Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У Луцьку розповіли про листи Лесі Українки, знайдені серед мотлоху (Фото, відео)

Деякі з раритетів виставляють раз на кільканадцять років.

Фото Сергія Наумука.

У Луцьку розповіли про листи Лесі Українки, знайдені серед мотлоху (Фото, відео)

У Волинському краєзнавчому музеї відкрили виставку до 150-річчя від дня народження поетеси

 – Тема Лесі Українки та родини Косачів є однією з головних для нашого музею. Ми мали певні сумніви та вагання, що ж має бути представлене тут сьогодні, – сказала на відкритті виставки «Я тут, я завжди тут, я все з тобою…» директорка ВКМ Оксана Важатко. – Родзинкою виставки є рукописні листи Лесі Українки, які вона писала до Віри Крижанівської-Тучапської від імені Сергія Мержинського у 1900 році. Розуміючи, що обов’язковою функцією музею є популяризація творчості Лесі Українки, а головною аудиторією є учнівська та студентська молодь, ми намагалися створити простір, який би говорив не лише мовою експонатів. Ми створили можливість отримати додаткову інформацію за допомогою QR-кодів, і побачити відео. Можна буде посидіти та погортати видання творів Лесі Українки. Ми намагалися зробити це так, щоб Леся Українка прозвучала по-новому і притягнула до себе більшу кількість охочих знати її творчість. 

Розуміючи, що обов’язковою функцією музею є популяризація творчості Лесі Українки, а головною аудиторією є учнівська та студентська молодь, ми намагалися створити простір, який би говорив не лише мовою експонатів.

Привітали музейників та громадськість прийшли заступник голови Волинської ОДА Анатолій Костик, заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт, заступник луцького міського голови Ірина Чебелюк, завідувачка університетського Музею Лесі Українки Тетяна Данилюк-Терещук. Виставку відвідали також ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось, начальник управління культури, хз питань релігій та національностей Волинської ОДА Ольга Чубара, начальник департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів, директор Державного історико-культурного заповідника в м. Луцьку Павло Рудецький.

Реклама Google

На виставці предсталено оригінали листів Лесі Українки, світлини членів родини Косачів, меморіальні речі. Також представлено чимало предметів доби, в якій жила і творила поетеса.

Доповнюють простір витинанки відомої луцької майстрині Олесі Іщук за мотивами творів Лесі Українки.

Читайте також: У Луцькій художній школі показали, що витворили юні митці до 150 ліття Лесі Українки (Фото, відео)

– Наша історія почалася у травні 1941 року, коли на адресу нашого музею прийшов лист із Чернігова. У ньому директор тамтешнього музею Михайла Коцюбинського Хома Коцюбинський надіслав унікальні речі. Ці речі дали початок формуванню меморіального фонду Косачів у ВКМ, – розповіла науковий співробітник обласного краєзнавчого музею Людмила Завада. – У листі прийшли світлини тітки Лесі Українки Олени Антонівни Тесленко-Приходько 1870-х років; групове фото членів родини Косачів з Дерпту. Також був рукописний зошит Ольги та Лариси Косач, куди у 1890-х роках вони вписували тести і ноти українських народних пісень з Волині, з Колодяжного. Було ще 4 листи пичані рукою Лесі Українки. Хома Коцюбинський розповідав, що знайшов ці речі серед мотлоху на підлозі у Київському історичному музеї.

Наприкінці відвідувачам представили кілька постановок за мотивами творчості Лесі Українки.

 

 
 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel