Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Через 52 роки IBM вибачилася за звільнення трансгендерної жінки, яка вплинула на розвиток електроніки

Програмістка й науковиця Лінн Конвей під час промови в Мічиґанському університеті, грудень 2018 року.

Фото University of Michigan / YouTube.

Через 52 роки IBM вибачилася за звільнення трансгендерної жінки, яка вплинула на розвиток електроніки

У 1968 році тодішній керівник компанії вирішив звільнити трансгендерну жінку, аби її робота не набула публічного розголосу.У жовтні 2020 року ІВМ організувала закритий онлайн-захід за участі Конвей, на якому старша віцепрезидентка компанії Діана Ґерсон вибачилася перед програмісткою.

Американський ІТ-гігант IBM вибачився перед 82-річною Лінн Конвей — програмісткою, яку компанія звільнила в 1968 році через те, що вона була трансгендерною жінкою. Сталося це через 52 роки після звільнення дослідниці. Про це повідомляє hromadske з посиланням на Forbes.

Реклама Google

В ІВМ Конвей почала працювати в 1964 році, маючи за плечима диплом Колумбійського університету та Массачусетського технологічного інституту. На той час Конвей уже була заміжня й мала двох дітей, але свій трансгендерний перехід почала в 1967 році.

Колеги й сім’я Конвей підтримували її рішення, але тодішній керівник ІВМ Тома Вотсон-молодший у 1968 році вирішив звільнити трансгендерну жінку, аби її робота не набула публічного розголосу.

На той час Конвей перебувала в процесі розлучення, а через її трансгендерність соціальні служби погрожували їй заборонити відвідувати дітей, які залишалися з чоловіком. «Я почала вкрай небезпечний перехід і не була певна, чи зможу його втілити», — пригадує Конвей.

У 1980 році Конвей разом із колегою Карвером Мідом видали працю «Вступ до систем схем надвеликого рівня інтеграції», яка заклала основи розробки мікропроцесорів і надала поштовх розвитку низці стартапів у Кремнієвій долині в 1980-х.

Попри негаразди, трансгендерній жінці вдалося знайти роботу в ІТ-сфері. У 1980 році Конвей разом із колегою Карвером Мідом видали працю «Вступ до систем схем надвеликого рівня інтеграції», яка заклала основи розробки мікропроцесорів і надала поштовх розвитку низці стартапів у Кремнієвій долині в 1980-х.

 

 Далі Конвей працювала в Агентстві передових оборонних дослідницьких проєктів при Пентагоні, а також викладала в Мічиґанському університеті. Публічно про свою трансгендерність і причину звільнення з ІВМ дослідниця розповіла в 1999 році.

Роком пізніше про історію Конвей дізнався тодішній керівник ІВМ Луї Ґерстнер. Він був обурений ситуацією, але компанія так і не ухвалила жодного рішення щодо ситуації з Конвей — і не згадувала про неї протягом наступних двадцяти років.

Лише в жовтні 2020 року ІВМ організувала закритий онлайн-захід за участі Конвей, на якому старша віцепрезидентка компанії Діана Ґерсон вибачилася перед програмісткою. А нинішній керівник дослідницького підрозділу ІВМ Даріо Ґіл вручив Конвей нагороду «за її прижиттєві досягнення у сфері техніки під час роботи як в ІВМ, так і поза компанією».

Нині 82-річна Лінн Конвей є визнаною ЛГБТ-активісткою та борчинею за права трансгендерів. У 2014 році американський журнал TIME назвав Конвей однією з найбільш впливових ЛГБТК+-людей в американській культурі.

Telegram Channel