Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У Луцьку відкрили виставку знавця 60 мов

Агатангела Кримського реабілітували тільки 2 травня 1957 року, через 15 років після смерті на засланні.

Фото Сергія Наумука.

У Луцьку відкрили виставку знавця 60 мов

Експозиція присвячена сходознавцю Агатангелу Кримському відкрилася у Музеї історії Луцького братства

До 150-річчя з дня народження відомого українського вченого, лінгвіста, поліглота Агатангела Кримського (1871–1942) у Музеї історії Луцького братства відкрили виставку. Її підготували завідувачка музею Олена Бірюліна та наукова співробітниця Вікторія Білик.

Увазі відвідувачів представили чимало видань (в тому числі прижиттєвих, зокрема «Пальмове гілля. Екзотичні поезії», до якої ввійшли переклади-переспіви з давньої перської лірики) сходознавця, предмети того часу, план міста Володимира-Волинського, де й народився Кримський. Найціннішим експонатом є прижиттєве фото вченого початку ХХ століття.

У Волинському краєзнавчому музеї є колекція пов’язана з Кримським, яку збирали протягом 50 років. Перші артефакти привезли із Звенигородки Черкаської області.

– Приблизно таким побачили місто Володимир батьки Агатангела, – завідувачка Музеї історії Луцького братства Олена Бірюліна показує на оригінальну акварель із зображенням руїн Успенського собору міста Володимира-Волинського. – На жаль, цей діяч не вшанований належно попри 150-річний ювілей від дати народження. У Волинському краєзнавчому музеї є колекція пов’язана з Кримським, яку збирали протягом 50 років. Перші артефакти привезли із Звенигородки Черкаської області, де жили Кримські. Їх розділили між кількома волинськими музеями. 

Формувати колекцію почали волинські музейники Петро Заклекта та Рима Кашевська. Саме вони почали пошуки раритетів Агатангела Кримського, їздили на Черкащину. Пізніше до поповнення колекції долучилася Олена Огнєва. 


На звороті фото є напис: «Татусь». Учені вважають, що це написав аспірант і названий син вченого Микола Левченко.

Агатангел прожив на Волині лише кілька місяців після народження. Затим родина переїхала у Звенигородку, яку вчений і вважав малою батьківщиною. Принаймні, у його листах не зафіксовано жодного піїтету до краю, де він появився на світ. У своїх працях він згадує волинські діалекти. Але чи бував він на Волині пізніше, документально не підтверджено.

Читайте також: У Луцьку вперше представили громадськості чотири стародавні акварелі

Зрештою, на презентації виставки йшлося про те, що Агатангел Кримський мало відомий в Україні широкому загалу і мало вшанований. Тим часом це величина у світі сходознавства. На мою думку, він цілком заслужив, аби з’явитися на черговій українській купюрі (за логікою, це має бути 2 тисячі гривень)


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel