Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Три Маланки і коронавірус: як на західній Україні влаштували гуляння на Старий Новий рік

Як і де святкували.

Фото Громадського.

Три Маланки і коронавірус: як на західній Україні влаштували гуляння на Старий Новий рік

Народне свято Маланки в різних регіонах України святкують унікально. На західній Україні, а особливо на Буковині, воно має карнавальний характер, перетворюючись на всенародне гуляння з великою кількістю ряджених

Маланка — дуже давнє і сакральне свято, яке зазвичай відзначають у ніч з 13 на 14 січня, на Старий Новий рік. Саме воно, а не календарне перше січня, в народі означало прихід нового року, а з ним — і початок нового життєвого циклу. В автентичному вигляді це свято все ще існує в деяких селах західної України та інших регіонів. Найвідоміші Маланки Буковини проводяться у місті Вашківці, селищі Красноїльськ, селах Белелуя, Устя, Горошова, Чагор та інших. 

Чи вплинула якось на традиці святкування Меланки епідемія коронавірусу, в репортажі Громадського. 

Уже багато років у Чернівцях в середині січня проводять «Маланка-фест», куди з’їжджаються маланкарські ватаги з усіх навколишніх сіл, змагаючись чиє святкове дійство краще. Однак цього року фестиваль скасували через карантин.

Коронавірус вплинув на свято Маланки найбільше тим, що подарував нові сценарії святкових розваг. А маски в ці дні, по суті, мали право носити тільки учасники святкового дійства. І лиш карнавальні, а не медичні.

 

Це маленьке село по сусідству з Буковиною, на Покутті, починає святкування одним із перших. Вранці 13 січня з трьох кутів населеного пункту в бік центру починають іти герої дійства, заходячи до кожної хати по дорозі.

 

 Один із найяскравіших героїв Маланки — Ведмідь — у Белелуї унікальний. Це чоловік, одягнений у солом’яний костюм, а замість маски в нього протигаз. А колядки тут співають прості чоловіки, без жодних костюмів.

 

Після того, як всі ватаги зійдуться до центру села, вони йдуть до місцевого стадіону, де починається найгарячіша частина. Герої Маланки – Чорти, Смерті, Жиди, Ведмеді — сходяться на полі й починають боротися між собою. За цим азартно спостерігають мешканці села. Настільки азартно, що одне зі змагань ледве не закінчилося масовою бійкою між глядачами.

Щодо коронавірусу, то він ніяк не вплинув на проведення свята. Маски носили тільки герої дійства, ніхто не остерігався натовпів. Хіба що глядачів з інших регіонів приїхало менше, ніж зазвичай.

 

 Якщо ви хочете потрапити на велику дискотеку просто неба, то вам сюди. Маланка у місті Вашківці, неподалік Чернівців, традиційно найбільш багата на різноманітних героїв у масках, анархічна і наповнена танцювальною музикою, яка ллється із вигадливих платформ, які їздять по всіх вулицях.

 

 Тут все починається близько десятої вечора. Ватаги Ведмедів, Циган, Бабусь із Дідусями та інших традиційних героїв свята ходять від хати до хати разом із зовсім не казковими персонажами. Зрештою вночі вони сходяться в центрі міста, де відбувається коротка бійка «лава на лаву» між Ведмедями з різних кутів, а зранку всі охочі герої свята купаються у місцевій ріці, ніби очищуючись таким чином.

 

Але найбільш відомі Вашківці саме завдяки «платформам». У місті відреагували на COVID-19, і містом їздила вантажівка, стилізована під медпункт, де Медсестри в масках і з градусниками танцювали під диско. А ще серед людей бігали Лікарі, намагаючись жартома продезінфікувати людей розчинами. Така «дезінфекція» закінчувалася наполегливою пропозицію випити алкоголь-ліки зі шприца або навіть простої чарки. 

Також містом їздили Піч, Пасіка, Дім культури з Мерилін Монро, Діди та інші чудеса фантазії. Всі платформи і ватаги сходилися до центру міста, де було не проштовхнутися від людей і не було чути власного голосу від гучної музики, яка лунала звідусіль. І знову ж таки, маски носили тільки герої. Тобто коронавірус коронавірусом, але свято відбудеться.

 

 

Реклама Google

На Маланку у Красноїльську традиційно з’їжджається найбільше туристів з усіх регіонів України та з-за кордону. Цього року їх було хоч і менше, ніж у попередні роки, але все одно дуже багато. 

Красноїльськ — селище, розташоване менше ніж за десять кілометрів від кордону з Румунією. Більшість населення тут говорить передусім румунською мовою. І саме свято Маланки тут більше схоже на аналогічні свята у Центральній Європі. Тим екзотичніше і привабливіше воно для туристів.

Святкування тут починається також пізно ввечері 13 січня. Великі групи дуже яскраво вдягнених маланкарів під живу народну музику ходять від хати до хати до самого ранку. Потім після короткого відпочинку завершують маланкування у своїх кутах і поступово сходяться до центру селища, де відбувається фінальна, найемоційніша вистава, яку супроводжують фаєрами й салютами.

Красноїльська Маланка найбільш відома своїми Ведмедями та Циганами, які у всіх чотирьох кутах селища різні. На Тражанах Ведмеді носять величезні крила-руки, Ведмеді з кута Сус — у формі серця, а на кутах Путна і Дял в ролі Ведмедів ви побачите веселі копиці сіна. Ці костюми надзвичайно важкі, тому чоловіки, які їх носять, відпочивають при кожній нагоді, щоб вистачило сил на все довге дійство.

 

Традиційні герої-Лікарі, які завжди беруть участь у святі, цього року всі як один «лікували» коронавірус, карикатурно роблячи «реанімацію» на тачанці або змушуючи вдихнути кисню з балона і запити його дозою міцного алкоголю. Кілька героїв у карнавальних масках поверх них вдягали жартома ще й медичні, але абсолютно всі глядачі були без медичних масок попри великі скупчення людей.

Напевно, через коронавірус цього року до села не приїхали й групи перевдягнених героїв з інших населених пунктів, всілякі Прикордонники, Беркута, Лікарі, Зомбі, які у попередні роки розважали туристів, поки до центру села не прийдуть головні маланкарські ватаги.

Отже, коронавірус вплинув на свято Маланки найбільше тим, що подарував нові сценарії святкових розваг. А маски в ці дні, по суті, мали право носити тільки учасники святкового дійства. І лиш карнавальні, а не медичні.

Читати такожНаші предки ніколи на Водохреща не пірнали в ополонки! Боялись осквернити святу водицю

Як і де святкували Меланку.
Як і де святкували Меланку.

 

Джерело: Громадське.
Telegram Channel