Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Третя хвиля: нові штами COVID-19 утричі заразніші

Духовний лідер Тибету Далай-лама одиним із перших серед релігійних діячів світу зробив щеплення вакциною Covishield.

Фото із сайту bbc.com.

Третя хвиля: нові штами COVID-19 утричі заразніші

За минулий тиждень в Україні захворіло майже на 10 тисяч осіб більше, ніж за позаминулий. Зростає кількість госпіталізованих із важкими ускладненнями. За темпами поширення інфекції ми серед лідерів у Європі. Це свідчить про початок третьої хвилі пандемії, заявив цими днями міністр охорони здоров’я Максим Степанов

«Коронавірус зробив мене кволим неврастеніком…»

— Уже місяць минув, як виписався зі стаціонару, але й досі повністю не одужав. Відчуваю слабкість у м’язах, біль у суглобах, турбують проблеми з кишківником і шлунком. А головне — став дратівливим, мучить безсоння. Якщо коротко, то коронавірус зробив мене кволим неврастеніком. Лікарняний закрили, а працювати не можу. Як бути? — зателефонував до редакції наш читач із Луцького району.

Відомо, що у 52—67% пацієнтів фіксують виражений пост­ковідний синдром, який триває від 3 до 6 місяців. Такі люди потребують тривалої реабілітації. У Луцьку її можна пройти в обласному госпіталі ветеранів війни, одержавши скерування сімейного лікаря. За словами керівника медзакладу Тетяни Масікової, понад 60 волинян, які важко перенесли COVID-19, уже скористалися такою можливістю.

Волинь поки що серед «жовтих». Та чи надовго?

На жаль, загроза опинитися в подібній ситуації зростає. Мутований британсько–африканський штам коронавірусу, який уже циркулює в Україні, вирізняється коротким інкубаційним періодом (1—3 дні), втричі більшою заразністю, зменшенням частки безсимптомних або легких форм захворювання та високою смертністю. Крім органів дихання, він вражає нирки, печінку та центральну нервову систему. Також офіційно підтверджено, що у світі зріс відсоток повторних заражень COVID-19, який коливається від 4 до 18% від загальної кількості інфікованих.

В Україні за попередню добу виявили 6 377 нових випадків коронавірусної хвороби, померло 219 осіб. Найбільше додалося недужих у Києві (644), Одеській (586), Вінницькій (575), Чернівецькій (533) та Львівській (523) областях. На Рівненщині —173, на Волині —125.

Щеплення чи «природний відбір»?

Вакцинація проти COVID-19 в Україні стартувала 24 лютого цього року. Від початку кампанії щеплено менше 20 тисяч людей. Волинська область отримала 14 200 доз препарату Covishield, використано трохи більше тисячі. І це не тільки для медиків, які лікують хворих із коронавірусом.

— Щоб не було втрат вакцини, яка дорого коштує і є важливою для порятунку життів, ми отримали дозвіл від МОЗ на щеплення інших медичних працівників або чиновників, у тому числі адміністрацій обласних і районних рад, — повідомила минулого тижня на брифінгу заступниця голови облдержадміністрації Людмила Тимощук.

Чому низькі показники імунізації? Люди не впевнені у безпечності вакцини? Але, за даними Державного експертного центру МОЗ України, зафіксовано всього 185 повідомлень про побічні ефекти від щеплень, в основному — легкої форми.

Нас переконують, що вакцинація захищає від інфікування більшістю штамів, які циркулюють. У тих, хто отримав щеплення, менший ризик ускладнень, а також смерті. Після недуги кожен має різний рівень антитіл, і лише вакцина повертає їх титр до безпечних показників.

У тих, хто отримав щеплення, менший ризик ускладнень, а також смерті.

Але щоб подолати недовіру українців, потрібен час. А його у нас не багато. Червоний рівень небезпеки вже мають Івано–Франківська, Чернівецька, Закарпатська й Житомирська області. У «помаранчевій» зоні опинилися Вінницька, Донецька, Запорізька, Київська, Львівська, Миколаївська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька та місто Київ. Волинь поки що серед «жовтих». Та чи надовго? Адже ситуація з COVID-19 у Західній Україні тривожна: у Львові розгортають два тимчасових госпіталі, на Закарпатті дійшло до сортування хворих. У МОЗ заговорили про можливий новий локдаун у квітні.

Президент вимагає збільшити темпи вакцинації. Але закупленої першої партії вакцини AstraZeneca (Covishield) — 500 тисяч доз — вистачить на щеплення заледве одного відсотка жителів. За оптимістичного розвитку подій протягом першого півріччя Україна може отримати до 3,7 мільйона доз Covishield у межах глобальної ініціативи COVAX. Це становитиме десять відсотків від усього населення. А для здобуття колективного імунітету потрібно усемеро більше вакцинованих.

«Було б чудово, якби в Україні набували імунітет за рахунок щеплення. Або принаймні знизили рівень смертності завдяки вакцинації груп ризику. Однак ми обрали шлях у нікуди. На жаль, якщо вже жорстко казати, спрацює шлях природного відбору», — застерігає відомий імунолог Борис Донський.

Telegram Channel