Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Розкопали царський курган. Припускають: шукали золото (Відео)

Це об’єкт культурного надбання України, який охороняє закон.

Фото Ілля Зелінський.

Розкопали царський курган. Припускають: шукали золото (Відео)

У селі Скобелеве Казанківського району, що на Миколаївщині, невідомі люди почали незаконні розкопки кургану, який належить до Висунської групи царських скіфських поховань. На місці кургану залишився котлован глибиною 15 метрів та тонни свіжого ґрунту

Учасники громадської організації «Бузький гард» 4 листопада 2020 року прибули до Скобелевого за анонімним повідомленням місцевих жителів про нелегальні розкопки. Про проблему розповідає Суспільне.

«Такого масштабу і свавілля я не бачив ніколи. Це царські скіфські кургани розміром 10 метрів. А вже масштаби самого руйнування – мені ні з чим порівняти. Це наче частина метеориту впала на землю. Це вісім, майже дев`ять метрів, глибина котловану і більше 20-ти метрів по своєму діаметру», ‒ каже археолог Олександр Смирнов.

Це царські скіфські кургани розміром 10 метрів. А вже масштаби самого руйнування – мені ні з чим порівняти. Це наче частина метеориту впала на землю. Це вісім, майже дев`ять метрів, глибина котловану і більше 20-ти метрів по своєму діаметру», ‒ каже археолог Олександр Смирнов.

За словами очевидців, на місці події були представники охоронної фірми. Як потім пояснювали поліції, вони охороняли техніку. У лісосмугах поруч був облаштований польовий табір. Уже біля котловану до археологів підійшов чоловік, представився колишнім співробітником СБУ.

 

 «Візуально 20 людей. Десять людей були з охоронної фірми ТОВ «Варта Міста». Вони сказали, що приїхали з міста Одеси. Інші нас побачили, зрозуміли, що ми археологи, то зібрались та поїхали», ‒ каже член ГО «Бузький Гард», студент-археолог Євген Сватенко.

За словами місцевих жителів, розкопки почалися ще влітку, тоді до кургану звозили важку техніку.

Землі, де розташований курган, розпайовані, належать орендаторам, хто вони – невідомо.

У липні за фактом проведення незаконних розкопок вже відкривали кримінальну справу, тоді була нібито заарештованна техніка. Слідство триває. У вересні знову там почали копати. У поліції говорять, що по цій справі відкрите кримінальне провадження за статтею 297 – наруга над могилами.

За словами Олександра Смирнова, люди хочуть знайти щось на кшталт скіфської пекторалі – царської прикраси. 

За словами Олександра Смирнова, люди хочуть знайти щось на кшталт скіфської пекторалі – царської прикраси. Адже її знайшли в подібному кургані. Олександр Смирнов розповідає, 5 листопада в Києві мало відбутись засідання в інституті археології, де вирішували, що робити далі з незаконними розкопками такого масштабу, а також готували звернення до Міністерства внутрішніх справ.

Що відомо

Юридичний статус кургану ‒ пам’ятка археології, яка стоїть на державному обліку. Це об’єкт культурного надбання України, який охороняє закон.

Поховання належить до Висунської групи курганів. Вона складається із семи могил від восьми до дванадцяти метрів висотою. Це царські поховання.

 

Telegram Channel