Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Нардепи проголосували законопроєкт, що завадить громадам боротися з тіньовою зайнятістю

Основну частину доходів місцевих бюджетів становить 60% податку на доходи фізичних осіб.

Young man holding a white business card.

Фото Укрінформу.

Нардепи проголосували законопроєкт, що завадить громадам боротися з тіньовою зайнятістю

Асоціація міст України сподівається, що Президент України ветує таку ініціативу

Громади Волині позбавляють ще одного інструменту наповнення їхніх бюджетів. Парламентарі проголосували за законопроект, який позбавить громади права боротися з тіньовою зайнятістю.

Йдеться про проголосований днями у Верховній Раді України законопроєкт №0958. На переконання фахівців Асоціації міст України, цей закон не тільки загальмує боротьбу з тіньовою зайнятістю, але й нівелює здобутки децентралізації. Про це інформує Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

Як повідомляє виконавча директорка Волинського регіонального відділення Асоціації міст України, Мар’яна Конончук, це призведе до позбавлення громад єдиного механізму боротьби з тінню; тінізації зайнятості; зменшення надходжень до місцевих та державного бюджетів; порушення трудових прав та соціальних гарантій працівників.

«Ми зовсім не проти внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб'єктів господарювання. На жаль, прийняті зміни не полегшать життя українських підприємців, оскільки державний нагляд та контроль за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення залишиться без суттєвих змін, – зазначає пані Конончук.

Тепер очільників громад позбавляють права ефективно впливати на детінізацію зайнятості в громаді та збільшувати завдяки легалізації зайнятості можливості своїх локальних бюджетів.

– Просто це вже буде за межами компетенції громад, що напряму послабить їх можливості розвитку, адже основну частину доходів місцевих бюджетів складає 60% податку на доходи фізичних осіб, що працюють на зареєстрованих у громадах підприємствах. Тепер очільників громад позбавляють права ефективно впливати на детінізацію зайнятості в громаді та збільшувати завдяки легалізації зайнятості можливості своїх локальних бюджетів.

Читайте також: 

Асоціація міст України сподівається, що Президент України ветує законопроєкт №0958, оскільки позбавлення органів місцевого самоврядування повноважень здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю суперечить курсу Президента України щодо продовження реформи децентралізації.

Джерело: Волинське регіональне відділення Асоціації міст України
Telegram Channel