Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
На волинських териконах хочуть прокласти велосипедні доріжки

У середині 90-х років у Нововолинську було закрито шість шахт.

Фото із сайту volyn.com.ua.

На волинських териконах хочуть прокласти велосипедні доріжки

Як гуртківці Нововолинська хочуть використати шахтні терикони

Педагог разом із своїми вихованцями вирішили розпочати дослідження териконів на предмет їхньої шкідливості й взятися за озеленення. Підібрати дерева й кущі, які добре приживаються на породних відвалах. А потім ще й клопотати, аби з допомогою інвесторів прокласти велосипедні доріжки.

У середині 90-х років у Нововолинську було закрито шість шахт. Потім цю сумну, хоч в деякій мірі невідворотну  естафету передали іншим вугільним підприємствам- №№5,1. Тепер на черзі шахта №9. Припинився видобуток палива, гірники змінили професії або поїхали на заробітки.

Реклама Google

Німим свідком так званої реорганізації і пам’ятником славним традиціям шахтарів стали терикони. Вони, вкриті шаром грунту та зелені, стали служити такою собі зоною відпочинку для деяких мешканців міста, особливо молоді.

Свої маршрути на ці «рукотворні гори» часто прокладають  учасники гуртка «Юні туристи», що діє при Центрі дитячої та юнацької творчості у Нововолинську. Учні 5-6 класів зблизька вивчають ці «червоно – коричневі» краєвиди, милуються містом з висоти. Однак нерідко на своєму шляху зустрічають гори сміття та різного непотребу. Тому кожен такий маршрут передбачає й корисну мету.

Читайте також: У селі під Луцьком заклали новий свер на 660 дерев (Фото)

Школярі беруть із собою рукавички, мішки для сміття й очищають довкілля. Їх організовує на це керівник гуртка «Юні туристи» Євгенія Свистунова. Педагог разом із своїми вихованцями вирішили розпочати дослідження териконів на предмет їхньої шкідливості й взятися за озеленення. Підібрати дерева й кущі, які добре приживаються на породних відвалах. А потім ще й клопотати, аби з допомогою інвесторів прокласти велосипедні доріжки.

Алла Лісова

Читайте також: Через закриття шахт у Нововолинську більше тисячі гірників залишаться без роботи

Telegram Channel