Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Берегиня барикад: легендарна Леся додає нам сил у боротьбі за Україну – Петро Порошенко

«Сором мовчки гинути й страждати, як маємо в руках хоч заржавілий меч».

Фото ЄС.

Берегиня барикад: легендарна Леся додає нам сил у боротьбі за Україну – Петро Порошенко

Вставай, хто живий, в кого думка повстала! Година для праці настала! Не бійся досвітньої мли, – Досвітній огонь запали, Коли ще зоря не заграла.

Коли народ бере нові висоти, він згадує своїх першопроходців. Саме тому на вулиці Грушевського  у січні чотирнадцятого на стіні  з’явився портрет Лесі Українки в образі берегині барикад. Разом з Шевченком і Франком Леся  була символом і оберегом для  тих, хто протистояв режиму Януковича. В серцях учасників Революції Гідності звучали  її слова: «Сором мовчки гинути й страждати, як маємо в руках хоч заржавілий меч».

Легендарна Леся, тендітна фізично і велет духу, додає нам сил у боротьбі за Україну. Без жодного перебільшення, найвідоміша українка усіх часів – це вона, Українка.

Леся належала до вузького прошарку української еліти того часу, який творив саму культурну ауру українства, примножував її та зберігав. Подивіться якось на фото Лесиних батьків з гостями, з дорослими і дітьми. Кожне ім’я – це постать майбутньої української визвольної революції. Це – несхитна боротьба за Україну, яку не спинили ні ГУЛАГ, ні голод, ні еміграція. У темні часи вони зберегли і передали нащадкам ідею окремішнього українського національного життя.

Реклама Google

Все українське для Лесі було полем боротьби за свободу проти давнього і хижого ворога. Вона чітко сформулювали свою позицію: «Готова хоч в абіссінське горожанство перейти, аби не бути російською підданою. Бо підданства того зовсім не вважаю ні за яку національну ознаку, скоріше – за національне нещастя».

Читайте також Посол Британії розповіла, що вчити українську її надихає Леся​.

Леся Українка як ніхто, передчувала бурі ХХ століття, що несли загрози, але давали шанс. Легендарна Леся, тендітна фізично і велет духу, додає нам сил у боротьбі за Україну. Без жодного перебільшення, найвідоміша українка усіх часів – це вона, Українка.

Вітаю вас, дорогі українці, зі 150-річчям від її дня народження.

Слава Україні!

Петро ПОРОШЕНКО.

Відео.

Telegram Channel