Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Коронавірус убив за 3 доби 40 волинян,  а нам кажуть, що все гаразд…

Сьогодні кожен із нас – мішень для підступної хвороби.

Фото із сайту thebell.io.

Коронавірус убив за 3 доби 40 волинян, а нам кажуть, що все гаразд…

«Україна виходить на плато… Ситуація із захворюваністю і госпіталізаціями стабілізувалася», — заявив днями голова парламентського Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький. «Пік уже минув», — сподіваються і в міністерстві. На жаль, такий оптимізм навряд чи виправданий в умовах, коли країна знаходиться у трійці лідерів за рівнем смертності від COVID-19 у Європі

Чи знову Великдень доведеться святкувати онлайн?

В Україні за добу, 13 квітня, діагностували понад 14,5 тисячі нових випадків COVID-19. У стаціонари поклали 5063 хворих, 467 осіб померло. Найбільший добовий приріст інфікованих у Києві (+1457), Харківській (+1255), Львівській (+963) та Одеській (+906) областях. На Рівненщині за попередню добу зареєстровано 616 випадків зараження, на Волині —374.

Упродовж трьох днів повідомляють про велику кількість летальних випадків серед наших краян, зокрема, учора їх було 15, у понеділок —14, у вівторок —11. З початку пандемії 879 волинян стали жертвами коронавірусу, станом на 14 квітня в області хворіло 7538 осіб. Найбільше додалося недужих у Луцьку —108, на Ковельщині — 62, у Нововолинську —38. Нові випадки зараження зареєстровані серед учнів та вчителів.

Із 2017 інфекційних ліжкомісць у медзакладах Волині на початку тижня були зайняті 1133 (тобто 56,2%). Однак, в обласній інфекційній лікарні цей показник становив 84,2%, в обласній клінічній, що в Боголюбах, завантаженість перевищувала 92 відсотки. У цьому ковідному шпиталі перебувало понад 180 недужих, а місць тут —197. Сюди привозять найважчих пацієнтів, тих, у кого розвинулися серйозні ускладнення. Лікарі стверджують, що коронавірусна інфекція стала агресивнішою, вимагає тривалого лікування. Зважаючи на це, в обласній лікарні не виключають, що доведеться розгортати додаткові ліжка.

Лікарі стверджують, що коронавірусна інфекція стала агресивнішою, вимагає тривалого лікування. 

Отож, сьогодні важко спрогнозувати, яким буде для нас цьогорічний Великдень. Дай Боже, щоб пощастило відзначити його в колі родини, а не в реанімації. За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, рішення про формат і перелік обмежень у церквах під час свята у МОЗ мають напрацювати протягом тижня.

— Ми хочемо, щоб хтось був у храмі, але з дотриманням усіх обмежень, а хтось повинен залишитися зовні. Плюс можливий формат Великодня онлайн, який був минулого року, — сказав Ляшко.

До речі, у сусідній Польщі, де нині говорять про «апогей» пандемії через найбільший у Європі рівень смертності від COVID-19 і високий показник госпіталізацій, визнають, що найбільше заражень було підтверджено саме у святково–великодній період.

«Найкраща та вакцина, яка є під рукою»

Перше щеплення від коронавірусної інфекції отримали понад 400 тисяч українців. Для порівняння, у Польщі двома дозами вакцини скористалися вже більше 2 млн осіб. Через затримки з доставкою препаратів у нас процес імунізації істотно повільніший, ніж в інших країнах. Дається взнаки й недовіра до китайських вакцин, ефективність яких у деяких експертів викликає сумніви. Однак, вибору в наших співвітчизників досі не було і, очевидно, й не буде. З цього приводу Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики, нещодавно заявив, що «найкраща та вакцина, яка є під рукою».

Читайте також у нас: У ковельській лікарні померла жінка: відкрили три кримінальні справи​.

Станом на 14 квітня першу дозу препарату Covishield/AstraZeneca отримали 10223 жителі Волині. На друге щеплення цією вакциною, за словами очільника МОЗ, доведеться почекати до кінця травня.

У вівторок наша область отримала першу партію китайської вакцини CoronaVac у кількості 2080 доз, що дасть змогу захистити 1040 осіб із числа маломобільних груп населення, які не можуть самостійно прибути до стаціонарних пунктів щеплення, працівників, які за ними доглядають. Також буде проводитися вакцинація освітян, залучених до ЗНО, та поліцейських. Щеплення в області препаратом CoronaVac здійснюватимуть дві бригади — одна в Луцьку, друга — в Ковелі.

Ось–ось має надійти в Україну і вакцина американсько–німецького виробництва Pfizer. Препарат компаній Pfizer/BioNTech наша країна отримає безкоштовно за програмою COVAX. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов анонсував поставку 117 тисяч доз його протягом тижня. Окрім цього, Україна уклала прямий договір на закупівлю 10 млн доз вакцини Pfizer. Доставка очікується протягом травня—червня, а весь обсяг, обіцяють, надійде до кінця 2021 року. Зважаючи на те, що восени прогнозують нову хвилю коронавірусної інфекції, подбати про свою безпеку не зайве.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel