Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
На Андрія у Дубовій Корчмі на Волині питимуть до дна і наливатимуть ще

Маєте знайомих Андріїв, Андрійовичів та Андріївних?

Фото p-uapc.te.ua

На Андрія у Дубовій Корчмі на Волині питимуть до дна і наливатимуть ще

Православний люд цього села та ще шість громад відзначатимуть храмове свято

13 грудня – Андрія, нагадує Волинська єпархія ПЦУ.

Цього дня особливо вшановуємо апостола Андрія Первозваного, а сім парафій єпархії святкують престольний празник.

Андрій першим пішов за Христом (тому його й називають Первозваним), а невдовзі привів до Спасителя і рідного брата Петра. Родом із міста Віфсаїда. Був неодруженим і зі своїм братом займався рибальством. Це ученик Хрестителя Господнього Йоана Предтечі, котрий своїх двох учнів – майбутніх апостолів Андрія Первозваного і Йоана Богослова – послав до Христа, сказавши, що саме Він є агнцем Божим.

Андрій першим пішов за Христом (тому його й називають Первозваним), а невдовзі привів до Спасителя і рідного брата Петра.

Після зішестя Святого Духа на апостолів Андрій вирушив проповідувати Слово Боже. Він був у Малій Азії (теперішній Туреччині), Галлії (теперішній Франції), Македонії, дійшов до Дунаю, пройшов узбережжям Чорного моря у Крим. За переданням, котре, щоправда, піддається критиці, Дніпром піднявся до того місця, де згодом постав Київ. У Літописі руському йдеться, що апостол Андрій благословив київські пагорби, установив на них хреста, передрік велику славу майбутнього міста: «На цих горах засяє благодать Божа!»

Апостол зазнав багато страждань і мук від язичників: його виганяли з міст і били. Але, залишившись неушкодженим, продовжував невтомно проповідувати про Спасителя.

Його трудами виникали християнські церкви, де він ставив єпископів і священників. Останнім місцем, куди прийшов апостол і де йому довелося постраждати за Христа, були грецькі Патри. (Є думка, що то були інші Патри, на теперішній Кубані.) У цьому місці Господь через свого учня явив багато чудес: недужі зцілювалися, сліпі прозрівали. Слово проповіді просвітило майже всіх місцевих жителів. Однак серед язичників залишався правитель міста, який і наказав розіп'яти апостола на Х-подібному хресті, бажаючи так знеславити його проповідь. Відтоді цей хрест називають андріївським.

Під час жорстоких знущань апостол прославляв Творця і не припиняв казання. Після дводенних страждань святий Андрій возніс хвалу Богу і промовив: «Господи Ісусе Христе, прийми дух мій». Мученицька кончина стала підсумком усього життя апостола, несіння ним хреста і наслідування Божественного Вчителя.

Храмове свято відзначають такі громади: в Ковелі, селах Верхівка, Рованці, Струмівка Луцького районного, Дерно, Мощаниця Ківерецького, Дубова Корчма Горохівського деканатів.

Telegram Channel