Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У Рівному презентували унікальну 7-кілограмову вишиту книгу «Лісова пісня» (Фото. Відео)

Віч-на-віч із Лесиним словом Олена Медведєва жила понад два роки.

Фото з фейсбук-сторінки Олени Медведєвої.

У Рівному презентували унікальну 7-кілограмову вишиту книгу «Лісова пісня» (Фото. Відео)

Над її створенням майстриня Олена Медведєва працювала понад два роки

У Рівненській обласній бібліотеці для молоді презентували унікальний вишитий фоліант – «Лісову пісню». Презентацію приурочили до 150-річчя Лесі Українки. Книгу створила відома у Рівному та за його межами майстриня народної творчост, дитяча письменниця та журналістка Олена Медведєва.

«Це восьмий фоліант у моїй колекції вишитих книг. Я не приурочувала її до Дня народження Лесі Українки, але так сталося, що я змогла її подарувати до такого ювілею. В цій книзі вишито 68 560 слів та знаків, що є надзвичайно детальною та складною роботою. Книга мандрувала Україною, була в тому місті, де народилася Леся і в її будиночку і лежала на тому місці, де лежала її колиска. Це було надзвичайно трепетно, сакрально, знаково», – розповіла пані Олена.

 

 Рукотворна книга Лесі Українки гаптована в техніці стебнівка. Її вага становить 7 кілограмів.  Книга, за форматом є фоліантом розмір якого 60 на 42 см. Шрифт, малюнки і вміст повністю відтворені із першого оригінального видання. У цій «Лісовій пісні» 48 вишитих сторінок на сірому полотні, 7 ілюстрацій. На них зображені головні герої твору – Мавка та Лукаш. Були використані ілюстрації авторства відомої львівської художниці Софії Карраф-Корбут. Відскановані малюнки перенесли на полотно, вишили та колоризували окремі фрагменти.

 

 Кожна сторінка книги ліворуч і праворуч оздоблені візерунком із альбому матері Лесі Українки Олени Пчілки. Тому, як каже майстриня, цей вишиваний фоліант своєрідний тандем матері і доньки. 

 

 «Вишити «Лісову пісню» Лесі Українки для мене означало відчути душу цього твору на дотик. На полотні відтворена без скорочення вся драма-феєрія. За два роки праці мені поталанило пережити кохання і зраду описані в творі. Мої руки не лише вишивали, мої руки доторкалися до слів і я розуміла, що я торкнулася душі цієї книги», – розповіла Олена Медведєва.

 За два роки праці мені поталанило пережити кохання і зраду описані в творі. Мої руки не лише вишивали, мої руки доторкалися до слів і я розуміла, що я торкнулася душі цієї книги.

До книгозбірні завітало чимало гостей: молодь, журналісти, шанувальники творчості, користувачі молодіжної бібліотеки та друзі пані Олени. Почесним гостем заходу був український письменник, Заслужений журналіст України, член НСПУ та НСПЖУ, автор багатьох знаних літературно-мистецьких проєктів − Віктор Мазаний. Олена Медведєва зазначила, що вважає пана Віктора своїм Учителем з великої літери. Він сказав вступне слово, наголосив на унікальності твору майстрині для культури України та світу.

 

Своє слово підтримки висловила Людмила Грекул, головна спеціалістка управління освіти у м. Рівне. Разом із керівницею Олесею Ткачук, до нас завітали вихованці літературно-драматичної студії «Вишневий вітер» ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 ім. В. Короленка, які представили осучаснену театралізовану постановку драми-феєрії «Лісова пісня».

 

 Читайте такожВ Україні можуть врегулювати роботу фрілансерів

Нагадаємо, Олена Медведєва вишила повні тексти «Євангелія від Івана», «Євангелія від Марка», «Євангелія від Луки», «Євангелія від Матвія» розмір сторінок яких 60х42 смРаніше Олена вишила «Кобзар» Тараса Шевченка 1840 року видання (формат 36, 5х26 см), збірки поезій (розмір 60х42 см): Івана Франка «Народна пісня», Ліни Костенко «Я мальву поцілую у щоку», Адама Міцкевича «Ода молодості».

 

 

Джерело: Рівненська обласна бібліотека для молоді
Telegram Channel