Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Не відреагував на зауваження охоронця одягнути маску – отримав штраф 17 000 грн

Дотримуйтесь карантинних правил.

Дорожній Адвокат.

Не відреагував на зауваження охоронця одягнути маску – отримав штраф 17 000 грн

Громадянин зайшов до супермаркету без захисної маски. На зауваження охоронця супермаркету одягти захисну маску, громадянин не відреагував та продовжував перебувати в магазині без маски

У відповідь, охоронець викликав працівників поліції, які склали відносно громадянина протокол за порушення правил карантину та передали матеріали до суду. В письмовому поясненні охоронець супермаркету вказав, що зазначений громадянин відвідує магазин без маски не вперше.

Громадянин оскаржив штраф у апеляційному суді. 

Суд першої інстанції визнав громадянина винним у порушенні правил карантину та наклав штраф у розмірі 17 000 грн.

Не погоджуючись із таким рішенням, громадянин оскаржив штраф у апеляційному суді.

Реклама Google

В апеляційній скарзі громадянин наголосив, що «ні Конституцією, положення якої мають найвищу юридичну силу, ні Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», відповідно до якого прийнято Постанову №211 зі змінами та доповненнями, ні в будь-якому іншому законі України не передбачена пряма заборона щодо перебування людини в громадських місцях без вдягнутих засобів індивідуального захисту. Конституційні права і свободи людини і громадянина можуть бути обмежені лише в умовах воєнного або надзвичайного стану. Правовий режим воєнного або надзвичайного стану на території України не запроваджено».

Також громадянин вказав, що «Постанова № 211, зі змінами та доповненнями, є підзаконним актом Кабінету Міністрів України, а тому введення прямої заборони щодо обмеження перебування людини в громадських місцях без вдягнутих засобів індивідуального захисту прямо суперечить імперативним нормам Конституції».

Апеляційний суд відхилив зазначені аргументи та дійшов висновку, що дії громадянина «складають підвищену суспільну небезпечність та несуть загрозу для здоров`я і життя людей».

При цьому, громадянин посилався на правову позицію викладену Конституційним Судом України в рішенні 10-р/2020 від 28.08.2020 у справі № 1-14/2020(230/20).

Розглядаючи матеріали справи, апеляційний суд відхилив зазначені аргументи та дійшов висновку, що дії громадянина «складають підвищену суспільну небезпечність та несуть загрозу для здоров`я і життя людей».

При цьому, апеляційний суд вказав, що суд першої інстанції дійшов до правильного висновку стосовно визнання громадянина винним у скоєнні порушення правил карантину.

Апеляційний суд наголосив, що накладений штраф у розмірі 17 000 грн. є справедливим і необхідним для виправлення поведінки громадянина, а також для запобігання вчинення ним аналогічних правопорушень у майбутньому (постанова від 28.10.2020 № 569/15792/20).

Рішення суду набрало законної сили та оскарженню не підлягає.

Джерело: Дорожній Адвокат.
Telegram Channel