Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Волинський нардеп пропонує присвоїти звання Героя України Євгену Коновальцю

У 1920 році Євген Коновалець заснував Українську військову організацію, яка стала координаційним центром підпільної боротьби на території України.

Фото istpravda.com.ua.

Волинський нардеп пропонує присвоїти звання Героя України Євгену Коновальцю

Ігор Гузь пропонує присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена Держави (посмертно) Коновальцю Євгену Михайловичу

Із таким депутатським запитом до Президента України Володимира Зеленського звернувся народний депутат Ігор Гузь. У документі парламентар ініціює присвоїти високе звання – Герой України – видатному політичному та військовому діячу України, йдеться на сторінці Ігоря Гузя у Facebook.

Рішення про скерування запиту до Президента України на вимогу народного депутата має попередньо підтримати не менш як одна третина від конституційного складу Верховної Ради. Якщо таке рішення підтримають, тоді Рада приймає рішення про направлення депутатського запиту до Президента України більшістю від конституційного складу Верховної Ради України.

Цьогоріч Україна відзначатиме 130-річчя від дня народження Євгена Коновальця - активного учасника українських національно-визвольних змагань 1917-1921 років.

Цьогоріч Україна відзначатиме 130-річчя від дня народження Євгена Коновальця - активного учасника українських національно-визвольних змагань 1917-1921 років.

«Він сформував один із найбільш боєздатних загонів у Армії Української Народної Республіки — корпус Січових Стрільців. Підрозділ на чолі з Євгеном Коновальцем проявив себе у захисті столиці України від більшовицького Січневого повстання, боях за Київ та численних бойових операціях проти «білої» та «червоної» російських армій.

У 1920 році Євген Коновалець заснував Українську військову організацію, яка стала координаційним центром підпільної боротьби на території України. Згодом поповнена свідомим молодим активом та інтелігенцією, організація стала фундаментом для створення у 1929 році політичної партії Організація українських націоналістів, першим головою якої одноголосно було обрано Євгена Коновальця. Діяльність організації була направлена на об’єднання України та визволення її від окупаційних режимів.

Під керівництвом Євгена Коновальця виховалось ціле покоління патріотів, що створили Українську повстанську армію, яка 15 років вела боротьбу за незалежність України.

До слова, на честь Євгена Коновальця названо вулиці у 85 населених пунктах України, зокрема в 11 обласних центрах — Дніпрі, Житомирі, Івано-Франківську, Києві, Луцьку, Миколаєві, Рівному, Тернополі, Хмельницькому, Львові, Полтаві; встановлено три пам'ятники (у м. Моршин, м. Івано-Франківськ, с. Старі Кути) та чотири меморіальні дошки (м. Київ, Калуш, Полтава, Боярка). Львівська обласна рада своїм рішенням оголосила 2021 рік роком Євгена Коновальця.

Показовим є виготовлення пам’ятної медалі ім. Євгена Коновальця «За внесок у розвиток братерських відносин між українським та литовським народами» у Литовській Республіці, яка також вважає Коновальця своїм героєм та людиною, що допомогла їм у відновленні державності та захисті свободи.

Показовим є виготовлення пам’ятної медалі ім. Євгена Коновальця «За внесок у розвиток братерських відносин між українським та литовським народами» у Литовській Республіці.

У 2016 році до відзначення 125-річчя з дня народження Євгена Коновальця уряд затвердив план заходів з висвітлення ролі полковника в боротьбі українського народу за власну державу та подолання міфів радянської пропаганди. Це був перший важливий крок до визнання Коновальця героєм.

Наступним кроком має стати присвоєння йому звання Героя України указом Президента України», – йдеться у депзапиті.

Наразі громадськістю ініційовано електронну петицію до Президента України з метою присвоїти звання Герой України Євгену Коновальцю. Триває збір підписів. Посилання на петицію.

Telegram Channel