Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Головний патрульний Рівненщини: «Я впевнений, що в цю ніч ми зробимо ажіотаж в міському відділі поліції»

«Якщо бачите конфлікт – не втручайтесь, але і не стійте осторонь – повідомте поліцію».

Фото rivne1.tv.

Головний патрульний Рівненщини: «Я впевнений, що в цю ніч ми зробимо ажіотаж в міському відділі поліції»

Уродженець Волині Сергій Мерчук (на фото) дав поради як діяти, коли ви стали свідками бійки чи коли людина сідає п’яною за кермо

Найчастішою причиною викликів рівненських патрульних поліцейських є бійки. Екіпажі виїжджають на подібні інциденти до десятка разів на день. Наскільки Рівне є безпечним містом та що потрібно знати про власну безпеку напередодні та під час прийдешніх свят, розповів Суспільному начальник патрульної поліції області Сергій Мерчук

Що означають свята для патрульних?

У новорічну ніч 2021 року головний патрульний області заступатиме на чергування вже вшосте. Розповідає: конфлікти, на які виїжджають, передусім, пов’язані із алкоголем та людською самовпевненістю. Припускає, що цьогорічна святкова ніч не буде винятком.

«Я впевнений, що в цю ніч ми зробимо ажіотаж в міському відділі поліції, минулого року доставили близько 20-ти чоловік. Алкоголь дозволяє показати себе з негативної сторони, і люди себе, на жаль, не стримують. І тоді йдуть певні наслідки – бійки, пограбування, крадіжки, кермування у стані алкогольного сп’яніння, і, як наслідок – людське горе», – розповів Суспільному Сергій Мерчук у прямому ефірі програми «Сьогодні.Головне».

На зимові свята, за словами начальника патрульної поліції, правоохоронці працюватимуть в посиленому режимі. У місті буде 12 автопатрулів, рота спецпризначення, дільничі офіцери поліції, «Поліна», ТОР.

«Зазвичай, це будуть місця із найбільшим скупченням людей – нічні клуби, які надалі порушують карантинний режим після 22-ї години. Станом на зараз нічні клуби працюють не всі. Відповідальні працюють до 22 години. У найбільш злісні приїжджаємо, фактично, щовечора, зупиняємо їх роботу, притягуємо до відповідальності», – додає Сергій Мерчук.

У місті буде 12 автопатрулів, рота спецпризначення, дільничі офіцери поліції, «Поліна», ТОР.

Ми стали очевидцями злочину: як діяти?

«Я би хотів наперед побажати громадянам, які стають свідками злочинів, знімають це на телефон, щоб не втручалися, аби їм не «перепало». Досить часто це згубні речі.

Виявили – повідомили, максимально надали інформацію, в чому людина була одягнена, як вона себе поводила, чи була в стані алкогольного сп’яніння, в яке авто сіла, куди побігла. Тоді вже ми будемо відпрацьовувати. Не стояти осторонь, не відвертати обличчя, але і не втручатися», – радить керівник патрульних.

Читайте у нас також: «Троє волинян катували, а потім хотіли підпалити живцем подружжя з Рівненщини».

Що робити, якщо стали свідками ДТП?

«Часто буває так, що коли набирають служби у випадку ДТП з потерпілими, то телефонують рятувальникам, які, в свою чергу, повідомляють нас. Але це все – час, і навіть хвилина відіграє велику роль. У таких випадках потрібно телефонувати і до ДСНС, і до нас, щоб ми могли швидко приїхати, очепити територію, відпрацювати камери, підозрілих осіб тощо», – каже Мерчук.

Чи є у Рівному найбільш небезпечні райони?

«Райони різняться. Автовокзал – район, де через дорогу «Сільпо», там більший потік людей. Центр – також, так само, як і на Льонокомбінатівській, де та «Рамочна», куди нас постійно викликають через споживання спиртних напоїв, так звані «наливайки», які ми також притягуємо до відповідальності», – пояснює керівник патрульних.

Реклама Google

Для відпрацювання подібних районів у патрульних є своя Google-карта, де позначені найбільш проблемні місця. Вільні екіпажі, зазвичай, орієнтуються саме на них.

Як працюється вночі?

