Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Пальчики оближеш! Коса надворі,  а панна в коморі

Овоч добре поєднується з іншими коренеплодами та й продуктами.

Фото jisty.com.ua.

Пальчики оближеш! Коса надворі, а панна в коморі

Сподіваємося, вже не в підземній (на яку натякає загадка), а у справжній. Або ж у льосі, погребі чи кагатах – але зібрана з поля, обрізана і схована на зберігання. Бо ж морква – незрівнянний диво-овоч, джерело енергії, бадьорості, краси і здоров’я

 Її цінують за високий вміст бета-каротину, що перетворюється в людському організмі в такий необхідний вітамін А й допомагає поліпшити зір. Крім того, в ній багато й інших вітамінів (C, E, D, B) та мінералів (калію, кобальту, кальцію, фосфору, заліза, йоду, марганцю і магнію). Цей коренеплід можна вживати і в сирому вигляді, і приготувати безліч страв, і вичавити сік.

Цей коренеплід можна вживати і в сирому вигляді, і приготувати безліч страв, і вичавити сік.

Морква добре поєднується з кисломолочними продуктами, іншими овочами, м’ясом, рибою, різними крупами, фруктами, горіхами. Тож страв із неї – не злічити. Користуйтеся готовими рецептами, фантазуйте, вносьте свої корективи – і нехай вам смакує!

Фото jisty.com.ua.

 

 Морква в молочному соусі
Нестандартний, ніжний і неймовірно смачний гарнір стане чудовим доповненням до вишуканої м’ясної або рибної страви, підійде й до макаронних виробів і каш
Інгредієнти: 800 г моркви, 2 скл. молока (будь-якої жирності), 2 ст. л. борошна пшеничного, 20 г вершкового масла, 1 ч. л. цукру, сіль до смаку, пучок петрушки.
Приготування. Моркву ретельно вимити, викласти в каструлю, залити водою і зварити на середньому вогні до напівготовності (10–15 хвилин). Вона повинна бути середньої м’якості. Вийняти з окропу, остудити, почистити і нарізати великою соломкою (приблизно 1х1х4 см). Молоко змішати з просіяним пшеничним борошном, ретельно збити, щоб не було грудочок, посолити, додати цукор. У сковороду або сотейник викласти нарізану моркву, залити її молочним соусом і тушкувати на середньому вогні до готовності (до м’якості при проколюванні виделкою). Насамкінець додати у страву шматочок масла і дрібно посічену петрушку. 

Фото cookery.com.ua.

 

 Торт «Яскрава осінь» 
Колись дуже популярний, хоч нині призабутий десерт. Але надзвичайно корисний, а тому вартий уваги
Інгредієнти: для коржів – 4 яйця, 
2 скл. цукру, 2 ч. л. соди (погасити оцтом), 2 скл. тертої моркви, 1,5 скл. борошна; для крему – 0,5 кг сиркової маси, 200 г масла, 0,5 скл. цукру.
Приготування. Яйця збити з цукром, додати соду, погашену оцтом, натерту на дрібній тертці моркву та борошно, добре перемішати. Форму змастити маслом, притрусити борошном, викласти частину тіста і розрівняти. Спекти 3–4 коржі. Для крему сиркову масу добре розтерти з цукром і вершковим маслом, перемастити коржі, зверху посипати крихтами або (і) прикрасити сухофруктами та горіхами.

Фото vsviti.com.ua.

 

  Салат «Гостинець від білочки»
Вітамінний десерт з корисних і смачних складників
Інгредієнти: 2 морквини, 
10–15 штук кураги, 2–3 ст. л. меду, 
5–6 волоських горіхів.
Приготування. Морквину помити, почистити і натерти на дрібній тертці. Курагу промити, залити окропом на 
10 хвилин, зцідити й нарізати дрібними шматочками. Волоські горіхи підсушити на сухій сковорідці або в духовці, потовкти качалкою або посікти ножем. Змішати інгредієнти, заправити медом. За бажанням салат можна заправити ще й сметаною чи йогуртом.

 

Фото  globalpres.co.

