Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Як діяти, коли сваряться рідні діти. Колонка Оксани Коваленко

Має відбутися багато баталій, поки діти навчаться з'ясовувати стосунки цивілізовано.

Фото unian.ua.

Як діяти, коли сваряться рідні діти. Колонка Оксани Коваленко

Ох ці брати й сестри!

— Це моє лего!
— Але ти не вмієш його складати!
— Вмію. Не бери його!
— Жаднюга нещасний! Сам собі машинку роби!

Реклама Google

Свіжий діалог між майже 4-літнім сином та втричі старшою донькою, певна річ, закінчився на вищій ноті, яку й передавати не хочеться. Роками спостерігаючи за попередньою парою своїх дітей, а тоді ще й за двобоями середнього із сестрою, щоразу намагалася й намагаюся вставити саме такі 5 копійок, які пригасять конфлікт і допоможуть їм, як би це смішно не звучало, сваритися ввічливо. Це все, що можна зробити. (До певної міри конфлікт — корисна штука, бо навчає поведінки в складних обставинах).

— А пам’ятаєш, як недавно він тобі твоє «жаднюга нещасна» повернув? Сподобався ефект бумеранга? — спокійненько так питаю в доньки.

У відповідь вона бурмоситься й коситься на мене, чекаючи ще й нотацій. Але я мама з досвідом: якусь хвилю мовчу і, наче мені щойно спало на думку, висновую: «От мале ще не знає, що йому казати при сварці, але ж старшенькі усе на блюдечку принесуть». Навмисно не кажу «ти», бо почне захищатися і не матиме бажання «прийняти пас». Але одну помилку все‑таки роблю — «Я не мале, самі ви мале», — подає голос син, нагадуючи цим, що не варто було  би  при  ньому  організовувати «розбір польотів» сестрі. Аби  й собі не брався згодом її повчати.

Подумки роблю зарубку, а вголос визнаю, що таки доросліший, ніж був колись. Далі уже в нього цікавлюся, чи хотілося би йому, щоб отак у нього сестра забирала якусь річ, яку вподобає. Поглядає на мене. На лобі написано, що хоче викрутитися. Нарешті реагує: «А я збирався поділитися, але завтра, бо сьогодні не ділильний настрій». З останніх сил тамуючи посмішку, відказую, що мені сумно, коли в нього такий настрій. Каяттям і не пахне, але неспокій в очах таки промайнув… Отак стараюся регулярно обговорювати емоції переможців і переможених з обома по черзі.

Рецепт більш-менш нормального перебігу братерсько-сестринських суперечок поганий тим, що має дуже віддалений результат. Принаймні з мого досвіду. Має відбутися дуже багато баталій, поки якась чергова раптом перейде на цивілізовану ниву переговорів, та й це ще не означатиме, що такими стануть і наступні.

Дітей рано можна навчити не ображати й не обзивати одне одного при сварці. «Ми таких слів вдома й ніде не говоримо», — якось зробив зауваження мій найменшенький старшому брату.

Однак дітей рано можна навчити не ображати й не обзивати одне одного при сварці. «Ми таких слів вдома й ніде не говоримо», — якось зробив зауваження мій найменшенький старшому брату. Запам’ятав сто разів повторене мною правило і, хоч не завжди дотримується, але рух є. А ще уміє просити вибачення.

Взагалі, спостерігаючи за дітьми в сім’ї, можна робити висновки «від супротивного», бо наші маленькі віддзеркалюють лекала поведінки дорослих рідних. Виховуючи їх, можна «довиховати» й себе.

У сімейному вихованні — багато підводних течій. Маєте свої спостереження чи питання щодо цього — діліться за допомогою електронних адрес: [email protected] або ж [email protected]. Також є поштова — м. Луцьк, просп. Волі, 13.

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel