Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
У Держархіві виявили 100-річний документ щодо необхідності закону про державну мову

Стільки років минуло, а проблема та ж!

Фото facebook.com/sigillum.com.ua.

У Держархіві виявили 100-річний документ щодо необхідності закону про державну мову

Прокуратор пояснював, що в 1906-му (часи Російської імперії) було ухвалено закон, який зобов'язував як держінституції, так і приватних осіб спілкуватися з державними установами виключно російською мовою

У Держархіві знайшли документ часів Української Держави гетьмана Скоропадського про необхідність впровадження закону про українську мову. Документ опубліковано на сайті Центрального держархіву вищих органів влади, на нього звернув увагу на сторінці у Facebook музей Шереметьєвих, передає видання «День».

Документ датовано 23 серпня 1918 року, в ньому старший прокуратор Генерального суду звертається до міністра юстиції.

«Не торкаючись права приватних осіб на вживання російської мови в їхніх відносинах з Державними інституціями, Генеральний суд на загальних зборах 20 серпня цього року <...> звернув увагу на бажаність видання нового закону про обов'язковість вживання української мови у відносинах між Українськими Державними інституціями», - йдеться в документі.

«Генеральний суд на загальних зборах 20 серпня цього року <...> звернув увагу на бажаність видання нового закону про обов'язковість вживання української мови у відносинах між Українськими Державними інституціями», - йдеться в документі.

Прокуратор пояснює, що в 1906-му (часи Російської імперії) було ухвалено закон, який зобов'язував як держінституції, так і приватних осіб спілкуватися з державними установами виключно російською мовою. Після скасування цього закону в Українській Державі громадяни та інституції ніби як отримали право звертатися до органів держвлади мовами, які більше вживають.

За відсутності закону про державну мову на практиці це призвело до того, що частина держінституцій і приватних осіб продовжували вживати російську у відносинах з Українською Державою, аргументує чиновник.

Читайте також: «Та й осоружна ж ся мені Москва…»

Зокрема Генсуд практично щодня отримував документи російською від різних судових установ.

Telegram Channel