Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Як самостійно реабілітуватися після COVID-19. Рекомендації ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров'я оприлюднила рекомендації для самостійної реабілітації після пов’язаних з COVID-19 захворювань.

Фото ілюстративне.

Як самостійно реабілітуватися після COVID-19. Рекомендації ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров'я оприлюднила рекомендації для самостійної реабілітації після пов’язаних з COVID-19 захворювань. Інструкції містять пояснення для покращення як фізичного, так і ментального здоров’я

Всесвітня організація охорони здоров'я оприлюднила рекомендації для самостійної реабілітації після пов’язаних з COVID-19 захворювань. Інструкції містять пояснення для покращення як фізичного, так і ментального здоров’я.

У пам’ятці від ВООЗ наведені основні вправи та поради для дорослих, які перебували в тяжкому стані та були госпіталізовані з діагнозом COVID-19.

Що робити при задишці

Ситуація із задишкою буде покращуватись у міру повільного збільшення фізичної активності та виконання вправ. Поки це відбувається, ви можете спробувати наведені нижче положення тіла та техніки, що допомагають при задишці.

У пам'ятці є уточнення, що якщо у вас виникає сильна задишка та стан не покращується, коли ви займаєте наведені положення та вдаєтесь до запропонованих технік, варто звернутися до лікаря за консультацією.

Всесвітня організація охорони здоров'я оприлюднила рекомендації для самостійної реабілітації після пов’язаних з COVID-19 захворювань.

Техніки дихання

Контрольоване дихання

Ця техніка допоможе розслабитися та контролювати дихання:

Сядьте зручно, спираючись об щось спиною

Покладіть одну долоню на груди, а іншу – на живіт

Закрийте очі, якщо це допоможе розслабитись (якщо ні, залиште очі відкритими) та сконцентруйтесь на диханні

Повільно вдихайте носом (або ротом, якщо не можете дихати носом), а видихайте ротом

Дихаючи, ви відчуєте, що долоня на животі піднімається вище, ніж та, що на грудях

Застосовуйте щонайменше зусиль та дихайте повільно, розслаблено та плавно

Ритмічне дихання

Ця техніка корисна при виконанні дій, які можуть потребувати більше зусиль або викликати задишку, наприклад, коли ви піднімаєтесь сходами або йдете вгору. Пам’ятайте, що не потрібно поспішати.

 Розбийте дію на менші частини, щоб її було простіше виконати не втомлюючись та без задишки наприкінці

 Зробіть вдих перед тим, як зробити «зусилля», наприклад, перед тим, як піднятися на одну сходинку

 Зробіть видих, коли робите це «зусилля», наприклад під час підняття на одну сходинку

 Вам може допомогти, якщо ви вдихатимете носом, а видихатимете ротом.

Фізичні вправи після виписки з лікарні

У разі якщо вам було важко пересуватись перед госпіталізацією, ви падали перед або під час госпіталізації, маєте інші хвороби або травми, які можуть загрожувати вашому здоров’ю під час виконання фізичних вправ, або якщо вас виписали з лікарні з призначенням медичного кисню, у таких випадках необхідно, щоб з вами хтось знаходився під час фізичних вправ задля безпеки. Всі пацієнти, яким призначено медичний кисень повинні обговорити з медичним працівником використання кисню під час фізичних вправ перед початком виконання таких вправ.

Правила, які допоможуть виконувати фізичні вправи безпечно:

Перед вправами завжди робить розминку, а після них – заминку (повинна тривати близько 5 хвилин - це ходіння в повільному темпі або вправи на розтягування м'язів);

Вдягайте вільний, зручний одяг та зручне взуття;

Робіть вправи принаймні через годину після їжі;

Пийте достатньо води;

Не робіть вправи у дуже спекотну погоду;

У дуже холодну погоду виконуйте вправи у приміщенні.

Відчувати задишку під час фізичних вправ нормально, це безпечно та не шкідливо. Щоб покращити фізичну форму, задишка під час фізичних вправ має бути середньою або важкою.

Якщо виникають будь-які з наступних симптомів, утримайтесь або припиніть виконання вправ та зверніться до медичного працівника:

Нудота або погане самопочуття;

Запаморочення або відчуття слабкості;

Сильна задишка;

Липкий або рясний піт;

Відчуття стискання у грудях;

Біль, що посилюється.

Для того, щоб визначити, чи ви виконуєте вправи на достатньому рівні, придумайте та скажіть речення: якщо ви можете вимовити ціле речення не зупиняючись без задишки, можна докладати більше зусиль при виконанні вправ. Якщо ні, то варто зменшити навантаження. У разі якщо ви можете вимовити речення зупиняючись один або два рази, щоб віддихатися, а задишка середня або майже сильна, ви виконуєте вправи на відповідному рівні.

Telegram Channel