Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Фізики назвали місце, де коронавірус підхопити найлегше

Там, де погана вентиляція.

Фото 24 каналу.

Фізики назвали місце, де коронавірус підхопити найлегше

У коридорах погана вентиляція, відтак ризики інфікування коронавірусом зростяють

Вчені провели аналіз та встановили, що найбільші ризики заразитися коронавірусом у вузьких коридорах, оскільки хворі можуть залишати за собою багатометровий шлейф вірусних частинок.

Про це пише 24 канал.

Яким чином коридори підвищують ризики інфікування?

Обчислювальне моделювання китайських вчених показало, що іноді мікрокраплі з дихальних шляхів заражених зависають приблизно за метр від підлоги, що особливо небезпечно для дітей.

Чинники, які посилюють ризики

На структуру повітряного потоку і поширення вірусів впливають такі об'єкти:
 

  • скляні перегородки;
  • вікна;
  • кондиціонери;
  • туалети.

Якщо людина, що йде по коридору, кашляє, з її дихання виділяються краплі, які рухаються навколо її тіла і позаду нього, утворюючи слід. 

Попереднє моделювання зазвичай передбачало наявність великого відкритого внутрішнього простору, але не враховувало ролі наявності сусідніх стін, які можуть бути в вузькому коридорі.

Якщо людина, що йде по коридору, кашляє, з її дихання виділяються краплі, які рухаються навколо її тіла і позаду нього, утворюючи слід. Експеримент показав рециркуляцію довгого сліду, який може залишати за собою інфікований.

Режими темпів поширення вірусу

В одному з режимів краплі частинок вірусу поширюється далеко позаду людини-носія, створюючи таку собі «хмару» із крапель з вірусом.

В іншому режимі хмара прикріплюється до спини людини і тягнеться за нею, коли вона рухається у просторі.

У відділеному режимі концентрація крапель набагато вища, ніж у приєднаному, через 5 секунд після кашлю.

«Це є серйозною проблемою для визначення безпечної соціальної дистанції в таких місцях, як дуже вузький коридор, де людина може вдихнути вірусні краплі, навіть якщо пацієнт перебуває далеко попереду неї»,– зазначили дослідники.

Особливо це небезпечно для дітей, оскільки в обох режимах хмара крапель тримається на відстані над землею, яка становить приблизно половину зросту інфікованої людини, іншими словами, на рівні рота у дітей.

Джерело: 24 канал
Telegram Channel