Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

ФІКТИВНИМ БАНКРУТАМ ЗАГРОЖУЄ КРИМІНАЛ

Прес-конференцІЯ в господарському судІ областІ За словами голови господарського суду Віктора Кравчука, позивачі оскаржують дії державної податкової адміністрації, митної служби, органів місцевого самоврядування. Є ще справи, що стосуються позовів до Володимир-Волинського міськвиконкому, пов’язані з колишнім єврейським кладовищем. Складність їх у тому, що на місці цього кладовища побудовані будівлі, в яких проживають люди. Якщо дотримуватись букви закону, будинки потрібно зносити. А куди діватись десяткам сімей?

Прес-конференцІЯ в господарському судІ областІ
За словами голови господарського суду Віктора Кравчука, позивачі оскаржують дії державної податкової адміністрації, митної служби, органів місцевого самоврядування. Є ще справи, що стосуються позовів до Володимир-Волинського міськвиконкому, пов’язані з колишнім єврейським кладовищем. Складність їх у тому, що на місці цього кладовища побудовані будівлі, в яких проживають люди. Якщо дотримуватись букви закону, будинки потрібно зносити. А куди діватись десяткам сімей?
Ряд справ стосується агропромислового комплексу. Дивує те, що в 90 випадках усіх позовів підприємства АПК виступають відповідачами, тобто вони є переважно боржниками, але не мають претензій до інших своїх партнерів. Підприємства АПК фактично нічого не роблять, щоб захистити свої інтереси. Більше того, часто-густо навіть не з’являються на судові засідання і доводиться розглядати справу без участі відповідача, а від цього він нерідко у програші. Якби в цих підприємствах створили належні юридичні служби, ситуація була б для них сприятливішою. Про це господарський суд інформував голову облдержадміністрації і головне управління сільського господарства і продовольства облдержадміністрації.
Як повідомила суддя Валентина Слупко, за перше півріччя колегія розглянула 65 справ про стягнення коштів до бюджетів і позабюджетних фондів. Задоволено позови на 2,5 мільйона гривень, але не всю суму позивачі одержали. Стягнення проводять органи державної виконавчої служби і є багато випадків, коли кошти не можуть отримати, бо їх нема і навіть не залишилося ніякого майна.
Начальник організаційно-кадрового відділу господарського суду Мирослава Сідімянцева зазначила, зокрема, що випускники юридичного факультету Волинського держуніверситету імені Лесі Українки, які зайняли посади у суді, набули доброї кваліфікації і ні в чому не поступаються вихованцям інших престижних вузів.
Голова суду Віктор Кравчук відповів на декілька запитань кореспондента “Волині”.
— Вікторе Оксентійовичу, ви сказали, що суд розглянув 63 заяви про визнання банкрутами суб’єктів підприємницької діяльності. Але нерідко виникають ситуації, коли штучно призводять до банкрутства. Чи не могли б ви про це розповісти докладніше?
— Хотів би нагадати, що Кримінальним кодексом передбачена відповідальність за доведення до банкрутства. Але перед тим, як порушити карну справу про банкрутство, її повинен розглянути господарський суд. Якщо зі справи видно, що “пахне” фіктивним банкрутством, суддя повідомляє про це відповідну державну податкову інспекцію або прокуратуру. Наприклад, торік за ініціативою нашого судді проведено слідство на Рожищенському комбікормовому заводі і було порушено кримінальну справу. А взагалі, чимало справ в тій чи іншій мірі пов’язані з фіктивним банкрутством, але не завжди можна це підтвердити.
— Чи відчуваєте ви як голова суду тиск, коли йде мова про справи, у вирішенні яких зацікавлені високопоставлені особи?
— Якби я сказав, що ніякого тиску немає, то це була б неправда. Може, слово “тиск” занадто гучне, але телефонні дзвінки від окремих високих посадовців бувають. Я обіцяю в таких випадках, що суд винесе рішення згідно із законодавством. Пояснюю, що є апеляційна інстанція і якщо господарський суд нашої області ухвалить незаконне рішення, то Верховний суд або Вищий господарський його скасує.
— Йшла мова про те, що рішення суду щодо стягнення коштів не завжди виконується. А що можна зробити для того, щоб виправити ситуацію?
Віктор Кравчук зазначив, що господарський суд узагальнює це питання разом з державною виконавчою службою. Складено також відповідний графік по кожній справі згідно із Законом України “Про судоустрій”. За перше півріччя надійшло 96 позовів і скарг на дії державної виконавчої служби. З цього приводу винесено чотири ухвали.
Журналісти зауважили, що Луцький спиртогорілчаний комбінат раніше реалізовував продукцію без попередньої оплати і потім йому повертали кошти через суд. Як справи на цьому підприємстві тепер? За словами Віктора Кравчука, в області є до десятка підприємств, котрі найчастіше стають позивачами. До цієї групи входить і спиртогорілчаний комбінат. Торік і на початку нинішнього року з цього підприємства позовів щодо стягнення заборгованості за відвантажену продукцію було досить багато, а тепер їх стало менше. Чимало справ, з них 133 майнових, господарський суд розглянув за позовом прокурорів. Декілька таких позовів було також в інтересах ВАТ “Луцький спиртогорілчаний комбінат”. А всього прокурорських позовів задоволено на 7,2 мільйона гривень.
Любомир ПАХОЛОК.
Telegram Channel