Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Експерти відвідали ринок морепродуктів в Ухані, звідки почався спалах коронавірусу

Ринок морепродуктів в Китаї.

Фото Суспільного.

Експерти відвідали ринок морепродуктів в Ухані, звідки почався спалах коронавірусу

Раніше там продавали мʼясо, морепродукти та овочі

Група експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), що вивчають походження коронавірусу, відвідала ринок морепродуктів у китайському місті Ухань. Звідти, як вважається, міг початися спалах коронавірусу.

До складу інспекційної групи увійшли фахівці в області вірусології, безпеки харчових продуктів та епідеміології, інформує Суспільне.

«Сьогодні ще одні важливі відвідини ринку морських продуктів «Хуанань» — місця, з яким асоціюється велика кількість випадків (зараження, — ред.), про які раніше повідомлялося», — повідомив член делегації Пітер Дашак у Twitter.

Ринок морепродуктів закрили рік тому після спалаху коронавірусної інфекції

Він висловив сподівання, що завдяки цьому візиту експерти отримають додаткову інформацію про джерела коронавірусу.

Ринок морепродуктів закрили рік тому після спалаху коронавірусної інфекції. Раніше там продавали мʼясо, морепродукти та овочі.

Повний маршрут експертів ВООЗ поки не розголошують, але повідомляється, що вони вже відвідали дві лікарні в Ухані, де було зафіксовано спалах COVID-19. При цьому журналістів, які висвітлюють візит, не підпускають близько до членів делегації.

Зазначається, що фахівці ВООЗ прибули до Уханю в середині січня. Перед тим, як розпочати роботу, вони відбули 14 днів карантину, який завершився 28 січня. Раніше у ВООЗ повідомляли, що представники організації планують відвідати Уханьський інститут вірусології, ринок морепродуктів «Хуанань», лабораторію міського Центру по контролю і профілактиці захворювань та поспілкуватися з першими зараженими.

Нагадаємо, влада КНР довгий час відмовляла ВООЗ у допуску спеціалістів в Ухань для розслідування обставин початку пандемії COVID-19. Попередню згоду міжнародна організація отримала лише 5 січня, але за кілька днів Китай «передумав».

11 січня ВООЗ все ж отримала дозвіл на проведення слідчих дій, але лише за дотримання низки умов. Зокрема, під час усіх етапів розслідування вчених ВООЗ супроводжуватимуть представники китайської влади. Крім того, влада КНР надала експертам документи та матеріали, які стали основою для початку розслідування.

Читати також: Гірше за сам COVID-19: що мучить людей після коронавірусу

Пандемія COVID-19 розпочалася в грудні 2019 року в китайському місті Ухань. Світова спільнота активно звинувачувала КНР у приховуванні справжніх масштабів епідемії та обставин її початку. Китайський центр з контролю та профілактики захворювань дійшов висновку, що кількість інфікованих COVID-19 в Ухані могла у 10 разів перевищувати офіційну статистику та сягнути 487 тисяч випадків. Суд Китаю засудив до чотирьох років ув'язнення громадянську журналістку Чжан Чжянь, яка розповідала світу про те, що відбувалося в Ухані під час спалаху коронавірусу.

Читати також: «Треба було залишитися в Китаї», – евакуйована з Уханю лучанка

Джерело: Суспільне
Telegram Channel