Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Душа вулиці: найкращі стріт-фото 2020 року

«Вітер стих і погода перетворила воду на дзеркало, обіцяючи цікаві кадри з віддзеркаленням». 

Фото: Вадим Циркалюк.

Душа вулиці: найкращі стріт-фото 2020 року

Разом із фейсбук-спільнотою «Українська вулична фотографія», що об’єднує понад 9000 фотографів і поціновувачів жанру, фоторедактор Reporters Данило Павлов щомісяця обирав найкращі вуличні знімки країни. Всі вони були зроблені у техніці «чесної фотографії», коли події та емоції фіксують такими, якими вони є, без спотворень

У підсумках року, що змінив нас усіх, публікуємо підбірку з 12 найкращих стріт-фото місяця, які ми обирали разом зі спільнотою «Української вуличної фотографії», пише Reporters.

Фоторедактор Reporters Данило Павлов: 

«Я не люблю розділяти фотографію на жанри, але вулична фотографія все ж має власні особливості й красу. Передусім це — відсутність втручання фотографа: жодної постановки, фотографи відображають дійсність такою, як вона є. Стріт-фотографія дозволяє глядачеві ніби зупинитись і роздивитися світ у деталях.  

Вуличні фотографи прагнуть бути непомітними, не використовують великих камер, нерідко взагалі знімають на смартфон. Більшість думає, що теж так зможе — мовляв, достатньо просто вийти на вулицю і натиснути на кнопку. Але це не так. (Утім, щоб оцінити складність і красу вуличної світлини, можете спробувати самі.)

Стріт-фотографи вміють спостерігати, прекрасно відчувають композицію, та помічають барви повсякденності.

Стріт-фотографи вміють спостерігати, прекрасно відчувають композицію, та помічають барви повсякденності. Візуальна мова завдяки майстерності автора здатна не лише сухо документувати життя. Мова фотографії дуже багатогранна, в одній світлині можна побачити весь драматизм міста під час карантину або цілий сюжет із детективу. 

2020 рік подарував вуличній фотографії нові візуальні символи. Маски, рукавички, безлюдні парки й вулиці — все це могло би здивувати нас раніше, але не зараз. Багато форм набули нового наповнення. Наприклад, червона стрічка, що раніше асоціювалася із будівництвом чи зоною, де працюють криміналісти, зараз викликає спогади про початок пандемії, коли в Україні такою стрічкою обмотували дитячі майданчики: стоп, закрито, сюди не можна. Всі ці символи стали нашою буденністю сьогодні, але дивитися на них буде так само цікаво і багато років потому, коли сьогодення стане сторінкою нашої історії».

 

 «Русанівський міст», січень 2020 року, автор фото: Вадим Циркалюк 

Для вуличної фотографії, як каже автор цього знімку Вадим Циркалюк, важливо зловити момент. Якось на початку цього року фотограф закінчував зйомку на Русанівському мосту у Києві, аж раптом «вітер стих і погода перетворила воду на дзеркало, обіцяючи цікаві кадри з віддзеркаленням». 

 

«Місто на карантині», березень 2020 року, автор фото: Володимир Полиняк

З перших днів карантину фотограф Володимир Полиняк, який живе та працює у Тернополі, старався мінімізувати власні соціальні контакти. У березні, коли було зроблено цей кадр, чи не єдиною можливістю відчути та зазнімкувати вулицю для нього були прогулянки з собакою. 

«На фото, — розповідає Полиняк, — зображене перехрестя головного проспекту Степана Бандери та вулиці, на якій ми живемо. Хоч зранку тут завжди великий рух транспорту та людей, тепер місто майже порожнє. Цей ракурс я вибрав вперше, зупинився, почекав кілька секунд і натиснув на кнопку спуску. Я передчував, що з-за рогу от-от хтось вийде, і не помилився. Чоловік в хірургічній масці чудово підкреслив час та обставини». 

«Розчинення», червень 2020 року, автор фото: Володимир Полиняк

Літній чоловік, атмосфера й мить. Фотограф Володимир Полиняк зробив цей знімок у гідропарку «Топільче» у Тернополі. За рахунок гри світла та глибини композиції автор фото розповідає, як «змучена спекою людина повертається у затишне лоно природи, де поволі забувається і розчиняється».

«Стрибок у веселку», липень 2020 року, автор фото: Артем Тульчинський

Стрибнути у воду через веселку — дивакувата, але, виявляється, цілком здійсненна мрія. Фотографу Артемові Тульчинському, попри бажання відкласти камеру і просто насолоджуватися природою, вдалося зафіксувати, як у Нікополі малий стрибун наче торкнувся неба, щоби пірнути у воду. 

«Враження у червоному», вересень 2020 року, автор фото: Андрій Мур

«Важливе не те, на що ти дивишся, а те, що ти відчуваєш», — каже фотограф Андрій Мур. 

Його знімок, який став найкращим стріт-фото вересня 2020 року, буквально насичений червоним кольором. На світлині все склалося: хоча декорації довкола швидко змінювалися, на вулиці з’явилася дівчина, що кудись поспішала, але озирнулася — і надала фотографові змогу зафіксувати мить.

Telegram Channel