Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Росія тримає окремі помісні церкви «на короткому повідку», щоб ті не визнавали ПЦУ, – митрополит Драбинко

Митрополит навів приклади «гібридного визнання» ПЦУ.

Фото Сергія НУЖНЕНКА.

Росія тримає окремі помісні церкви «на короткому повідку», щоб ті не визнавали ПЦУ, – митрополит Драбинко

Водночас ряд єпископів помісних церков вже поминають під час богослужінь главу ПЦУ митрополита Епіфанія, що є жестом визнання

В умовах, коли Московський патріархат чинить тиск на помісні церкви світу з тим, щоб ті не визнавали Православну церкву України, відбувається її «гібридне визнання».

Про це в бліцінтерв'ю OBOZREVATEL розповів митрополит Переяславський і Вишневський Православної Церкви України Олександр Драбинко. «Парадокс ситуації полягає в тому, що жодна з церков не сказала, що вона не визнає ПЦУ. Вони просто утримуються від визнання», – зауважив він.

Днями я бачив, як єпископ Болгарської церкви згадував на службі митрополита Епіфанія. Раніше владика Ісайя з патріархату Чеських земель і Словаччини теж приїжджав і співслужив з нашим предстоятелем.

За словами митрополита, Росія використовує «фінансову дипломатію», і тримає окремі помісні церкви «на короткому повідку», не дозволяючи їм офіційно визнати ПЦУ.

 «Відбувається «гібридне визнання» ПЦУ окремими єпископатами і священиками інших помісних церков ще до синодальних рішень», – сказав він.

Митрополит навів приклади такого «гібридного визнання».

«Днями я бачив, як єпископ Болгарської церкви згадував на службі митрополита Епіфанія. Раніше владика Ісайя з патріархату Чеських земель і Словаччини теж приїжджав і співслужив з нашим предстоятелем».

Нагадаємо, у Московському патріархаті звинуватили російську дипломатію та «Газпром» у тому, що вони не підкупили Православні Церкви, які визнали українську автокефалію.

Драбинко додав, що навіть в середовищі РПЦ є єпископи і священики, які фактично визнали канонічність ПЦУ, оскільки підтримують спілкування з нею.

«У самій канонічності ПЦУ практично ніхто не сумнівається. Тут питання тільки у включенні в Диптих і шануванні за богослужінням. Офіційні визнання підуть, коли зменшиться тиск з боку Московського патріархату», – підсумував він.

Telegram Channel