Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Перша успішна вакцина від COVID-19. Чи можна буде її купити в аптеці?

Зараз у дослідженні беруть участь 43 тисяч волонтерів для тестування.

Фото ілюстративне.

Перша успішна вакцина від COVID-19. Чи можна буде її купити в аптеці?

Учені заявили про успішне проходження третьої фази випробування вакцини проти коронавірусу. Тим часом не варто сподіватися, що її скоро можна буде купити в аптеці

Про це розповів генетик Олександр Коляда, повідомляє 24 канал.

Нагадаємо, виробники заявили про 90% ефективність препарату. Вакцина отримала назву BNT162b2, її розробила компанія Pfizer спільно з BioNTech.

Як працює?

Вакцина Pfizer – це РНК-вакцина, що містить тільки одну, найважливішу ділянку S-білка коронавірусу. Вакцину слід вводити двічі, повторне вакцинування слід проводити на 28-й день внутрішньом'язово.

Зараз у дослідженні беруть участь 43 тисяч волонтерів для тестування.

Зараз у дослідженні беруть участь 43 тисяч волонтерів для тестування.

Pfizer також першими отримали дозвіл на тестування вакцини на дітях до 12 років, що явний плюс для подальшого застосування.

Узагалі це перша РНК-вакцина, яку будуть застосовувати. РНК передбачає, що в ній міститься не вбитий вірус, і не шматок вірусу, з яким буде працювати наш імунітет. У вакцині міститься РНК вірусу, в якій закодовано ділянку одного з генів коронавірусу.

РНК повинна проникнути в наші клітини, і якийсь період часу клітини будуть самі напрацьовувати вірусний білок, щодо якого формуватиметься імунітет.

«Це передова технологія, про яку вже 20 років говорять, але ніяк не могли запровадити через сильно регульовану медицину», – каже Олександр Кодяда.

Для виробництва такої вакцини потрібні прилади-синтезатори, які будуть робити заготовки молекул. Це дасть можливість робити мільярди доз швидко, тобто процес її виробництва швидший і простіший, ніж застосовували досі. 

Для порівняння, для напрацювання класичних вакцин на основі інактивованого вірусу потрібні спеціальні лабораторії, де мають жити живі клітини, яких заражають вірусом і цей вірус виділяють для подальшого очищення і інактивації.

Реклама Google

Такі клітинні плантації треба годувати, за ними прибирати і поводитися як зі справжніми живими організмами. 

Чи можна вважати, що вже є вакцина від коронавірусу?

Олександр Коляда каже, що не можна поки вважати, що є вже вакцина від COVID-19.

«Це поки проміжні результати досліджень, які дають підставу для використання вакцини в певних випадках, а не для широкого застосування», – зазначив він.

Додаткові висновки про безпечність вакцини, ймовірно, надійдуть до кінця листопада.

Які недоліки вакцини?

Водночас вакцина має і недоліки. Вона належить до ультрахолодних препаратів і має складні вимоги до зберігання.

Основне питання полягає в тому, що вакцину, яка базується на новій технології, потрібно підтримувати на рівні -70°C (-94°F) або й нижче.

Зберігати вакцину буде складно, адже часто навіть у великих містах лікарні не мають приміщень для зберігання вакцин при такій наднизькій температурі

Telegram Channel