Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
На Волині посадили косачівські груші

Грушу посадили неподалік університетської бібліотеки.

Фото Сергія Наумука.

На Волині посадили косачівські груші

Живці для саджанців взяли з дерева, яке посадила в Колодяжному Ізидора Косач

Музейні співробітники вже кілька останніх років стурбовані загальним станом груші-спасівки, яку колись посадила Ізидора Косач на батьківському обійсті в Колодяжному. Адже час невблаганний, і не дивлячись на усі профілактичні заходи, які здійснені для її збереження, стан дерева сьогодні викликає занепокоєння. За словами директорки Волинського краєзнавчого музею Оксани Важатко думка про те, що потрібно продовжити життя Ізидориної груші у нових деревах зріла давно. На щастя, втілити цю ідею в життя запропонував селекціонер з Київщини Остап Михаць.

Тож учора у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відбулася акція до 150-річчя від дня народження Лесі Українки «І проросте пагіння з минулого у майбуття…», повідомляє «Музейний простір Волині». Там висадили 4 дерева. Ще два посадили в урочищі Нечимне, де є «Музей «Лісової пісні».

 

– Ми з дружиною заснували спочатку розсадник, а пізнішежурнал «Сонцесад». Розмножуємо багато сортів плодових і декоративних культур. Щоразу хочеться зробити щось особливе. І ось я дізнався, що в Колодяжному є древня груша, з якої ще Леся Українка ласувала плодами. Я вхопився за цю ідею, бо це могло б наблизити поетесу до наших сучасників. Минулого року нарізали живців і нащепили груші. Хочемо посадити в меморіальних місцях Лесі Українки та там де нині люди, яким це важливо. Наприклад, на території Волинського національного університету імені Лесі Українки. Мені ця тема до душі, бо моя мама була вчителькою української мови і зробили в школі міні-музей Лесі Українки. Щоправда, його закрили через вказівку з райвідділу освіти, бо це «пахнуло націоналізмом», – розповів газеті «Волинь» Остап Михаць.

Щепи привили до груші-дичок, аби молоді дерева росли міцними й потужними. На жаль, не вдалося встановити, що ж за сорт росте в Колодяжному.

Реклама Google

Щепи привили до груші-дичок, аби молоді дерева росли міцними й потужними. На жаль, не вдалося встановити, що ж за сорт росте в Колодяжному. Ту грушу називають спасівкою (за часом, коли дозрівають плоди), але це умовна назва.

Сьогодні ще одну грушу посадили на території Волинського національного музею імені Лесі Українки, поруч з університетським Музеєм Лесі Українки.

– Цього року Волинський національний університет імені Лесі Українки добре подбав про свою патронесу, оскільки вперше підготували повне академічне 14-томне видання її творів. Сподіваємося, що це стане гідним внеском у відзначення ювілею Лесі. Окрім академічного маємо і такий просвітницький внесок, – зазначила проректор з навчально-виховної роботи та комунікацій Наталія Благовірна. 

Біля груші буде встановлено табличку з інформацією що ж це за дерево і з якої нагоди посаджене. Під час посадки висловили думку зробити на тому місці міні-сад. Адже в Колодяжному є ще й косачівський кизил. До речі, його пагонами Остап Михаць вже нащепив деревця, проте вони ще не прижилися. 

Ще кілька дерев посаджено в Центральному парку культури і відпочинку імені Лесі Українки.

 

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel