Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Де на Миколая, 19 грудня, на Волині відзначатимуть храмове свято

Волинь-нова

Де на Миколая, 19 грудня, на Волині відзначатимуть храмове свято

Про це інформують у Волинській єпархїї ПЦУ

Отже, храмове свято цього дня відзначають парафії в Луцьку, Ківерцях, Горохові, Камені-Каширському (також 25-ліття заснування церкви), в селах Жидичин Ківерецького, Колки, Нічогівка Маневицького, Голишів, Мстишин Луцького районного, Колодяжне Ковельського, Борочиче, Звиняче, Охлопів Горохівського, Лахвичі (також 15-ліття заснування храму) Любешівського деканатів.

Досягнувши глибокої старості, святитель Миколай після нетривалої хвороби помер 19 грудня 342 року і був похований у соборній церкві міста Мири. У 1087 році його мощі перенесли до італійського міста Бар, де знаходяться й донині.

ДО РЕЧІ

ЧОМУ ХРИСТИЯНИ ШАНУЮТЬ СВЯТОГО МИКОЛАЯ

19 грудня особливо вшановуємо святителя Миколая, архієпископа Мир Лiкiйських, чудотворця, а чотирнадцять парафій єпархії мають престольний празник.

Святий Миколай народився в місті Патарі Лікійської області. Він був єдиним сином благочестивих батьків, що дали обітницю присвятити його Богу.

В особі Миколая маємо заступника перед престолом Усевишнього, помічника, лікаря, порадника, який жив не для себе, а для Господа і людей. Завжди допомагав потребуючим, хворим, сиротам. Божий угодник мав чисте серце, наповнене любов'ю, і смиренний дух. Проте у захисті Істини був ревним воїном. У 325 році став учасником І Вселенського Собору, який прийняв Нікейський Символ віри, і разом зі святими Сильвестром, Папою Римським, Олександром Олександрійським, Спиридоном Тримифутським та іншими боровся з єрессю Арія. У запалі Миколай навіть ударив псевдовчителя (за це був покараний церковною владою).

Житіє святителя рясніє багатьма прикладами допомоги людям, один із яких особливо тішить серце. У місті Патри жив чоловік, який мав трьох доньок. Збанкрутувавши, він, аби не померти з голоду, вирішив торгувати своїми дітьми. Дізнавшись про це, Миколай уночі, таємно, підкинув їм три вузлики золота, позбавивши родину від падіння, а безприданниці змогли щасливо вийти заміж.

Його люблять і шанують у всьому світі. Про це свідчить велика кількість храмів на його честь. Одним із перших, побудованих рівноапостольною княгинею Ольгою в Києві, була Свято-Миколаївська церква на могилі Аскольда, князя, якого в хрещенні звали Миколаєм.

Досягнувши глибокої старості, святитель Миколай після нетривалої хвороби помер 19 грудня 342 року і був похований у соборній церкві міста Мири. У 1087 році його мощі перенесли до італійського міста Бар, де знаходяться й донині.

Храмове свято цього дня відзначають парафії в Луцьку, Ківерцях, Горохові, Камені-Каширському (також 25-ліття заснування церкви), в селах Жидичин Ківерецького, Колки, Нічогівка Маневицького, Голишів, Мстишин Луцького районного, Колодяжне Ковельського, Борочиче, Звиняче, Охлопів Горохівського, Лахвичі (також 15-ліття заснування храму) Любешівського деканатів.

 

 

Telegram Channel