Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У світі народжується найбільше близнят за весь час. Чому так відбувається

Подвійне щастя.

Фото з відкритих джерел.

У світі народжується найбільше близнят за весь час. Чому так відбувається

У світі народжується найбільше двійнят, аніж коли-небудь раніше, кажуть науковці

Щороку у світі народжується близько 1,6 млн близнят, причому кожне 42-ге немовля народжується близнюком. Рішення жінок народжувати пізніше і такі медичні методи запліднення, як ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення), призвели до того, що народжуваність близнюків зросла на третину з 1980-х років, пише ВВС.

Але тут існує й небезпека, тому що двоплідна вагітність несе більше ризиків.

Згідно з дослідженням, яке опублікував журнал Human Reproduction, до піку народжуваності йшли у всіх регіонах протягом 30 років. В Азії кількість близнюків зросла на 32%, а у Північній Америці до 71%.

Дослідники зібрали інформацію про статистику народжуваності близнюків з 165 країн на 2010-2015 роки та порівняли це з показниками 1980-1985 років.

У близнюків більше труднощів при народженні, вони частіше народжуються недоношеними, мають меншу вагу при народженні й вищий відсоток мертвонароджень.

Реклама Google

Кількість народжених близнюків на тисячу пологів зараз особливо висока в Європі та Північній Америці. Загалом у світі вона зросла з дев'яти на 1000 пологів до 12.

Але народжуваність близнюків в Африці завжди була високою і за останні 30 років майже не змінилася. Дослідники вважають, що це може бути пов'язано з й без того великою кількістю населення. На Африку й Азію сьогодні припадає близько 80% всіх близнюків у світі.

Професор Крістіан Монден, автор дослідження з Оксфордського університету, сказав, що для цього є причина.

Читати також: Що розповідає про людину її «апчхи»: спостереження психолога

«Кількість двійнят в Африці настільки велика через велику кількість близнюків, народжених з двох окремих яйцеклітин. Швидше за все, це пов'язано з генетичними відмінностями між африканським населенням та іншими популяціями», — сказав професор.

Небезпека подвійної вагітності

У дослідженні сказано, що жінки, які вирішили створити сім'ю у пізнішому віці, частіше користуються штучними засобами запліднення через низьку фертильність, тобто здатність народжувати. Тому частіше народжують близнюків. Водночас професор Монд нагадує, що одноплідна вагітність є куди безпечнішою.

«Це важливо, оскільки пологи близнюків пов'язані з вищим рівнем смертності немовлят і дітей, а також з великою кількістю ускладнень для матерів і дітей під час вагітності, а також під час і після пологів», — каже він.

У близнюків більше труднощів при народженні, вони частіше народжуються недоношеними, мають меншу вагу при народженні й вищий відсоток мертвонароджень.

Джерело: ВВС
Telegram Channel