Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Фігурки ляльок з хліба – берестечківська майстриня представила «Лесину казку» в міні діорамах (Фото)

Літературно-мистецькі шедеври, створені Ганною Бойко-Дергай, дивують і викликають захоплення.

Фото Галини Дмитрук.

Фігурки ляльок з хліба – берестечківська майстриня представила «Лесину казку» в міні діорамах (Фото)

Тридцять міні діорам, створених за мотивами драми-феєрії «Лісова пісня», Ганна Бойко-Дергай плекала протягом трьох років

На базі Центру музично-естетичної освіти школярів у місті Берестечку в урочистій атмосфері відбулася презентація виставки творчих робіт майстрині народного мистецтва Ганни Бойко-Дергай «Лесина казка». Експозицію, присвячену150-ій річниці від дня народження славетної поетеси Лесі Українки, представлено в вигляді лялькових композицій, акварелей та флористики.

 

 

 «Під час відтворення кожного безсмертного епізоду, – зауважує пані Ганна, – подумки розмовляла з лісовими героями, уявляла, як вони виглядають, як спілкуються…»

Майстриня Ганна Бойко-Дергай (на фото стоїть зліва) з однодумцями.

 

 Водночас продумувала сцени, майстерно передавала їх у пластиці. Чого лише варта боротьба дядька Лева з Лісовиком, чи коли забирає Мавку Той, що в скалі сидить, або ж де душа головної героїні вилітає, разом із Перелесником! 

Найменші тонкощі зображуваного середовища перенесла в інсталяції Ганна Бойко-Дергай. Як приклад однієї з унікальних композицій – «туман озерний».

Фігурки ляльок виготовлені зі свіжого хліба, досконало розфарбовані, та вбрані у власноруч зшитий мисткинею одяг за описом Лесі Українки. 

Природні матеріали, переважно, використала в своїй роботі майстриня: підставкою для кожної міні-діорами слугує зріз дерева, також є кора, гілки, квіти, солома, лушпиння ліщинових горіхів. Фігурки ляльок виготовлені зі свіжого хліба, досконало розфарбовані, та вбрані у власноруч зшитий мисткинею одяг за описом Лесі Українки. 

Фігурки ляльок виготовлені зі свіжого хліба, досконало розфарбовані, та вбрані у власноруч зшитий мисткинею одяг за описом Лесі Українки. 

Таким чином Мавка постає в українській сукенці, багряниці, яскраво-помаранчевих шатах тав старенькій сільській одежині.

 

 

 

 Виставка, яка свого часу експонувалася у Волинському краєзнавчому музеї, Музеї етнографії та народного промислу у Львові, Рівненському краєзнавчому музеї та перед виставою «Лісової пісні» в холі Волинського обласного академічногомузично-драматичного театру імені Тараса Шевченка, без сумніву, варта уваги відвідувачів.

Літературно-мистецькі шедеври, створені Ганною Бойко-Дергай, дивують і викликають захоплення. Як керівник студії декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Дивосвіт», мисткиня повсякчас ділиться вміннями й знаннями з вихованцями. Спільні роботи, присвячені ювілейній даті великої поетеси, також формують тематичну виставку акварелей і витинанок у холі Берестестечківської міської ради.

Драма-феєрія, якою здавна зачитувалася Ганна Анатоліївна та яка надихнула на створення унікальних інсталяцій, досі бентежить і вражає. Герої продовжують оживати в неспинній фантазії майстрині. Презентація виставки, сповнена захоплюючими розповідями про поетесу, нещодавно відбувалася по-особливому хвилююче.

Голосом Мавки артистично озивалася юна Ірина Котик, демонструючи присутнім уривок із неповторної «Лісової пісні», надаючи події довершеності й ліризму.

Реклама Google

Кожен, хто свого часу долучився до роботи над «Лесиною казкою», неодмінно збагатився душевно.В виготовленні міні діорам радо сприяли сім’я та колеги. Оформити експозицію допомогла пошановувачка творчості Лесі Українки, знана на Волині як талановитий краєзнавець Марія Фридинська.

 

 Читайте також: З нагоди 150-річчя з дня народження Лесі Українки у Волинському драмтеатрі відбулась прем’єра «Лесиної містерії»

 

 Директор Центру музично-естетичної освіти школярів Оксана Данилюк радіє мистецьким успіхам Ганни Бойко-Дергай та сподівається, що споглядання творінь мисткині знайде потрібний відгук у свідомості всіх, чию землю так поетично прославила велика поетеса!

Галина ДМИТРУК.                                                                                         


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel