Волинянам розповіли, скільки мишей з'їдає протягом зими сичик-горобець із Цуманської пущі (Фото) - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 28.30 € 34.40
Волинянам розповіли, скільки мишей з'їдає протягом зими сичик-горобець із Цуманської пущі (Фото)

Ич який!

Фото raptor.in.ua

Волинянам розповіли, скільки мишей з'їдає протягом зими сичик-горобець із Цуманської пущі (Фото)

Це сова неймовірно мініатюрних розмірів

Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща» знайомить волинян-природолюбів із сичиком-горобцем – найменшою із сов фауни України.

Ця сова справді маленька. Максимальна вага самця – 60 грамів, самки – 75.

Сичик-горобець найбільш охоче заселяє високостовбурні ліси з домішкою ялини, де, зазвичай, тримається осіло. В Україні цю маленьку сову спостерігали в Карпатах (зокрема на Бескидах), Розточчі та на північній частині Полісся.

В Україні цю маленьку сову спостерігали в Карпатах (зокрема на Бескидах), Розточчі та на північній частині Полісся.

Ця сова більш активна в сутінках, ніж вночі. Про це свідчать слабовираженний лицьовий диск, порівняно невеликі очі, відносно жорстке оперення. Поживою йому слугують дрібні ссавці, переважно мишоподібні гризуни (землерийки, хом'яки, сірі пацюки, полівки, лісові та хатні миші), а також дрібні горобині птахи, причому він не боїться нападати на тварин, однакових з ним за розміром.

Сичик-горобець напрочуд довірливий. Інколи він досить близько підлітає до людини та вмостившись десь неподалік на гілці роздивляється порушника лісового спокою. Але тільки-но сичик втратить цікавість до прибульців, без помітних зусиль він відштовхується від гілки і, маневруючи між стовбурами, зникає в гущавині.

Політ сичика теж нагадує горобиний. Птах не летить, а пурхає, ніби граючись. Правда, рідко за один переліт сичик долає більше тридцяти метрів. Але і на цьому відтинку йому вдається продемонструвати небачену спритність: то він різко поверне праворуч чи ліворуч, то прошмигне крізь густі гілки, не зачепивши жодної з них.

Найчастіше ці сови-крихітки гніздяться в дуплах, надаючи перевагу тим, які видовбали дятли, зокрема жовни. У них безпосередньо на деревну трухлявину в квітні самка відкладає 4-7 яєць та майже місяць їх висиджує. Причому сидить птах на гнізді дуже щільно: вигнати її з дупла не вдається, навіть якщо постукати сокирою по стовбуру. Відомі випадки, коли сичик вилітав з дупла лише в момент падіння спиляного дерева.

Відразу після вилуплення пташенят самка здійснює в дуплі генеральне прибирання. Вона викидає разом зі шкаралупою яєць залишки їжі, що скупчуються за період насиджування (пір'я, шкурки гризунів, пелетки і подібний мотлох) прямо з льотка, чим демаскує гніздо. Цікаво, що в інших сов-дуплогніздників такої поведінки не помічено. Якщо вони й очищують дупло, то забирають сміття подалі.

Сичик-горобець охороняється Червоною книгою України.