Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
У Любешові виплачують премії інформаторам, які здають «сміттєвих хуліганів»

Сміттєва проблема - одна з найболючіших для місцевих громад.

Фото Газета Полісся.

У Любешові виплачують премії інформаторам, які здають «сміттєвих хуліганів»

Якщо у Камені-Каширському лише думають про сортування сміття, то у Любешові уже не тільки сортують, а й взялись за тих, хто викидає непотріб аби-де

Про це пише газета «Полісся».

На сьогодні єдиний, що офіційно діє, в Камінь-Каширській громаді полігон побутових відходів — на межі вичерпання можливостей. Натомість у селах паспортизовані (узаконені) смітники взагалі відсутні. А коли законних звалищ немає, спрацьовує принцип взаємозаміни – виникають стихійні.
Як повідомив журналістам «Полісся» міський голова Віктор Пась, він розмовляв з бізнесменами, котрі займаються прийомом твердих побутових відходів (пластику, скла, паперу), щодо можливості встановлення в селах відповідних контейнерів. Представники цієї сфери бізнесу пообіцяли обміркувати подібний варіант. Адже у них на першому плані — кінцева вигода.

В Любешові найближчим часом з’явиться додатково близько 20 майданчиків з контейнерами.

Для прикладу, на Маневиччині із легальними сміттєзвалищами трохи краще. Таких там згідно з даними, які нам вдалося відшукати, близько п’ятнадцяти. Найновіші закладені майже десятиліття тому, найстарішим незабаром виповнюється другий десяток.
У селищі Любешів місцевий полігон також майже вичерпав ресурс. Розуміючи, що кількість відходів з року в рік тільки зростатиме, місцева влада посприяла підготовці проєкту реконструкції сміттєзвалища. Проте оціночна вартість робіт становить понад 10 мільйонів гривень. Фінансово – це надто дороге задоволення для громади, сказав нам у коментарі голова ОТГ Олег Кух. Тому любешівці сподіваються на підтримку Державного екологічного фонду.

Наразі ж третій рік поспіль наші сусіди реалізовують не менш важливу екологічну ініціативу — всерйоз зайнялися сортуванням сміття. Коштом громади придбали спеціальні контейнери, визначили і облаштували місця, де здійснюється розподіл твердих побутових відходів за сортами. Їх вивезення на переробку фінансують з власного бюджету. Хоча, констатують тут, про отримання якоїсь економічної вигоди від того ще мова не йде. Витрати несе громада, дбаючи за добробут її жителів, покращення екології. Аби навчити правильному сортуванню сміття підростаюче покоління любешівців, обладнали навіть схожими смітничками деякі тутешні школи.

Читайте також Міський голова Луцька шокований, що дехто захищає вандалів, які псують майно громади​.

– У більшості населених пунктів громади створені майданчики та встановлені на них контейнери для роздільного збору сміття. Окрім того лише в Любешові найближчим часом з’явиться додатково близько 20 майданчиків з контейнерами. Ще певну їх кількість плануємо встановити в селах. Сортування відбувається по-категоріях: пластик, скло і папір. Чи заробляє громада на тому? Ні! Навпаки, ще й доплачує зі своєї кишені (бюджету) за вивіз та доставку кожного контейнера відсортованого сміття на переробку в Маневичі підприємцю. Проте ми маємо іншу, ціннішу вигоду – робимо громаду чистішою, дбаємо про екологію і краще майбутнє наших людей. Восени минулого року запровадили програму зі стимулювання активних мешканців громади до збереження екології. Скажімо, якщо житель громади побачить, що хтось викинув сміття в неналежному місці або спалює суху рослинність, і зафіксує порушення за допомогою мобільного телефону, відео/фото камери, подасть сигнал у відповідну службу і за результатами розслідування порушника притягнуть до відповідальності, ми виплачуємо інформатору одноразову премію. Винагорода може становити до п’яти тисяч гривень. Цим хочемо привчити населення до культури поводження зі сміттям, бути свідомими, – ділиться напрацюваннями голова Любешівської селищної територіальної громади Олег Кух.
Олександр ПРИЙМАК.

Telegram Channel