 

 Морквяні котлети
Уже й піст не за горами, тож рецепти вегетаріанських овочевих котлет стануть господиням у пригоді
Інгредієнти: 5–7 варених морквин середнього розміру, 100 г 
манки, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, 0,5 ч. л. 
перцю чорного меленого.
Приготування. Моркву чистимо від шкірки, пропускаємо через м’ясорубку і перекладаємо в миску. Додаємо цукор, сіль, перець та половину манної крупи, ретельно перемішуємо всі інгредієнти до однорідної маси. Формуємо з морквяного фаршу невеликі котлети, добре обкачуємо їх у манці, що залишилася. У сковороді розігріваємо олію й обсмажуємо котлети з обох боків до утворення золотистої скоринки (по 3–4 хвилини). Потім накриваємо кришкою і на маленькому вогні смажимо ще 10 хвилин. Страва смакуватиме і гарячою, і холодною, її можна подавати як самостійну або з овочами чи салатом.
До речі
– Готувати такі котлети можна також у духовці, пароварці або мікрохвильовці.
– Манку в морквяному фарші іноді заміняють вівсяними пластівцями.
– Цікавий варіант – додати у фарш подрібнені волоські горіхи, тоді котлети будуть смачнішими і більш поживними. 
– Готові пісні морквяні котлети зверху можна притрусити кунжутним насінням – і смачно, і красиво.
– Додайте до фаршу замість солі і чорного меленого перцю родзинки або інші подрібнені сухофрукти – смак страви буде дивовижний.
– Обкачувати котлети можна не тільки в манній крупі, але і в панірувальних сухарях.

Фото cookery.com.ua.

 

 Пісний салат із квасолею
Страва легка та швидка у приготуванні, але за умови, якщо ви попередньо зварили квасолю 
Інгредієнти: 300 г червоної квасолі, 2 середні морквини, 
1 невелика цибулина, пів лимона, 50 мл оливкової олії, пучок зелені, сіль до смаку.
Приготування. Замочити квасолю у воді, додати дрібку солі і залишити на ніч. Потому промити і зварити до готовності. Моркву почистити і натерти на «корейській» тертці. Цибулю нарізати тоненькими півкільцями. Помити й обсушити кріп, максимально дрібненько посікти. До речі, можна брати будь-яку зелень (наприклад петрушку, кінзу). Змішати в мисці всі інгредієнти, заправити салат: посолити до смаку й полити лимонним соком та олією. 


А ви знали, що...
  Морква – один із найпоширеніших овочів у світі.
 Історичною батьківщиною цієї культури вважають територію сучасного Афганістану, саме там її вперше почали вирощувати близько 900 року нашої ери. До ХІ віку овоч поширився на Близькому Сході та в Північній Африці, звідти – в Іспанію, а в XIV столітті його активно вирощували в Європі і Китаї.

 Крім звичної нам помаранчевої моркви, є сорти найрізноманітніших відтінків: від білого і жовтого до червоного і фіолетового.
 Оранжева морква з’явилася порівняно недавно. 
У ХVІ столітті її вивели в Нідерландах на честь голландської королівської династії Оранж, яка править і нині. Для цього жовтий різновид схрещували з червоним.

Каротин – основна корисна речовина в моркві, який організм перетворює на вітамін А, що допомагає зберегти зір, зміцнює імунну систему і сприяє здоров’ю шкіри. Долоні і підошви ніг можуть стати помаранчевими, якщо з’їсти багато моркви. Таке явище називається «каротинемія». Та попри страшну назву, воно абсолютно не шкідливе і швидко минає.
Хочете збільшити користь моркви в кілька разів? Їжте її у поєднанні з жирами.

В середньому в одному коренеплоді 25 калорій, 6 г вуглеводів і 2 г клітковини. Морква, хоч і тверда на дотик, складається з води на 88%. 

Морква, хоч і тверда на дотик, складається з води на 88%. 

Цей овоч містить чотири типи цукрів: сахарозу, глюкозу, ксилозу і фруктозу – і, по суті, поступається за його кількістю лише бурякові. У зв’язку з цим робилися спроби використовувати моркву аналогічно, але отриманий густий сироп не кристалізувався, тож не мав комерційного успіху. Зате солодкий смак коренеплоду дає змогу додавати його для приготування десертів (звична справа в Індії) і джему (в Португалії).
Науковці доводять, що споживання моркви знижує ризик раку легенів, молочної залози і товстої кишки. Як показали дослідження Гарвардського університету, люди, які їли не менше 5 морквин на тиждень, рідше страждали від інсульту. Вживання двох морквин щодня знижує рівень холестерину на 20%.

В середньому людина за життя з’їдає близько 11 000 морквин.

Telegram Channel