Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Правильна установка циркуляційного насоса для системи опалення

Встановлювати насос бажано на зворотний клапан поруч із розширювальним баком в горизонтальному положенні.

Фото storgom.ua.

Правильна установка циркуляційного насоса для системи опалення

Облаштовуючи систему опалення в приватному будинку, кожен господар хоче, щоб прогрівання кімнат було рівномірним і стабільним. Досягнути такого ефекту неможливо без використання циркуляційного насоса

Хороший насос на опалення забезпечує циркуляцію води в трубах, завдяки чому відбувається рівномірний обігрів усіх кімнат чи приміщень (будинок, гараж). Завдяки цьому пристрою приміщення нагрівається набагато швидше. При виборі агрегату потрібно в першу чергу звертати увагу не на його висоту та силу тертя, а на потужність, натиск та форму бачка, від якого залежатиме майбутнє місце розташування самого насосу.

На ефективний обігрів приміщення, термін служби агрегату впливає правильна установка насосу.

Які існують види насосів

В залежності від типу ротора, який використовується, існує два основних види насоса:

  1. Мокрий;
  2. Сухий.

Перший вид, мокрий, має ротор, який не торкається статора, ротор та статор розділені стаканом із нержавіючої сталі. Рідина, яка протікає та проходить через ротор, охолоджує двигун та змащує деталі. Насоси з мокрим ротором мають низький ККД, але це не впливає на ефективність опалення.

Насоси з сухим ротором мають більший рівень ККД, їх варто встановлювати в окремих приміщеннях з двох причин – вони володіють високим рівнем шуму, чутливі до забруднення – будь-яка найменша пилинка може привести до їх поломки або зниження ефективності роботи.

Купити якісний циркуляційний насос для системи опалення можна за посиланням: https://storgom.ua/tsirkuliatsionnye-nasosy.html. 

 

Де краще поставити насос на опалення

Де встановити насос – перше питання, яке виникає після покупки агрегату. Багато хто вважає, що це не принципово, адже де б не стояв котел, він все одно буде прокачувати теплу воду по трубах та обігрівати приміщення. Але фахівці стверджують, що найкраще та найбезпечніше місце встановлення – на вході агрегату. Пояснити це дуже просто. Якщо встановити насос на виході, у разі аварійної ситуації теплоносій може закипіти, в результаті чого утвориться пара, яка через котел потрапить до опалювальної системи. Якщо пара потрапить до системи опалення, насос вийде з ладу, оскільки крильчатка не призначена для прокачування газоподібної рідини. А якщо пристрій буде встановлений на виході, ризик, що пара до нього добереться, зводиться до нуля.

Як правильно встановити циркуляційний насос

Установка циркуляційного насоса залежить в першу чергу від його розташування. Щоб під час установки не переплутати вхідний та вихідний патрубки, існує спеціальна стрілка, розташована на корпусі, загострений кінчик якої вказує напрямок теплоносія на вихідний патрубок.

Для установки насоса знадобляться наступні пристрої:

  • байпас – забезпечує непереривне переміщення теплоносія по контуру, призначений для системи опалення під енергозалежні котли;
  • фільтр очищення – встановлюється в залежності від характеристик контуру;
  • розвідні ключі;
  • гайки «американка», якими прикручується насос;
  • зворотний клапан.

Встановлювати насос бажано на зворотний клапан поруч із розширювальним баком в горизонтальному положенні. Вертикальне розташування може привести до швидкого виходу з ладу, насос в вертикальному положенні буде створювати багато шуму. Що стосується прокладок, то краще використовувати паразитові, ущільнювальні швидко ламаються.

Встановлювати насос для опалювання краще влітку або весною, до початку опалювального сезону. Якщо становище вимагає ремонт або зміну в системі опалення взимку, варто спочатку вимкнути насос, потім приступати до роботи. В інструкції до агрегату є детальна схема установки, з допомогою якої можна встановити насос своїми руками.

Інколи виникає необхідність зробити монтаж тільки байпаса. В такому випадку його бажано зібрати окремо, встановити усі елементи арматури та сам насос для опалення, зробити спеціальну врізку в трубу.

Telegram Channel