Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Коронавірус на Волині: «Спробуй відучись матюкатися, слухаючи чиновницькі брифінги»

Краще дотримуватися цих рекомендацій, ніж потім думати, як вилікуватись від небезпечної недуги.

Фото ua.112.ua.

Коронавірус на Волині: «Спробуй відучись матюкатися, слухаючи чиновницькі брифінги»

Так гірко жартують тепер люди, коментуючи «коронавірусні звіти» керівників Міністерства охорони здоров'я. Щодня вони розказують про нові антирекорди захворюваності і втовкмачують українцям, що ті самі винні і що скоро недужих «сортуватимуть»

Кількість хворих множити на 2 чи на 3?

За попередню добу в Україні виявили 9524 нових випадки COVID-19, на Волині — 310, з них у Луцьку — 58. У Києві додалося 856 інфікованих, на Харківщині — 850, Донеччині — 636, Одещині — 547. У сусідніх Львівській та Рівненській областях побільшало на 505 та 302 випадки заражень відповідно.

Всього ж станом на вчорашній ранок було офіційно зареєстровано 420617 українців, уражених коронавірусом. Однак лікарі–епідеміологи та імунологи в один голос кажуть, що реальна кількість інфікованих у 2—3 рази більша. Просто людей із легким та середньої важкості перебігом хвороби ніхто не тестує. «До цієї статистики практично не потрапляють пацієнти, у яких ПЛР — негативний, а такі хворі ж є, і їх багато. Десь у 30—40% випадків, за різними даними, тест може бути хибно негативним. Тому у будь–якому інфекційному захворюванні кількість офіційно зареєстрованих випадків неспівмірно менша, ніж реальна», — стверджує авторитетний лікар–інфекціоніст Ольга Голубовська.

Коронавірус, за словами очільника МОЗ, розповсюджується «ураганними темпами». Така динаміка спостерігається і в країнах Європи, де за минулу добу підтвердили майже 240 тисяч випадків заражень. Україна у цьому списку займає 9-ту позицію і 8–му — за кількістю жертв COVID-19. У нашій країні позавчора померло 199 хворих із коронавірусом, в тому числі й 5 волинян, це жителі Нововолинська, Горохівщини та Старовижівщини, а також двоє ковельчан. Нагадаємо, що нинішнього тижня в області за одну добу трапилося 8 летальних випадків серед інфікованих.

Нинішнього тижня в області за одну добу трапилося 8 летальних випадків серед інфікованих.

«Ситуація з COVID-19 близька до катастрофічної і кожен з нас несе особисту відповідальність за розповсюдження коронавірусної хвороби… Ми не можемо за вас виконувати правила. Тільки ви самі можете вберегти себе», — заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов у Верховній Раді 3 листопада, нагадавши українцям, що потрібно дотримуватися дистанції і носити маски, а в разі виникнення перших симптомів поводитися відповідально — звернутися до лікаря, ізолюватися, не наражати на небезпеку оточуючих.

Спробував би він знайти медиків у віддаленому селі, де ФАП на замку, де нема змоги купити бодай якусь таблетку. Чи лікуватися по телефону, коли сімейний лікар за 50 кілометрів і не відповідає на дзвінки. І столичний контакт–центр не допоможе, бо всі розуміють, що ефективність цієї структури буде нульова. Розповіли б краще чиновники, чому нема змоги відстежувати контактних осіб, чому не проводяться епідрозслідування випадків зараження? Спеціалісти–епідеміологи, вірусологи після розвалу санепідслужби на вагу золота, їх катастрофічно не вистачає. Та й у лікарнях уже бракує рук.

Мобільних моргів поки не розгортатимуть

Оце чи не єдина втішна новина від керівників МОЗ. А от мобільні шпиталі, у зв'язку з нестачею місць у лікарнях, уже створюють у Києві, Донецькій та Одеській областях.

— Ресурс медичної системи є обмеженим і становить він 52 тисячі ліжок. Це 30% від усієї їх кількості по країні. Зараз працюємо над збільшенням місць для госпіталізації ще на декілька десятків тисяч, — розповів міністр.

За його словами, якщо заповнення ліжок сягне 100%, МОЗ почне застосовувати протоколи медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги пацієнтам із більшими шансами на виживання. Уже сьогодні змінили критерії до госпіталізації хворих з підозрою та з підтвердженим COVID-19.

Кажуть, що до існуючого переліку «зон» для регіонів додадуть ще одну з умовною назвою «чорна». Критерії ще розробляють, але основний – повна завантаженість ліжок. Там і вводитимуть локдаун локально.

Наразі, щоб лягти до лікарні, частота дихання у вас має бути менше 10 за хвилину або більше 30–ти; сатурація — менше 92% (частка насиченого киснем гемоглобіну). До речі, щоб стежити за рівнем кисню в крові, заступниця очільника МОЗ порадила купувати пульсоксиметри, а ціна на цей прилад за останній час зросла ледь не вдвічі й сягає 900 гривень. Також хворого візьмуть на лікування, якщо є порушення свідомості. Збільшує шанси на госпіталізацію і тяжка супутня патологія.

Реклама Google

Учора заговорили і про ймовірне введення у державі карантину вихідного дня, коли в суботу і неділю будуть закритими більшість магазинів, а кафе і ресторани зможуть працювати тільки «на винос». Отож, не лише у «червоних зонах» бізнес терпітиме збитки. Вчора проти обмежень протестували підприємці Ковеля, Нововолинська, Володимира–Волинського. Але, судячи з приросту хворих за добу, всім треба готуватися до суворіших умов карантину.

«Потужні європейські країни запроваджують повторний локдаун. Ми не збираємося йти цим шляхом, але якщо побачимо подальше погіршення ситуації, то це змусить уряд вдатися до більш жорстких обмежень», — сказав прем'єр–міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

Краще дотримуватися цих рекомендацій, ніж потім думати,  як вилікуватись від небезпечної недуги.
Краще дотримуватися цих рекомендацій, ніж потім думати, як вилікуватись від небезпечної недуги.

 Кажуть, що до існуючого переліку «зон» для регіонів додадуть ще одну з умовною назвою «чорна». Критерії ще розробляють, але основний – повна завантаженість ліжок. Там і вводитимуть локдаун локально.

На цьому фоні найбільшим оптимістом видається відомий імунолог Андрій Волянський, який заспокоює українців: «Катастрофи не буде. Не треба істерії. Бережіть бізнес». За його даними, в Україні триває наростаюча фаза першої хвилі, як і в ряді інших країнах Центральної та Східної Європи. Лікар припускає, що з нового року ріст смертності сповільниться і підстав для паніки нема.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel