідному стані тару, сільськогосподарський інвентар та техніку, вживати заходів щодо унеможливлення розповсюдження золотистої картопляної нематоди. Тільки за таких умов можна зменшити кількість життєздатних цист до незначної кількості і навіть зовсім ліквідувати вогнища цього шкідника.

Telegram Channel