«Зазвичай, за нічну зміну патрульні, а їх 45 працівників, можуть перевірити від 200 до 400 транспортних засобів та від 200 до 300 осіб. В нас є база з фотографіями, речами. Навіть якщо особа раніше скоїла крадіжки, грабежі тощо, але вона ще має можливість ходити вулицями міста, ми можемо працювати на випередження», – зазначає очільник управління.

Чи змінюється кількість правопорушень в залежності від пори року та часу доби?

«Звичайно – в нічну пору, коли йде сніг, дощ, коли всі поспішають додому, і коли найбільша кількість автомобілів. Ми робимо вибірки причин ДТП, кримінальних злочинів. Найбільша кількість ДТП трапляється в п’ятницю з 5 до 7 вечора. Так само – під завершення свят. В середньому за зміну у Рівному патрульних викликають від 120 до 170-ти разів. Зазвичай, це проблеми побутового характеру, порушення ПДР, алкогольне сп'яніння тощо».

Чому ми стаємо жертвами?

«Нещодавно в нас невідомі ходили, розбивали вікна автомобілів та забирали з них усі речі. В цьому є трохи провина і самих власників авто. Коли ви залишаєте авто, скажімо, на свята, на вулиці виходить досить багато подібних громадян. Треба звертати увагу: просвічують ліхтариком, дивляться, чи там лежить телефон, чи дороговартісні речі, відеореєстратор. Якщо є, вони мають можливість швидко розбити вікно, забрати їх звідти і втекти.

Коли йдете на базар, також бувають випадки крадіжок. Є таке поняття «віктимності». Якщо у вас з карману стирчать 500 гривень на базарі, ви провокуєте на цей злочин особу, яка може знаходитись у тяжкому скрутному стані, і вона дійсно може вас пограбувати. Або, якщо це професіонал, може забрати й гаманець. Зазвичай подібні речі треба ховати у внутрішній карман», – пояснює правоохоронець.

Є таке поняття «віктимності». Якщо у вас з карману стирчать 500 гривень на базарі, ви провокуєте на цей злочин особу, яка може знаходитись у тяжкому скрутному стані, і вона дійсно може вас пограбувати. Або, якщо це професіонал, може забрати й гаманець. Зазвичай подібні речі треба ховати у внутрішній карман.

Чим допомагає влада?

«На засіданні виконкому, нарадах міського голови ми піднімаємо ці проблеми. На них, звичайно, реагують. Виконком має право обмежувати роботу того чи іншого закладу, вживати свої міри впливу на законодавчому рівні.

Міська влада зараз опрацьовує можливість встановлення додаткових відеокамер спостереження. Камер, звісно, вистачає і на приватних закладах, і тоді або ми, або працівники карного розшуку беремо витяги з тих відеозаписів. Але все ж, в місті буде встановлено багато відеокамер. Зараз, по факту, працює 80, які зчитують номерні знаки, і ми бачимо, де пересувається той чи інший автомобіль. Плюс встановлять відеокамери, які будуть фіксувати перевищення швидкості. Можливо, наступного року вони вже запрацюють. Таких камер у місті передбачили 16», – каже Сергій Мерчук.

Ми побачили пַ’яного за кермом: що робити?

«Я можу назвати багато випадків, коли людина зупиняється поряд з іншою машиною на світлофорі, бачить, що там людина у стані алкогольного сп’яніння. Вона повідомляє правоохоронцям і патруль на це швидко реагує. Ми маємо свою карту, бачимо, де найближчі патрулі і направляємо їх. За нічну зміну, зазвичай, трапляється 10 водіїв у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Цього року ми спіймали понад 1600 таких водіїв. Декого – по два-три рази», – розповідає Мерчук.

Як порадите святкувати?

«Святкувати відповідально, не напиватися, а якщо хтось напився – допоможіть своєму колезі дістатися додому, викличне йому таксі чи водія. Не лишайте таку людину в скрутному становищі. Він може казати, що йому допомога непотрібна, сам піде на лавочку зупинки, засне, його можуть пограбувати. Якщо бачите конфлікт – не втручайтесь, але і не стійте осторонь – повідомте поліцію», – підсумував керівник патрульних.

Читайте у нас також: «Чоловікові зламали череп, бо він заступився за дружину».

Telegram Channel