Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Українцям готують нове подорожчання комуналки: скільки заплатимо в лютому і що злетить у ціні

Що буде з тарифами?

Фото з відкритих джерел.

Українцям готують нове подорожчання комуналки: скільки заплатимо в лютому і що злетить у ціні

Українці отримують перші платіжки за комуналку, використану в січні

Через морози, подорожчання електроенергії, перерахунок абонплати суми будуть істотно вищими, ніж місяцем раніше. Але й на цьому подорожчання не зупиниться. До кінця опалювального сезону влада ухвалила рішення ціни не міняти, але вже у квітні до цього питання знову повернуться.

Про те, скільки заплатимо за комуналку в січні і що може подорожчати після опалювального сезону, пише Обозреватель.

Скільки заплатимо за комуналку в лютому?

ТЕПЛО. У січні через холоди українці використовували приблизно на 10% більше Гкал тепла, ніж в грудні. Це відобразиться й на сумах у платіжках. Наприклад, за словами заступника столичного голови Петра Пантелєєва, опалення одного квадрата обійдеться в 33 грн.

На ці ж 10% збільшаться і суми в платіжках. Важливо зазначити, що сам тариф на тепло підвищувати не будуть. Після кількох тижнів переговорів між Асоціацією міст України, Кабміном і Нафтогазом підписали меморандум. Суть якого зводиться до такого: до кінця опалювального сезону (квітня) тарифи підвищувати не будуть.

«Позиція була такою: минулого літа реальна вартість гарячої води була нижчою, ніж встановлені тарифи. Їх не переглядали. Як результат, у теплокомуненерго була можливість отримати додатковий прибуток. Ось зараз нехай витрачають його», – розповів співрозмовник в уряді.

ГАЗ. Платіжки за газ за ідеєю повинні були вирости на 30%. Але Офісу президента вдалося домовитися з постачальниками, і вони заднім числом знизили свої тарифи до «не більше ніж 6,99 грн за куб». До речі, як розповідають у самому Офісі президента, таку цифру озвучили прямо на нараді з президентом Володимиром Зеленським – один із радників відкрив сайт «Газправда», знайшов найнижчу ціну і сказав: нехай вона діє для всіх. «Складний час, всім повинно бути трошки боляче», – пояснили рішення в ОП.

Реклама Google

Координаторка житлово-комунальних і енергетичних програм громадянської мережі «Опора» Тетяна Бойко розповіла: рішення знизити ціни заднім числом не відповідає ринковим механізмам. Мовляв, це небезпечна практика й суто політичний крок.

Читати також: Скільки лучанам нарахували за опалення в січні

Джерело: Обозреватель
Telegram Channel