Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Нацбанк сьогодні представить монету на честь уродженця Волині Агатангела Кримського

Дата введення в обіг: 12 сiчня 2021.

Фото old.bank.gov.ua.

Нацбанк сьогодні представить монету на честь уродженця Волині Агатангела Кримського

2 гривні із зображенням славного українця випущені в серії «Видатні особистості України». Тираж 35 тисяч штук

«Присвячена монета українському історику, славісту, мовознавцю, сходознавцю, письменнику, перекладачу, одному із засновників української Академії наук та одному з перших академіків – Агатангелу Юхимовичу Кримському», - йдеться на сайті Нацбанку України.

На реверсі монети на тлі вертикальних ліній, що вносять певний драматизм та символізують трагічну долю вченого, зображено портрет Агатангела Кримського, під портретом діагонально розміщені написи: АГАТАНГЕЛ (ліворуч), КРИМСЬКИЙ (праворуч); унизу роки його життя – 1871–1942.

 

 На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, праворуч від якого написи: УКРАЇНА/2 ГРИВНІ/2021; композицію, що символізує діяльність ученого-сходознавця та джерело знань – геометричний декор із розкритих книг, що складаються в багатопроменеву зірку, в центрі якої слова А. Кримського: Я ЗРОЗУМІВ,/ ЩО МУШУ БУТИ/ УКРАЇНОФІЛОМ –/ ЦЕ Я ЗРОЗУМІВ/ ЦІЛКОМ СВІДОМО; під цитатою – факсиміле А Кримський; логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (унизу праворуч).

 

У центрі монети слова А. Кримського: «Я зрозумів, що мушу бути українофілом – це я зрозумів цілком свідомо».

 Вільно володіючи майже шістдесятьма мовами, переважно східними, а також знаючи всі діалектні особливості української мови, Кримський зробив значний внесок в українське сходознавство та україністику. Унікальність А. Кримського як феномена у світовій культурі було відзначено рішенням Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО щодо внесення цієї визначної постаті до списку найвидатніших діячів людства.

Читайте також: Які гроші можуть зникнути і чим платитимемо в 2021-му в Україні: деталі від Нацбанку

Агатангел Кримський згідно з даними Вікіпедії народився 15 січня 1871 року у Володимирі-Волинському. 

20 липня 1941 року Кримського заарештовано співробітниками НКВС, звинувачено в антирадянській націоналістичній діяльності й ув'язнено в одній із тюрем НКВС у Кустанаї, тоді Казахська РСР, СРСР (нині — Костанай, Казахстан). 25 січня 1942 року Агатангел Кримський помер у лазареті Кустанайської загальної тюрми № 7.

Telegram Channel