Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
15 медпрацівників Луцького пологового будинку погодились перейти у «коронавірусний» госпіталь

Медпрацівники Луцького пологового будинку готові надавати медичну допомогу хворим на COVID-19.

Фото УП.

15 медпрацівників Луцького пологового будинку погодились перейти у «коронавірусний» госпіталь

Тимчасовий госпіталь для хворих на COVID-19 у Луцькому пологовому будинку – найоптимальніше рішення, запропоноване Луцькою міською радою. Такого висновку дійшли під час наради, що відбулась 16 жовтня 2020-го року у стінах облдержадміністрації під керівництвом першого заступника голови ОДА Сергія Мовенка

Зокрема, за дорученням голови ОДА Юрія Погуляйка в головній адмінбудівлі краю зібралися на нараду, аби обговорити можливість розміщення тимчасового госпіталю для хворих на COVID-19 закладах охорони здоров’я поблизу міста Луцьк. Участь в обговоренні взяли керівники комунальних закладів охорони здоров’я області, обласної, Луцької міської та районної влади, представники громадськості та безпосередній керівник Луцького пологового будинку.

Обговорили можливість розміщення тимчасового госпіталю для хворих на COVID-19 закладах охорони здоров’я поблизу міста Луцьк.
Обговорили можливість розміщення тимчасового госпіталю для хворих на COVID-19 закладах охорони здоров’я поблизу міста Луцьк.

 Серед присутніх голова обласної ради Ірина Вахович, в.о. Луцького міського голови Григорій Пустовіт, голова Луцької райдержадміністрації Володимир Кец, т.в.о. начальника управління охорони здоров’я ОДА Людмила Тимощук, головний санітарний лікар Волинської області Наталія Янко та головні лікарі комунальних закладів охорони здоров’я області.

«Пропоную обговорити питання чи є у нас можливість розміщення тимчасових інфекційних госпіталів в інших лікувальних закладах області окрім Луцького пологового будинку, де ця робота уже ведеться. Зокрема хочемо почути усі причетні сторони та спільно обговорити та вирішити проблемні питання щодо виділення додаткових приміщень для розміщення хворих на COVID-19», - зазначив на початку зустрічі Сергій Мовенко.

Рішення Луцької міської ради ми отримали та виконуємо. Ми звільнили повністю другий, третій, четвертий поверх, зараз там працюють працівники Луцької міської лікарні. Щодо нашого колективу, то після вчорашньої наради у закладі все спокійно, а всі працівники працюють.

Нагадаємо, що рішення про розгортання тимчасового інфекційного госпіталю для лікування хворих на COVID-19 на базі зазначеного закладу прийняте Луцькою міською радою відповідно до доручення голови Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Адже ситуація в Україні із рівнем захворюваності на коронавірусну хворобу щодня погіршується.

Саме тому місцевій владі у всіх регіонах необхідно докласти максимум зусиль задля збільшення додаткових ліжкомісць з підключенням до кисневих точок. Слід зауважити, що мова про усю територію Волинської області, у якій на сьогодні визначено вже 18 медзакладів, котрі надають допомогу хворим на коронавірус.

Щодо міста Луцька, то таким закладом визначили Луцький клінічний пологовий будинок, зокрема окремий його корпус, адже переобладнати його у тимчасовий інфекційний госпіталь – наразі найшвидше та найбільш ефективно. В корпусі буде окремий вхід та окрема вентиляція, що унеможливить контакт з хворими на  COVID-19 та перенесення інфекції.

«Ми вивчатимемо усі наші можливості, бо розуміємо – якщо так далі буде розвиватися ситуація і щодня буде така прогресія зі збільшення хворих, то ми повинні бути готові до розгортання ще нових місць. Але на сьогоднішній день такого закладу у нас немає. Наголошую, що враховуючи ситуацію із захворюваністю, ми продовжуємо цю роботу, але переобладнати будь-який інший заклад, в першу чергу, потребує час, якого у нас немає», - зазначив під час наради в.о. Луцького міського голови Григорій Пустовіт.

Так, під час зустрічі вислухали усіх керівників комунальних медзакладів області та пропозиції щодо подальших дій. Однак, у більшості випадків усі заклади не відповідають вимогам та рекомендаціям Міністерства охорони здоров'я України. Згідно розпорядження керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної із поширенням коронавірусної хвороби є ряд вимог до закладів охорони здоров’я, які планують перепрофілювати.

Для прикладу, це, в першу чергу, забезпечення точок доступу до кисню. До слова, не можна такі госпіталі робити в онколікарнях, в закладах, де цілодобово провожиться гемодіаліз та багатопрофільних лікарнях, де надають ургентну медичну допомогу.

Тож заслухали у головного лікаря Луцького пологового будинку Михайла Токарчука, який зазначив, що на сьогодні трудовий колектив готовий до надання медичної допомоги, хворим на коронавірус. Більше того, згідно наказу Міністерства охорони здоров’я України Луцький пологовий будинок був віднесений до закладів першої хвилі надання допомоги для хворих на COVID-19. Саме тому на сьогодні там відпрацьований алгоритм дій при лікуванні ковідних хворих.

«Рішення Луцької міської ради ми отримали та виконуємо. Ми звільнили повністю другий, третій, четвертий поверх, зараз там працюють працівники Луцької міської лікарні. Щодо нашого колективу, то після вчорашньої наради у закладі все спокійно, а всі працівники працюють. Обладання устаткування перевезли на збереження. Старша медсестра акушерського пологового відділення №1 погодилась працювати старшою медсестрою в тимчасовому госпіталі для хворих на COVID-19. Загалом на сьогоднішній день є вже 15 чоловік, які виявили бажаня працювати у тимчасовому госпіталі. Серед них санітарки і молодші сестри та анестезіологи. Єдина засторога – чи буде відповідна оплата праці», - головний лікар Луцького пологового будинку Михайло Токарчук.

Тож т.в.о. начальника охорони здоров’я ОДА Людмила Тимощук повідомила, що оплата праці здійснюватиметься відповідно до укладеного з НСЗУ договору.

Управління інформаційної політики та цифрової трансформації облдержадміністрації.

Джерело: Управління інформаційної політики та цифрової трансформації облдержадміністрації.
Telegram Channel