Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У Луцьку показали світлини, заради яких автор витратив 3 роки, здійснив 100 поїздок, у яких намотав 20 тисяч кілометрів (Фото)

Мінімалістичні пейзажі Юрка Дячишина заворожують.

Фото Сергія Наумука.

У Луцьку показали світлини, заради яких автор витратив 3 роки, здійснив 100 поїздок, у яких намотав 20 тисяч кілометрів (Фото)

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відкрилася виставка Юрка Дячишина «Terra Galicia»

Учора у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відкрили виставку світлин львівського митця Юрка Дячишина. Її назва – «Terra Galicia» – повністю відповідає змісту. На фотографіях зафіксовано, ні, не пейзажі, а землю Галичини.

– Це вже другий фотопроєкт у нашому музеї, – розповіла керуючий партнер МСУМК Леся Корсак. – Роботи Юрка Дячишина широко представлені, а нині їх можна побачити і в нас. Проєкт «Terra Galicia» триває з 2017 року. Його твори – це своєрідна артерапія, перезавантаження під час війни та економічних негараздів. Це реінкарнація фотографії.

– Світлини без фотошопу. Оформлені вони без рамок, без паспарту. Полотно натягнуте на раму. Це майже живопис, – зазначила мистецтвознавець, завідувачка Художнього музею в Луцьку Зоя Навроцька.

Заради проєкту, який триває вже три роки, Юрко Дячишин здійснив близько 100 поїздок, у яких намотав 20 тисяч кілометрів. Відтак появилися тисячі фото. З них 300–400 – це основний відібраний масив. У МСУМК представили 72 роботи.

Сам майстер зізнався, що мріяв про виставку в МСУМК, щойно музей відкрився.

– Я автор, який ігнорував пейзажі. Пейзажисти – це була для мене найнижча форма, – зізнався Юрко Дячишин. – А потім щось сталося і я почав знімати пейзаж. Знімав без прив’язки до місця. «Terra Galicia» – це інша планета і я продовжую її шукати. Її можна знайти не лише в Галичині, але й на Волині, всюди. Спочатку це були спонтанні поїздки, а потім більш продумані. З часом у світлинах я почав втікати до мінімалізму, до двох ліній.

Читайте також: У Музеї Волинської ікони стартувала виставка-продаж «Великодній hand made» (Фото)

На світлинах справді іноді тільки дві лінії і два кольори: небо та поле. Причому останнє іноді годі впізнати і легко переплутати з озером чи чимось іншим. Деякі роботи нагадують малярство. Особливо, це ефект посилює те, що світлини роздруковані на полотні. Бо навіть матовий папір, на думку художника, дає відблиск. Окремі світлини, як сказала Леся Корсак, нагадують візерунки давніх поліських ряден. І на їх основі можна було б виткати килими.

Реклама Google

Заради проєкту, який триває вже три роки, Юрко Дячишин здійснив близько 100 поїздок, у яких намотав 20 тисяч кілометрів. Відтак появилися тисячі фото. З них 300–400 – це основний відібраний масив. У МСУМК представили 72 роботи. Їх відбирав сам художник, аби вони гармонували з приміщенням. 

Уже з 2003 року він професійний фотограф. Як каже майстер, ціни на предмети мистецтва після карантину значно впали. Нині одна його робота (з сертифікатом, при тиражі 12 штук) коштує близько 5 тисяч гривень. Зате вони роздруковані на матеріалі, який має сторічну гарантію від вицвітання.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel