Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
В Україні ввели чотири рівні коронавірусної небезпеки

На якому етапі зараз Україна?

Фото УНІАН.

В Україні ввели чотири рівні коронавірусної небезпеки

Наразі Україна перебуває на першому рівні коронавірусної небезпеки

В Україні запровадили чотири рівні коронавірусної небезпеки й озвучили план дій відповідно до кожного рівня.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, передає пресслужба МОЗ.

Ми розробили детальний план, що враховує спроможність системи охорони здоров’я і визначає алгоритм дій відповідно до 4-х рівнів небезпеки. Цей план забезпечує надання медичної допомоги всім, хто її потребує», - зазначив Степанов.

За його словами, наразі Україна перебуває на першому рівні. Кількість зафіксованих випадків інфікування - в межах 5-7 тисяч на добу. І таке навантаження медична система здатна витримати.

На другому рівні заповнення ліжкового фонду хворими на COVID-19 становить 70% в цілому по країні. Водночас орієнтована щоденна кількість хворих з підтвердженими випадками COVID-19 - 8-10 тисяч. «На цьому рівні ми можемо опинитися у найближчі тижні», - підкреслив очільник МОЗ.

На четвертому рівні небезпеки ресурси системи охорони здоров'я будуть вичерпані, а щоденна кількість випадків захворювання на коронавірус становитиме понад 15-20 тисяч.

 

Степанов зазначив, що в цьому разі кількість ліжок у всіх закладах охорони здоров’я збільшать на рівні 30% від усього ліжкового фонду (тобто 52 тисячі ліжок) та розпочнуть підготовку для розгортання тимчасових госпіталів поза межами закладів охорони здоров’я.

Також, буде забезпечено збільшення кількості медичних працівників у всіх закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації хворих на COVID-19, зокрема, шляхом залучення працівників з інших відділень.

Третій рівень небезпеки означає заповнення ліжкового фонду хворими на COVID-19 на 85% в цілому по країні. Орієнтована щоденна кількість хворих з підтвердженими випадками COVID-19 складатиме 11-15 тисяч.

«Тут, додатково до заходів другого рівня, ми будемо забезпечувати введення жорстких карантинних обмежень в країні із застосуванням повного переліку обмежень «червоного» рівня епідемічної небезпеки. Буде розпочато мобілізацію всіх медичних працівників та інших категорій працівників. Організовуємо роботу відомчих закладів для цивільного населення, а також забезпечимо роботу польових шпиталів», - розповів Степанов.

На четвертому рівні небезпеки ресурси системи охорони здоров'я будуть вичерпані, а щоденна кількість випадків захворювання на коронавірус становитиме понад 15-20 тисяч.

 

«Тут ми будемо змушені запровадити активацію протоколів медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги. Я впевнений, ніхто не хоче, щоб країна опинилась на 3-4 рівні. Сьогодні Верховна Рада зібралась вперше після власного карантину. І я сподіваюсь, що кожен та кожна в цій залі усвідомлюють, наскільки страшна ця хвороба і наскільки важливо забезпечити виконання цих правил», - підсумував голова МОЗ.

 

Джерело: УНІАН
Telegram Channel